Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Mierea este un aliment benefic, mai ales prin scăderea glucozei și colesterolului din sânge

HotNews.ro
Miere din Ucraina, Foto: Yurii Zushchyk | Dreamstime.com
Miere din Ucraina, Foto: Yurii Zushchyk | Dreamstime.com

Cercetători de la Universitatea din Toronto au efectuat o meta-analiză temeinică a mai multe studii clinice anterioare, pentru a înțelege mai bine rolul mierii în combaterea anumitor factori de risc cardiometabolic.

Compoziția mierii

Produsă de albine din nectarul florilor, mierea conține diferite zaharuri complexe, acizi organici, enzime, proteine, aminoacizi, minerale, vitamine și alți componenți activi biologic. Considerată în general ca o alternativă la zahăr, mierea contribuie cu multe beneficii la sănătate, ca scăderea în greutate, reducerea inflamației și profilului lipidic, controlul glicemiei, demonstrate în multe studii clinice „in vitro” și „in vivo”.

În ciuda acestor dovezi, nu s-au efectuat studii extensive pe oameni privind beneficiile pentru sănătate ale mierii. Este necesar să se cerceteze și cum contribuie la potențialele beneficii diferitele tipuri de miere, sursele lor, faptul că este procesată sau nu.

Derularea studiului

Cercetătorii au analizat bazele de date în căutarea studiilor cu privire la efectul consumului oral de miere timp de cel puțin șapte zile. Acele studii au urmărit cum a influențat consumul de miere adipozitatea, controlul glicemic, lipidele, tensiunea, acidul uric, markerii inflamatorii, markerii ficatului gras non-alcoolic.

Important – studiile selectate au utilizat pacienți sănătoși, care nu consumau cantități excesive de zahăr în mod curent.

Constatările studiului

Din cele 809 studii identificate, cercetătorii au analizat 18 de alimentație controlată, cu 1.105 participanți în total. În aceste teste, doza zilnică mediană de miere a fost de 40 de grame, pe o durată mediană de opt săptămâni. Testele clinice au relevat că mierea îmbunătățește controlul lipidelor, reducând colesterolul total și trigliceridele, mărind nivelul colesterolului HDL („bun”).

Cercetătorii au constatat că sursa florală și metoda de procesare a mierii au efect. De exemplu, mierea de salcâm și de trifoi, ca și mierea crudă au fost asociate cu reducerea mai rapidă a glucozei și a colesterolului total.

Beneficiile aduse de mierea crudă, care nu a fost supusă pasteurizării, pot fi atribuite cel puțin în parte prezenței în produs a bacteriilor probiotice, ca lactobacilii. Aceștia au fost cercetați în alte studii și s-a constatat că îmbunătățesc imunitatea, reduc lipidele serice, au efecte antioxidante și mențin acizii grași cu lanț scurt în intestine.

Perspective

În ciuda concentrației mari de zahăr din miere (în jur de 80%, majoritatea fructoză și glucoză), studiul actual a constatat că alte substanțe bioactive furnizează beneficii cardiometabolice pentru consumatori. Pe lângă zaharurile convenționale din miere, cele rare reprezintă în jur de 14% și s-a constatat că modifică aspectul glicemic pe termen scurt, dar și lung.

Deci și prezența acestor zaharuri poate contribui la beneficiile observate ale mierii.

Concluzia ține mai mult de înlocuire – utilizarea mierii în loc de zahăr, sirop sau alți îndulcitori poate reduce factorii de risc cardiometabolic.

Foto articol: Yurii Zushchyk | Dreamstime.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro