Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Cinci semne sigure că te îndrepți spre Alzheimer

HotNews.ro
Detectare precoce a bolii Alzheimer, Foto: technologyreview.com
Detectare precoce a bolii Alzheimer, Foto: technologyreview.com

Creierul. Câtă vreme centrul de comandă al organismului pare a funcționa cum trebuie, cei mai mulți dintre noi nu-i dau atenție. Dar el se deteriorează cu vârsta, iar numărul celor afectați de demență este așteptat să se tripleze până în 2050 odată cu îmbătrânirea populației, spun experții în sănătate. Și tot ei spun că trebuie evitate obiceiurile care afectează acest organ vital, scrie Yahoo Entertainment .

Singurătate cronică

Cei mai mulți dintre noi am fost izolați în timpul pandemiei. Dar singurătatea dăunează sănătății creierului. Pare a cauza o reacție de stres în organism care, cu timpul, afectează inima, sistemul imunitar și creierul. „Izolarea socială și singurătatea au un impact negativ similar cu obezitatea, inactivitatea fizică și fumatul de 15 țigări zilnic, iar toate sunt asociate cu un risc cu 50% mai mare de demență”, spune Scott Kaiser, medic geriatru la Providence Saint Johnʼs Medical Center din Santa Monica, California și director la centrul geriatric de la Pacific Neuroscience Institute.

Somn insuficient

Somnul este incredibil de important pentru creier. În timpul lui se auto-curăță, eliminând proteine și resturi care conduc la demență. Dacă nu dormim destul crește riscul de ceață mentală acum și de demență mai târziu. „Cantitatea și calitatea somnului au un impact fiziologic profund asupra gândirii curente, memoriei și dispoziției, precum și asupra riscului pe termen lung de declin cognitiv”, spune Kaiser. Experții recomandă adulților nouă ore de somn bun în fiecare noapte.

Nu facem exerciții fizice

Fără o activitate fizică regulată punem în pericol inima și circumferința taliei. Un mod de viață sedentar este asociat cu risc sporit de demență și boli cardiovasculare. „Beneficiile activității fizice regulate sunt numeroase, în special pentru sănătatea creierului, astfel încât este un fel de medicament miraculos”, spune Kaiser. Conform clinicii Mayo, și mersul vioi pe jos, timp de 30-60 de minute de la trei la cinci zile pe săptămână poate duce la „ameliorări măsurabile ale creierului”.

Prea puține alimente benefice

Studii recente arată că nu este un mit conceptul „hrană pentru creier”. „Tot mai multe cercetări demonstrează beneficiile pentru sănătatea creierului ale anumitor alimente, în special cele bogate în antioxidanți și alți compuși neuroprotectori”, spune Kaiser. Unele studii arată că oamenii care consumă mai mulți fitonutrienți numiți flavonoide au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de Alzheimer. Sunt chimicale naturale care apără creierul și se găsesc în fructe de pădure, vegetale cu frunze verzi, citrice, ceai și ciocolată neagră.

Lipsa obiectivelor

Te simți în derivă? Nu e rău doar pentru contul bancar; și creierul poate suferi. Un studiu pe termen lung a descoperit că oamenii cu un puternic simț al obiectivelor sau al lucrurilor importante au un risc de 2,4 ori mai mic de a se îmbolnăvi de maladia Alzheimer. Nu trebuie să găsești răspunsul la sensul vieții; doar fii implicat – studiile au arătat că voluntariatul, mentoratul, participarea la cursuri sunt mijloace eficace de ameliorare a sănătății creierului. Deci caută-le și păstrează-te activ în anii senioratului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro