O lucrare fara nicio logica, scrisa de functia 'autocomplete' a iOS, acceptata pentru o conferinta de fizica nucleara
- Redactia Hotnews
Unui profesor de la o universitate din Noua Zeelanda i s-a cerut sa isi prezinte cercetarea in cadrul unei conferinete stiintifice in SUA pe tema fizicii nucleare, desi lucrarea pe care acesta a trimis-o nu avea nicio logica, fiind de fapt realizata de functia ‘autocomplete’ a sistemului iOS, scrie The Guardian.
Christoph Bartneck, profesor asociat in cadrul laboratorului Human Interface Technology de la Universitatea Canterbury din Noua Zeelanda, a primit un email prin care era invitat sa trimita o lucrare academica pentru Conferinta Internationala de Fizica Nucleara si Atomica, ce se va desfasura in SUA in noiembrie.
„Cum nu am, practic, nicio cunostinta de fizica nucleara, am recurs la functia autocomplete a iOS care m-a ajutat sa scriu lucrarea„, a relatat Bartneck intr-o postare pe blogul personal.
„Am inceput o propozitie cu ‘atomic’ sau ‘nuclear’, si apoi am apasat aleatoriu sugestiile facute de autocomplete. Textul nu are nicio logica„, spune profesorul.
Bartneck prezinta si o propozitie din rezumatul lucrarii scrise de iOS: „Atomii unui univers mai bun vor avea dreptul la ce ai si tu in felul in care vom trebui sa fim un loc minunat pentru o perioada minunata pentru a te bucura de ziua in care esti o prsoana minunata in timpul tau minunat sa iei distractia si sa iei timpul minunat si sa te bucuri de ziua minunata vei fi un timp fantastic pentru parintii si copiii tai„.
Rezumatul concluzioneaza: „Puterea nu este un loc excelent pentru un timp bun”.
Bartneck a ilustrat lucrarea, cu titlul – dat si el de autocomplete – „Energia atomica va trebui sa devina disponibila pentru o singura sursa”, cu primul grafic de pe pagina de Wikipedia dedicata fizicii nucleare.
A trimis lucrarea presupus academica sub o identitate falsa: profesor asociat Iris Pear din SUA, a carui experienta in fizica nucleara si atomica era prezentata intr-o autobiografie in care aparea cand pronume feminine cand masculine pentru respectivul profesor.
Lucrarea ilogica a fost acceptata 3 ore mai tarziu, printr-un email in care i s-a cerut lui Bartneck ca confirme ca intervalul orar in care va sustine o „prezentare orala” in cadrul conferintei internationale.
Bartneck nu a trebuit sa plateasca ca sa isi poata trimite lucrarea, insa in scrisoarea de acceptare i s-a spus ca pentru a se inscrie la conferinta trebuie sa achite o taxa de 1.099 de dolari (care se poate achita si in euro sau lire) pentru a putea avea o interventie academica.
„Nu am completat acest pas pentru ca universitatea mea ar obiecta, cu siguranta, daca as arunca banii pe geam in felul acesta. (…) Impresia mea e ca nu e vorba de o conferinta prea buna„, a declarat Bartneck pentru The Guardian Australia.
Conferinta Internationala de Fizica Nucleara si Atomica are loc intre 17-18 noiembrie in Atlanta, Georgia, fiind organizata de catre ConferenceSeries: „un amalgam de publicatii cu acces deschis si conferinte si evenimente stiintifice internationale”, infiintat in 2007.
Bartneck a adaugat ca, avand in vedere calitatea procesului de verificare si taxa de inregistrare mare, este „rezonabil de convins ca este o conferinta destinata profitului, cu putin sau fara niciun angajament fata de stiinta”.
Apelul pentru rezumate lansat de organizatorii conferintei este doar cu putin mai logic decat lucrarea lui Bartneck: „Stiinta materiala nucleara si sub-atomica este investigarea proprietatilor, curgerii si colaborarii pieselor constitutive esentiala (dar nu si majore) ale materiei”.
Un caz asemanator a avut loc in noiembrie 2014 cand o lucrare de cercetare falsa in care scrie doar „Scoteti-ma naibii de pe lista voastra de email”, repetat pe parcursul intregii lucrari, a fost accestata spre publicare de catre Jurnalul International de Tehnologie Computerizata Avansata, un jurnal academic cu acces deschis.