Sari direct la conținut

O femeie de 75 de ani din Dolj a murit din cauza infecției cu virusul West Nile. Numărul deceselor a urcat la 13

HotNews.ro
O femeie de 75 de ani din Dolj a murit din cauza infecției cu virusul West Nile. Numărul deceselor a urcat la 13

​O femeie în vârstă de 75 de ani din Poiana Mare, judeţul Dolj, a murit după ce a fost infectată cu virusul West Nile. Acesta este cel de-al 13-lea deces înregistrat anul acesta în România la o persoană infectată cu virusul West Nile. În cazul femeii din Dolj, analizele au confirmat infecția cu virusul West Nile, pe langă afecțiuni mai vechi de care aceasta suferea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj, dr. Ştefan Popescu, femeia, care era internată la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, a decedat pe 29 august, la cinci zile de la internare, iar rezultatul testului care a fost primit vineri de la Bucureşti a confirmat că aceasta, pe lângă unele afecţiuni mai vechi, a fost infectată şi cu West Nile.

„Fusese diagnosticată cu meningoencefalită cu lichid clar, pe fondul unor boli preexistente de tipul afecţiunilor renale şi neurologice şi azi a venit confirmarea de la Bucureşti că a fost infectată cu virusul West Nile”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, despre femeia de 75 de ani care a murit.

Alte 12 persoane infectate cu virusul West Nile au murit în perioada 2 mai – 29 august, în total înregistrându-se 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, potrivit datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Dolj, numărul cazurilor de infecţii cu West Nile din judeţ, în această vară, a ajuns la 22, dintre care un deces, iar medicii aşteaptă rezultatele pentru alte cinci cazuri. „La toate cazurile de meningoencefalită care ajuns la spital sunt recoltate probe şi trimise la Bucureşti pentru analiză, iar până acum au fost trimise 35 de probe, dintre 22 au fost confirmate, 8 infirmate, iar pentru 5 urmează ca rezultatul să ajungă săptămâna viitoare”, a mai spus dr.Popescu.

În cazul în care o persoană prezintă semne de boală (febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare) sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

Potrivit Ministerului Sănătății, „vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban cât și în cel rural. Condițiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor, dar și de deficiențele în aplicarea măsurilor de control și a măsurilor de protecție personală.”

În județele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranță. Astfel, în conformitate cu Directivele europene în domeniu, EC/33/2004 și EC/17/2006, se amână donarea în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infecția cu West Nile. Persoanele care au facut infecția cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infectiei cu virus West Nile, iar Direcțiile de sănătate publică au sarcina de a verifica, până la sfârșitul sezonului, eficacitatea măsurilor aplicate. Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre. Direcțiile de sănătate publică vor desfășura o campanie de informare a populației referitoare la măsurile necesare pentru protecția personala împotriva infectării cu virusul West Nile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro