O criză, trei premieri și o Românie interzisă. Ce am văzut și ce a lipsit în prima săptămână de campanie electorală
În prima săptămână oficială de campanie, bătălia electorală s-a dus în Parlament și de la Cotroceni. PSD, PNL, USR și Pro România au încercat să-și ia fața unul altuia fie prin oferta de premieri „vânduți” unul mai bun decât celălalt, fie prin promisiuni gata de pus în practică după 6 decembrie încolo. Momente culminante în discursul public al partidelor au fost închiderea piețelor, „Fără penali în funcții publice” și interzicerea locală a sloganului USR-PLUS „O Românie fără hoție”.
Dezbaterea privind organizarea alegerilor în plină pandemie a dispărut aproape de tot, fiind complet marginală în poziționările publice ale principalelor personaje.
Săptămâna pe scurt:
- PSD lansat atacuri directe pe măsurile luate de Guvernul Orban, aruncând pe piața electorală din nou ideea că PNL va mări taxele și impozitele și va tăia pensiile și salariile. Contraoferta PSD: premierul Grindeanu și un program plin de promisiuni populiste: neimpozitarea salariului minim, pensii și alocații mărite, impozite diferențiate în funcție de numărul de copii sau credite cu dobândă subvenționată.
- PNL, susținut deschis de președintele Iohannis, care girează Guvernul și măsurile acestuia, a anunțat că nu va mări pensiile și salariile și a venit cu o ofertă de 30 de miliarde de euro bani europeni pentru proiecte de dezvoltare imediată.
- USR, scos un pic în afara jocului, a schimbat tonul ultimelor zile în Parlament, insistând cu votarea inițiativei „Fără penali”, demers care i-a întărit poziția de partid singur împotriva tuturor. Un ajutor nesperat a venit de la Dâmbovița, unde BEC local a interzis, la sesizarea PSD, sloganul USR-PLUS „O Românie fără hoție”.
- Victor Ponta s-a „rebrenduit” în prima săptămână de campanie, promovându-se ca premierul anticriză, în antiteză cu potențialii premieri ai PNL și USR-PLUS – Ludovic Orban și Dacian Cioloș.
PSD – strategie pas cu pas
Săptămâna a debutat cu atacurile PSD la adresa PNL și a Guvernului Orban. Social-democrații l-au chemat luni în Parlament pe Ludovic Orban pentru a da explicații despre situația bugetului de stat pe 2021 și au încercat să speculeze electoral momentul acuzând Guvernul PNL că va mări taxele și impozitele după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
- Marcel Ciolacu: “L-am chemat astăzi în Parlament Ludovic Orban pentru a explica de ce guvernul incompetent pe care îl conduce i-a lăsat pe români pe cont propriu în fața pandemiei. L-am chemat astăzi pe Ludovic Orban să le spună românilor ce planuri are cu bugetul pe anul viitor. Îi dăm astăzi ocazia să recunoască intenția PNL de a crește TVA-ul pentru români, într-un moment în care aceștia își permit din ce în ce mai puțin. Să le spună românilor, ACUM, nu după 6 decembrie, cum guvernul său va crește impozitele pentru oamenii care muncesc în România. În loc să se asigure că, în acest vremuri grele, cei bogați își plătesc corect taxele”.
PSD încearcă să se urce pe valul epidemiei de coronavirus și speculeze orice greșeală a Guvernului Orban. De altfel, strategia social-democrațiilor pentru campania electorală este centrată în jurul unui singur mesaj: sănătatea și bunăstarea românilor este prioritatea numărul unu și doar PSD poate oferi soluții.
Oficial, PSD vrea să arate că are soluții concrete, că s-a reformat și este pregătit să revină din nou la guvernare cu o echipă de specialiști pregătiți să ofere o nouă perspectivă sanitară și economică.
Profesorul Alexandru Rafila și candidat la alegerile parlamentare din partea PSD a atacat luni Guvernul spunând că acesta nu s-a consultat cu specialiștii din comisiile tehnice antiCOVID-19 când a decis închiderea școlilor și a piețelor.
În completare, PSD a modificat marți, în Parlament propunerile luate de către Guvern privind epidemia de coronavirus. Mai exact, PSD a reușit să adopte în plenul Camerei Deputaților un amendament potrivit căruia piețele care se află în interior pot rămâne deschise pe durata stării de alertă.
Guvernul Orban a decis închiderea tuturor piețelor care își desfășoară activitatea în spațiu închis ca măsură de oprirea a răspândirii epidemiei de coronavirus. Decizia a creat proteste ale comercianțiilor și producătorilor.
În acest context, prin adoptarea amendamentului în Parlament PSD a punctat electoral la nivel de imagine publică chiar dacă modificarea legii în Parlament nu poate fi aplicată prea curând. Concret, proiectul de lege mai are de parcurs niște etape și poate fi contestat la Curtea Constituțională.
După victoria înregistrată în Parlament, PSD si-a lansat la Romexpo, în aceiași zi, programul de guvernare și Guvernul din umbră. Social-democrații vor să arate că au soluții concrete, că partidul s-a reformat și că este pregătit să revină din nou la guvernare cu o echipă de specialiști pregătiți să ofere o nouă perspectivă sanitară și economică.
În calitate de premier al PSD, Sorin Grindeanu a vorbit despre promisiunile partidului: neimpozitarea salariului minim, pensii și alocații mărite, impozite diferențiate în funcție de numărul de copii sau credite cu dobândă subvenționată.
O altă temă pe care PSD a folosit-o în cursul săptămânii au fost reformarea partidului, fără penali în funcție.
PSD a încercat să speculeze electoral inițiativa USR Fără penali în funcții publice.Astfel, miercuri președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc a anunțat cu surle și trâmbițe că PSD va vota în Senat vot inițiativa USR Fără penali în funcții publice.
- Robert Cazanciuc: “După cum știți, pe listele PSD nu se găsește nicio persoană condamnată sau trimisă în judecată. Decizia politică a PSD a fost în spiritul referendumului și am ținut cont de ea când am alcătuit lista. Așa cum am votat și la Camera Deputaților, PSD va vota inițiativa fără penali în funcții publice.(…) Parlamentarii PSD vor veni la vot, noi avem 59 dar după cum știți pentru adoptarea inițiativei este nevoie de 90 de voturi”.
PSD a făcut un joc dublu. Oficial a declarat că susține inițiativa și o votează, iar în culise a făcut tot posibiliul să blocheze votul în Senat, ceea ce s-a și intâmplat. Robert Cazanciuc a schimbat modul de desfășurare a ședinței de plen cerând prezență fizică a senatorilor cu câteva ore înainte ca această să înceapă.
Oferta PNL: 30 de miliarde de euro pentru România și lupta cu PSD
Campania electorală a liberalilor la nivel central este bazată pe două teme majore: planul de redresare care va accesa cele 30 de miliarde euro de la Uniunea Europeană și lupta cu “majoritatea toxică PSD”.
PNL promite 12 măsuri urgente printre care: rectificarea bugetară, elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor, organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții de medicină, avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.
De asemenea printre obiectivele specifice în domeniul economic, PNL vorbește despre corectarea problemelor generate de OUG 114, eliminarea supraccizei la carburanți și a taxării part-time.
În ceea ce privește strategia liberalilor de-ai convinge români să le dea un vot de încredere aceasta se bazează pe colaborarea directă cu președintele Klaus Iohannis. Iohannis este cel care explică și girează măsurile luate de Guvernul Orban și atacă constant PSD-ul.
- Klaus Iohannnis despre închiderea pietelor: “Chestiunea piețelor a dus la destul de multe dezbateri. Eu cred că măsura luată de guvern este una justă. Nu se închid toate piețele, ci doar cele care funcționează în spații închise. Piețele în aer liber vor funcționa în continuare. Măsura este limitată în timp, a fost luată doar pentru câteva săptămâni. Faptul că guvernul hotărăște ceva și majoritatea PSD fără să se documenteze hotărăște invers este încă un argument pentru care trebuie să facem alegeri. Nu se poate să se funcționeze așa”.
- Ioahnnis către prefecți: “Dați-mi voie să încep prin a vă mulțumi pentru că, de luni de zile, sunteți implicați, împreună cu Guvernul, împreună cu mine, în gestionarea acestei pandemii. Este o perioadă extrem de complicată și zilnic apar noi provocări, însă, până acum, noi am făcut față acestor provocări și, împreună cu dumneavoastră, toți, din județe, intenționez să facem față și în continuare acestor provocări. Pe parcursul pandemiei, am observat cu toții că este, evident, cel mai important lucru să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei. Vă reamintesc că pe primul loc pentru noi toți, deci și pentru dumneavoastră, este sănătatea românilor, însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin, în principal, din două zone.
- Iohannis despre creșterea economică și planul PNL de rederesare: „Avem date noi despre trimestrul trei şi, chiar dacă suntem evident în criză economică și economia a evoluat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor anteriori, totuşi avem şi o veste bună. Comparaţia cu trimestrul doi ne arată că economia îşi revine. Avem față de trimestrul trecut o creștere economică notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste, şi, foarte important, evităm o recesiune tehnică”, a afirmat preşedintele.
Cea de-a doua temă folosită de PNL în campanie este lupta cu majoritatea toxică PSD din Parlament.
- Iohannis atac la PSD: ”Avem un parlament dominat de un PSD care şi-a pierdut orice legitimitate şi Guvernul se luptă pentru a ţine lucrurile sub control. De cealaltă parte, PSD se luptă permanent şi trage frâna de mână. Cu PSD în Parlament aceste lucruri funcţionează cu frâna de mână trasă, iar democraţia nu poate fi pusă în paranteză. Nu putem să ne imaginăm să stăm în acest blocaj politic provocat de PSD fără să facem alegeri. Din toate aceste motive noi suntem în situaţia să organizăm alegeri la termen, fiindcă e singura soluţie prin care românilor li se poate permite o continuare a demersurilor democratice, o modalitate prin care românii îşi pot alege acum un Parlament care să ducă lucrurile mai departe, care să permită construirea unui Guvern puternic în jurul PNL împreună cu alte partide democratice”.
- “PNL a boicotat ședința conducerii Senatului dominată de majoritatea PSD pentru că vrea ca Inițiativa Fără Penali să fie adoptată! În acest moment, PSD – “groparul justiției”, autorul OUG 13, ar respinge acest proiect de revizuire a Constituției, care amintim că trebuie să fie votat de două treimi din parlamentari.
- Majoritatea toxică PSD din Senat (nu mai puțin de jumătate din senatori sunt în momentul de față membri PSD) de-abia așteaptă să voteze împotriva proiectului “Fără penali”
- PNL garantează adoptarea inițiativei “Fără penali” și a propunerii de revizuire a Constituției în conformitate cu referendumul pe justiție inițiat de Președintele României, în data de 26 mai 2019 și votat de peste 6 milioane de români. Acest lucru se va întâmpla odată cu învestirea noului Parlament!”.
USR – Singur împotriva tuturor
În cursul primei săptămâni electorale care tocmai s-a încheiat, USR nu a ratat ocazia să atace în Parlament, la dezbaterea despre bugetul de stat atât pe PSD cât și pe Guvernul Orban.
USR își centrează întreaga campanie electorală pe mesajul “singur împotriva tuturor” cu trimitere țintită la cele două mari partide politice PSD și PNL.
- Cătălin Drulă, deputat USR: “Actualul Parlament nu este în măsură să decidă bugetul României pentru 2021, este vorba de un Parlament care şi-a pierdut legitimitatea, care are o majoritate toxică care a atacat justiţia şi statul de drept, o majoritate care a fost condusă până nu demult de Liviu Dragnea. PSD ştie foarte bine acest lucru, dar dă dovadă de maximă ipocrizie, aşa cum ne-a obişnuit de-a lungul timpului. (…). De partea cealaltă, vreau să fiu foarte clar – dacă PSD face o porcărie, nu înseamnă că PNL poate să facă altă porcărie. Domnule Orban, criticam împreună PSD-ul şi pe Dragnea pentru lipsa de transparenţă. Vă aduceţi aminte? Acum sunteţi la butoane şi faceţi aproape la fel. Vedem măsuri adoptate fără niciun fel de consultare şi care, normal, sporesc nemulţumirile şi neîncrederea cetăţenilor în instituţiile statului. Nu poţi închide de-a valma pieţe agroalimentare, în timp ce laşi deschise mall-uri şi supermarketuri, de exemplu. Nu poţi să te faci că nu vezi înghesuiala de la pelerinaje şi din alte zone cu riscuri crescute de răspândire a noului coronavirus. Pare că aţi învăţat prea puţin din primăvară şi, mai mult, daţi senzaţia că puneţi interesul electoral şi procentele înaintea sănătăţii publice şi a sfatului experţilor”
- Dan Barna: Astăzi a fost momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul Fără Penali. (…) Pretexte, scuze, explicații, orice ca să nu se întâmple. Realitatea e simplă și fiecare român o vede: au boicotat Fără Penali în Funcții Publice. Ca și în trecut, asta nu face decât să ne întărească hotărârea. Fără Penali este parte din programul nostru de guvernare și condiție esențială pentru participarea la orice coaliție care vrea, într-adevăr, reformarea României”.
Un alt moment perfect pentru USR al acestei săptămânii electorale a fost scandalul creat la BEC Dâmbovița. PSD Dîmbovița a sesizat Biroul Electoral de Circumscripție Dâmbovița cerând interzicerea promovării sloganului “O Românie fără hoție” al Alianței USR PLUS pe motiv de “defăimare”.
Biroul Electoral de Circumscripție Dâmbovița a decis interzicerea în județ a folosirii de către USR-PLUS a sloganului „O Românie fără hoție”, pe motiv că acesta are „un pronunțat caracter defăimător”.
- Dan Barna despre decizia BEJ Dîmbovița:”Cam despre asta e vorba în această campanie: despre o veche și coruptă clasă politică reprezentată vocal de PSD, care consideră că furtul și hoția le sunt bine cuvenite și normale, pe de-o parte, și Alianța USR PLUS care consideră că așa nu se mai poate, pe de altă parte.”
Viziunea PRO România – Ponta, premierul anti-criză
Pro România și-a centrat campania în jurul unui singur om cu care merge să câștige voturile electoratului- Victor Ponta -premierul anticriză. Ponta se promovează intens pe Facebook și la emisiuni TV unde vorbește despre măsuri anticriză . Din postura de parlamentar, Ponta a speculat momentul prezenței premierului în Parlament atacând Guvernul că„omoară” economia şi pe producătorii români.
- “Domnule prim-ministru am un mesaj de la cei de la Horeca: nu-i îngropa, că nu ai cum să îi scoţi din groapă la anul. Lasă-i să funcţioneze, lasă-i să existe. La fel pe agricultori, la fel pe transportatori, la fel pe cei din industria alimentară”, a spus Ponta.În fiecare zi omorâţi nu doar economia, ci şi pe românii care produc, care muncesc şi care ne ajută să trecem peste criză. Altfel, cifre? Vă dau doar două cifre: deficitul bugetar pe primele 9 luni – 12,5 miliarde de euro, mai mult decât guvernul Ponta, Cioloş şi guvernele Grindeanu şi Tudose. Toate în 9 luni. În aceleaşi nouă luni, deficitul balanţei comerciale, adică cât am trimis în străinătate – 12,5 miliarde”.