O meditatie asupra artei de a trai si a muri cu demnitate: Incertitudini literare de N. Steinhardt
Saptamina aceasta apare un nou volum in seria de autor pe care editura Polirom i-a dedicat-o lui „N. Steinhardt” in anul 2008, in colaborare cu Manastirea „Sfinta Ana”, Rohia: Incertitudini literare, editie ingrijita, studiu introductiv, note, referinte critice si indici de George Ardeleanu si repere biobibliografice de Virgil Bulat, anunta editura.
Preocupat de arta si puterea ei de fascinatie, N. Steinhardt cauta forme artistice in literatura, dar si in teatru sau in viata de zi cu zi. Captivat de D’Annunzio sau Malraux si „setea lor de a trai si faptui”, de Jules Verne si insulele sale misterioase, de Eliade si prozele sale fantastice, ii dezaproba in schimb pe autorii din ale caror jurnale razbat plictiseala si indiferenta. Volumul se incheie cu un remarcabil eseu al lui Steinhardt, „Arta ca nazuinta”, o meditatie asupra artei de a trai si a muri cu demnitate.
Anul 2012 este dedicat Centenarului N. Steinhardt – se implinesc 100 de ani de nasterea eseistului, criticului si monahului Nicolae Delarohia. Acest volum face parte dintr-o serie de carti si reviste ce vor aparea anul acesta si care vor fi dedicate acestei aniversari.
De curind, editura Polirom a publicat N. Steinhardt in evocari, un volum in care personalitatea sa efervescenta si preocuparile polivalente sint evocate de reprezentanti ai lumii literare si religioase care l-au cunoscut in diferite etape ale vietii sale – in Bucurestiul tineretii, in inchisoarea Jilava sau in „oaza de pace” a manastirii Rohia.
Scriitor si publicist, condamnat politic si monah ortodox, atras in egala masura de literatura si muzica, de teologie si drept, N. Steinhardt este una dintre figurile de prima marime ale culturii romanesti.
In Seria de autor „N. Steinhardt” au mai aparut pina in prezent: Jurnalul fericirii, Daruind vei dobandi. Cuvinte de credinta, In genul… tinerilor, Eseu despre o conceptie catolica asupra iudaismului. Iluzii si realitati evreiesti, Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional.Critica operei lui Léon Duguit, Articole burgheze, Intre viata si carti, Geo Bogza, un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului, Solemnitatii, Exuberantei si Patetismului, Critica la persoana intai, Escale in timp si spatiu, Primejdia marturisirii. Convorbirile de la Rohia.
Potrivit editurii Polirom, se afla in pregatire volumul Monologul polifonic.