O gogoasa umflata la Realitatea si Antena: Frauda la vot
HotNews.ro
Televiziunile de stiri umfla tema fraudei ceva mai tare decat au facut-o la europarlamentare si la parlamentarele de anul trecut. De data asta, terenul fraudei a fost pregatit din timp, cu sondaje trucate grosolan. Acum, vorba unui amic, mai trebuie sa gaseasca si probele. Din cate se vede, se pregatesc sa denunte listele speciale, printr-un mecanism de manipulare grosolan, care ucide orice discutie despre detalii.
- Da, listele speciale sunt o problema, dar nu reprezinta in sine dovada suprema a fraudei si nici nu indica amploarea fenomenului. Faptul ca pana la orele 16.00 au votat pe liste speciale 300.000 de alegatori poate fi explicat in mai multe moduri, depinde cum vrei sa pui accentul.
- Cei 300.000 de alegatori de pe listele speciale, raportati de Biroul Electoral Central, nu sunt toti suspecti. Unii pot justifica prezenta pe lista, altii nu. Structura sociala s-a schimbat semnificativ in ultimii ani. Numarul studentilor a crescut, la fel numarul flotantilor. Spre exemplu, numerosi bucuresteni si-au laut casa la periferie, dar si-au pastrat buletinul pe vechea adresa. Fenomenul migratiei il intalnim cam peste tot in marile orase. Si aici vom regasi voturi numeroase pe liste speciale, partial justificate.
- Asta nu inseamna ca pe lista celor 300.000 de voturi nu vom gasi numeroase cazuri suspecte de frauda. Ilfovul e chiar unul din judetele specializate in turism electoral, insa daca admitem ca pe listele speciale vom gasi in mod legitim numerosi alegatori, inseamna ca amploarea turismului electoral se ridica la cateva mii sau zeci de mii la nivelul intregii tari. Or, cateva zeci de mii de voturi suspecte reprezinta zero-virgula-ceva din totalul celor prezenti la vot. Or, un procent de zero-virgula-ceva de voturi e totusi cam departe de apocalipsa descrisa la televiziunile de stiri.
- Daca tot vorbim de fraude, putem observa ca patru din cele cinci judete extrem de active pe listele electorale speciale sunt controlate de PSD. Altfel spus, cele mai mari suspiciuni de frauda plutesc, culmea, asupra opozitiei, nu asupra partidului care organizeaza alegerile.
- Stim ca si PSD si PDL si PNL s-au pregatit de turism electoral cu masini mici, care sa nu atraga atentia. HotNews.ro a demostrat printr-o ancheta incognito ca primari din sate si comune s-au mobilizat pentru a cara oameni la vot. Daca au facut-o proportional cu forta celor trei partide, cazurile de vot multiplu se anuleaza reciproc. Altfel spus, zece voturi multiple aranjate de PSD vor fi anulate de alte zece voturi multiple de la PDL. E greu de crezut ca un singur partid, oricare ar fi el, are o capacitate atat de mare de a multiplica voturi incat sa produca cifre semnificative, capabile se influenteze in mod decisiv scorul final al candidatului.
- Vantu si Voiculescu, a se citi Mircea Geoana, au tot interesul sa proiecteze public imaginea unor fraude majore, pentru a sugera ca diferenta fata de primul clasat ar fi, in realitate, mai mica. Tot ei spera ca, inducand ideea furtului, vor mobiliza alegatorii anti-Basescu in turul doi. E posibil chiar sa forteze o dezbatere despre anularea alegerilor, hiperbolizand cazurile de frauda electorala.
- Va propun o aritmetica simpla: sa zicem ca vom avea o prezenta de peste 50%, adica in jur de zece milioane de votanti, iar pe listele speciale vor fi, sa zicem, 500.000 de alegatori. Dintre acestia, sa admitem cu generozitate ca 100.000 sunt voturi fraudate in diverse moduri. 100.000 din 10 milioane inseamna 1%, cifra care se imparte la cel putin trei candidati. Un procent cam mic fata de cataclismul descris la televizor.
- Traian Basescu si PDL au umflat in 2004 tema fraudarii alegerilor pentru a-l delegitima pe Adrian Nastase, pornind de la cazuri reale, vezi operatiunea Autobuzul. Atunci baza de discutie despre frauda era infinit mai solida decat azi: pe listele speciale figurau 1.200.000 de alegatori, mai mult decat dublul asteptarilor de acum. Structura sociala de atunci nu suferise inca mutatiile de azi. Si azi avem o discutie despre frauda, dar infinit mai putin justificata. Bine organizati in sterpelirea de voturi sunt tot cei de la PSD, cu diferenta ca tot ei striga acum cel mai tare, prin trompetele lor TV, ca se fura alegerile.
- E tonic sa vezi cu cata determinare se voteaza in sectiile speciale din Bucuresti. Vedem cozi uriase, oameni care asteapta ore intregi sa puna o stampila, nu sa primeasca ceva la schimb. Voteaza, ii intereseaza politica, nu s-au saturat de ea. Propaganda televiziunilor, care ne-a tot spus ca toti politicienii sunt o apa si-un pamant, pare sa fi avut efectul contrar. Cozile la vot sunt o palma pe obrazul specialistilor in defectologie, scarbitilor de alegatori si mogulilor disperati sa reduca Romania la o masa de activisti manipulabili de partid. Stau la coada inversunati si voteaza, ceea ce e foarte bine.
P.S.Au ramas cateva ore: mergeti la vot. Fiecare vot in plus ucide speranta celor care viseaza mari fraude electorale.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro