Sari direct la conținut

Nuclearelectrica vrea să afle ce cred românii despre energia nucleară și construirea reactoarelor 3 ș 4 de la Cernavodă

HotNews.ro
Centrala de la Cernavoda, Foto: Nuclearelectrica
Centrala de la Cernavoda, Foto: Nuclearelectrica

​Nuclearelectrica vrea să realizeze un sondaj de opinie publică reprezentativ la nivel național prin care să afle gradul de acceptanță al românilor față de energia nucleară și atitudinea acestora față de proiectul „CNE Cernavoda – Unitatile 3 si 4”, potrivit unui anunț de licitație publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). Amintim că acționarii Nuclearelectrica tocmai ce au aprobat eliminarea chinezilor din proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Societatea națională Nuclearelectrica a lansat joi o procedura simplificată de achiziție pentru contractarea serviciilor de realizare a unui sondaj de opinie la nivel național.

Sondajul de opinie va fi realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.500 respondenti si va aborda urmatoarele subiecte:

  • – determinarea nivelului de informare al populatiei cu privire la energia nucleara; – cunoasterea brandului Nuclearelectrica;
  • – gradul de acceptanta a energiei nucleare;
  • – atitudinea fata de proiectul „CNE Cernavoda – Unitatile 3 si 4”;
  • – atitudinea fata de prelungirea perioadei de viata a Unitatii 1, depozitarea deseurilor radioactive, elemente de securitate nucleara;
  • – testarea de mesaje cheie in vederea identificarii rezonantei publicului cu fiecare dintre ele;
  • – determinarea gradului de incredere in activitatea companiei, performanta si proiectele sale;
  • – perceptia riscului legat de aceasta sursa de energie;
  • – surse de informare utilizate de catre public.

Serviciile vor fi realizate prin intermediul unui chestionar, furnizat de Achizitor si definitivat de comun acord cu Prestatorul, care va fi aplicat 100% prin telefon pe un esantion probabilist stratificat in functie de sex, varsta, marimea localitatii, ocupare, regiune. Marja de eroare acceptata este de maxim 2,5%, se arată în anunțul din SEAP.

Valoarea estimată a contractului este de 100.000 de lei (fără TVA).

  • Acționarii Nuclearelectrica tocmai ce au aprobat eliminarea chinezilor din proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

La solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA de vineri, 12 iunie, încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Este concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.

Ce au aprobat

➢ Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum și a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).

➢ Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN să inițieze procedurile/demersurile/actiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum și încetarea efectelor juridice (prin acordul partilor, denuntare etc) a urmatoarelor documente: “Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unitatilor 3 și 4 de la CNE Cernavoda (MoU), și respectiv a (ii) Acordului Investitorilor în forma preliminară.”

➢ Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN de a iniția demersurile necesare pentru analiza și cristalizarea opțiunilor strategice privind constructia de noi capacități de producție de energie electrica din surse nucleare.

Guvernul a solicitat pe 26 mai renunțarea la chinezi pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Reamintim că în luna ianuarie, premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro. că statul român ar putea renunța la parteneriatul cu o firmă chineză, vechi de aproape cinci ani, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. „Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (…) Vom vedea cu ce partener (vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener și finanțare„, a spus premierul.

Tot în ianuarie, Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, că premierul Ludovic Orban a avut dreptate când a afirmat că îi este clar că „nu o să meargă cu chinezii” parteneriatul legat de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Virgil Popescu mai spunea că i se pare normal caastfel de investiții strategice să fie făcute cu parteneri NATO.

China General Nuclear Power Corporation, compania chineză implicată în proiect, a fost acuzată în 2016, de Guvernul SUA, de spionaj nuclear. De altfel, un comunicat al Departamentului de Justiție din 14 aprilie 2016 arată că încă de pe atunci existau suspiciuni în acest sens. Vezi aici comunicatul Departamentului de Justiție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro