Sari direct la conținut

„O greșeală”. Prima reacție a lui Putin după ce Statele Unite au livrat rachete ATACMS Kievului

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov / AFP / Profimedia Images
Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov / AFP / Profimedia Images

Președintele rus, Vladimir Putin, a asigurat miercuri că rachetele cu rază lungă de acțiune livrate de Statele Unite Ucrainei nu vor face decât să „prelungească agonia” țării, Kievul sperând că aceste arme vor ajuta la accelerarea dificilei sale contraofensive aflate în desfășurare, potrivit La Libre, citat de Rador Radio România.

Marți, Washingtonul a anunțat că a livrat în mare secret forțelor ucrainene rachete ATACMS (Army Tactical Missile System) cu o rază de acțiune de 165 km, astfel încât acestea să poată bombarda bazele rusești din spate.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat marți utilizarea cu succes a acestor arme pentru prima dată. Forțele sale speciale au revendicat în aceeași zi responsabilitatea pentru loviturile distructive asupra unor aerodromuri rusești din teritoriul ocupat.

Vladimir Putin a estimat că livrarea acestor rachete, pe care Kievul le cerea de luni de zile, nu va schimba cu nimic cursul războiului, asigurând încă o dată că așa-numita contraofensiva ucraineană şi-a rupt dinţii în apărarea rusă.

„Principalul este că (aceste rachete) nu vor schimba radical lucrurile pe linia de contact, este imposibil”, a spus președintele rus în cadrul unei conferințe de presă la Beijing, la finalul vizitei sale în China. „Pentru Ucraina, nu va fi nimic bun. Agonia se va prelungi”, a adăugat el, estimând că Washingtonul a făcut, prin urmare, „o eroare”.

Escaladare la Avdiivka

Potrivit lui, livrarea de rachete ATACMS către Ucraina arată „că Statele Unite sunt din ce în ce mai implicate în acest conflict”.

La rândul său, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a indicat că furnizarea de către Occident a unor rachete, avioane F-16 şi vehicule blindate Kievului anul viitor determină Rusia „să-şi întărească graniţele de vest”. Armata ucraineană intensifică deja loviturile în zonele de frontieră.

Ucraina, care a forțat Moscova la retrageri umilitoare în 2022, a lansat o contraofensivă în iunie pentru a elibera aproximativ 20% din teritoriul său aflat sub control rusesc și a căror anexare o revendică Moscova.

Kievul estimează că forțele sale avansează, dar că progresul este lent, deoarece Occidentul ezită excesiv de mult să livreze armele de care țara are nevoie.

În afară se asta, armata rusă și-a lansat propriile ofensive spre Kupiansk (nord-est) și din 10 octombrie către orașul Avdiivka (est).

Trupele ruse caută să încercuiască orașul industrial Avdiivka cu prețul unor pierderi grele.

Potrivit primarului, Vitali Barabaş, dacă situația este mai „calmă” în ultimele zile, este pentru că Moscova pregătește un nou atac după cel oprit de ucraineni.

„Acesta nu este sfârșitul acestei povești (…) rezistența (ucraineană) a stabilizat situația în prezent”, dar „în zilele următoare, ne așteptăm la o escaladare”, a adăugat el.

Avdiivka, un oraș industrial din Donbass, se afla practic pe linia frontului cu mult înainte de invazia rusă din februarie 2022. Forțele separatiste conduse de Moscova au încercat în zadar să-l cucerească din 2014.

Construit în jurul unei mari fabrici de cocsificare, orașul este situat la 13 km nord de Donețk, „capitala”, sub control rusesc, a regiunii omonime a cărei anexare a revendicat-o Putin.

Aproximativ 1.600 de civili rămân în oraș, care avea 30.000 de locuitori înainte de invazia din februarie 2014, potrivit primăriei.

În paralel, Rusia continuă bombardamentele de noapte asupra zonelor urbane ucrainene. Kievul se așteaptă ca această campanie să se agraveze, ca iarna trecută, când armata rusă a bombardat infrastructura energetică a țării pentru a cufunda populația în întuneric și frig.

În cursul nopții de marți spre miercuri, loviturile asupra orașului Zaporijia și a regiunii Dnipropetrovsk au făcut cel puțin trei morți.

„Dormeau acolo”

Statul malefic (rus, n. red.) continuă să folosească teroarea și să ducă război împotriva civililor”, a deplâns președintele Zelenski pe X (ex-Twitter).

În Zaporijia, etajele 3, 4 și 5 ale unei clădiri rezidențiale au fost devastate de o rachetă S-300, ucigând cel puțin două persoane. Alte trei sunt încă sub dărâmături.

Olga Nenets, 67 de ani, locuieşte în cladirea afectata. Are puține speranțe că cei dispăruți vor fi găsiți în viață. „Morții sunt probabil vecinii de la 4. Un cuplu tânăr.

Camera lor era cu vedere la bulevard, dormeau acolo. Și nu știm nimic despre vecinii de la 5, se spune că au dispărut, dar erau în apartamentul lor, acolo este mașina lor”, spune ea, uitându-se la clădirea distrusă.

La rândul său, Kievul şi-a sporit și atacurile cu drone în ultimele săptămâni mult în spatele liniilor inamice, pe teritoriu rusesc.

Rusia a mai susținut că a distrus 28 în timpul nopții de marți spre miercuri, deasupra regiunilor de graniță Kursk și Belgorod, precum și în Marea Neagră.

La Libre (preluare Rador Radio România)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro