„Nu-mi vine să cred că nu i-am zis vreo două. Îmi era rușine. E profesor, nu te gândești că se dă la tine”. Șapte tinere vorbesc despre cum erau hărțuite de un cunoscut profesor universitar
Mai multe tinere îl acuză, într-o investigație publicată de site-ul Șcena9, pe profesorul și criticul literar Alexandru Matei de conduită sexuală neadecvată și comportament nepotrivit. Trei dintre ele erau minore atunci când le-a abordat. Profesorul recunoaște că a avut un „comportament inadecvat”.
Alexandru Matei este profesor de limba franceză la Facultatea de Litere din cadrul Universității Transilvania din Brașov, unde predă din 2019. De asemenea, este profesor colaborator la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București. Are 49 de ani, iar de-a lungul timpului a predat și la universitățile Spiru Haret, Lumina și Ovidius din Constanța, scrie joi publicația Șcena9. Matei este fiul poetei Angela Marinescu, unul dintre cele mai importante nume din poezia contemporană românească.
La sfârșitul lunii februarie, poeta Mălina Lipară Văraru a scris despre cum Alexandru Matei îi trimitea încă de când ea abia terminase liceul mesaje în care îi spunea că e frumoasă și cam „bună” și îi cerea să-i trimită poze cu ea. Tot atunci scriitoarea Cătălina Bălan, a dezvăluit cum profesorul a abordat-o când avea 17 ani. Iar poeta Alina Purcaru a scris la rândul ei despre un moment în care Matei a încercat să o sărute, fără consimțământ.
Publicația Școala 9 a strâns mărturii de la alte șapte femei care l-au acuzat pe Alexandru Matei de conduită sexuală neadecvată și comportament nepotrivit. Trei dintre ele erau minore atunci când le-a abordat.
Lucrurile nu s-au rezumat doar la mesaje trimise pe social media. Profesorul a încercat să le sărute cu forța pe trei dintre femeile cu care publicația Șcena 9 a vorbit.
„E și o altă tensiune posibilă. Ești femeie, sunt bărbat”
Una dintre studentele abordate de Alexandru Matei este Sînziana Mocanu, o studentă de 21 de ani de la secția de Antropologie din cadrul Universității din București. Făceau cursuri online, așa că nu i s-a părut nimic ieșit din comun atunci când profesorul a început să-i scrie pe Messenger.
„Eu eram într-un plin dialog cu profii mei, adică nu m-am gândit niciodată că omul ăsta s-ar putea da la mine”, explică studenta.
Când Sînziana și colegii ei i-au trimis o temă ca să poată primi notă la cursul lui, feedback-ul profesorului pentru ea a venit tot pe Facebook, unde i-a spus că ar fi în regulă să-i trimită lucrarea. Profesorul a început apoi să insinueze că există „o tensiune” între ei pe care a simțit-o după ce i-a citit eseul.
„Există o diferență de statut, asta nu neg, pe care tu-l transgresezi”, continuă Matei. „E și o altă tensiune posibilă. Ești femeie, sunt bărbat”.
Alexandru Matei i-a scris Sînzianei timp de patru luni, din noiembrie și până în februarie, în apropiere de finalul sesiunii.
„Nu-mi vine să cred că nu i-am zis vreo două. Îmi era rușine, cred. Era diferența asta de statut. (…) Este și puțin grooming acolo. E profesor, nu te gândești că se dă la tine”, povestește Sînziana, care este acum studentă la master, tot la Antropologie.
La început, Sînziana credea că el e doar un profesor care vorbește deschis cu studenții lui. După ce Matei i-a scris că simte o „tensiune” între ei, tânăra spune că i-a fost clar că profesorul își dorea un alt tip de relație cu ea.
„E clar că e ceva aici, și e mișto, nici nu ne-am văzut”, „Se vede că te controlezi”, „Sunt curios să te cunosc” sau „Ești adorabilă” sunt câteva dintre mesajele pe care le-a primit de la Matei.
„Faptul că el se dădea la mine era total anormal”, își amintește Sînziana. „Și când m-am prins, am început să-l invoc pe acest iubit al meu. Nu exista. Dar mi-am zis: «Cum pot să scap din asta?»”.
Chiar și după ce i-a zis că are iubit, Matei a continuat să insiste. A chemat-o să facă doctoratul la Brașov, îi lăuda scrisul, îi făcea complimente și îi spunea că abia așteaptă să o cunoască, în viața reală.
Matei avea 46 de ani, Sînziana 22. „Cu puțini ani mai mic decât tata”, i-a zis studenta. „Haha. Mă așteptam, ba chiar puteam fi de-un leat”, i-a răspuns profesorul.
Profesorul recunoaște că a avut un„comportament inadecvat”
Contactat telefonic de către Scena9, profesorul a declarat că, în multe dintre aceste cazuri, a avut un „comportament inadecvat”. Totuși, consideră că acțiunile lui nu s-ar încadra în ceea ce numim „abuz de putere”. A recunoscut că le scria tinerelor fete dintr-o „nevoie de validare” și și-a cerut scuze „dacă ceea ce am făcut eu a rănit persoane”.
Citește și alte mărturii ale unora dintre tinerele abordate de profesorul Alexandru Matei, pe Scena 9.
foto: © Michalrojek | Dreamstime.com