Sari direct la conținut

Numarul romanilor care s-au inregistrat oficial in 2008 in Irlanda, cu aproape 55% mai mic decit in 2007

HotNews.ro

Guvernul Irlandei a prezentat datele oficiale finale legate de numarul cetatenilor straini care s-au inregistrat in Irlanda pe parcursul anului 2008, mai exact al celor care au primit PPS number, un numar social pe baza caruia poti munci, poti dobindi carnetul auto, poti deschide conturi bancare si alte servicii utile. PPS number este alocat atit cetatenilor Irlandei, cit si cetatenilor din alte tari, acestora din urma in urma unei scurte analize, care poate fi facuta de functionarul public si pe loc, in cele mai multe cazuri.

Datele despre Romania arata faptul ca cetatenii romani au decis in 2008 sa nu mai vina intr-un numar atit de mare in Irlanda, asa cum au facut-o in primul an de dupa admiterea Romaniei in Uniunea Europeana.

Astfel, pe tot parcursul anului 2008 au primit PPS number un numar de 6.762 de cetateni romani, fata de 14.525 in 2007, ceea ce reprezinta o scadere de 53,44%. Acest fapt se datoreaza, in prinicipal, faptului ca somajul este in crestere puternica in Irlanda iar sectorul constructiilor a scazut vertiginos, acesta fiind locul in care activau multi muncitori romani. Mai mult, economia Irlandei este deja din vara lui 2008 in recesiune, iar pentru acest an Guvernul a anticipat o noua scadere de 4% a economiei.

Un alt motiv l-a constituit si faptul ca romanii inca mai au nevoie de permise de munca pe piata irlandeza (cel putin pina la finalul anului 2011), ceea ce i-a facut pe multi romani sa nu mai incerce aventura irlandeza, mult laudata pe finalul anilor ‘90 si inceputul anilor 2000.

Este de asteptat ca in 2009 numarul romanilor care vor veni in Irlanda sa scada si mai puternic, in paralel cu plecarea din aceasta tara a unui numar de cetateni romani care erau stabilit de multi ani aici. Unii dintre acestia doresc sa revina in Romania, altii urmind sa plece in noile tari care si-au deschis total piata muncii pentru romani de la 1 ianuarie, cum ar fi Spania, Danemarca, Grecia sau Portugalia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro