O nouă condamnare în Turcia pentru insultarea lui Recep Erdogan: Una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din țară a primit peste 2 ani de închisoare
O instanță din Turcia a condamnat-o pe Sedef Kabas, o cunoscută jurnalistă din țară, la peste doi ani de închisoare după ce a găsit-o vinovată de insultarea președintelui Recep Erdogan, anunță Reuters.
Decizia vine în pofida unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) care a cerut Turciei să amendeze legea respectivă pentru a apăra libertatea de exprimare.
Mii de persoane au fost puse sub acuzare și condamnate sub legea care incriminează insultarea președintelui Turciei, printre acestea numărându-se politicianul Selahattin Demirtaș, unul dintre cei mai proeminenți membri ai opoziției din Turcia.
Turcia este una dintre țările care încarcerează cei mai mulți jurnaliști în timp ce principalele canale mass-media sunt controlate de oameni de afaceri apropiați de președintele Recep Erdogan.
De ce a fost arestată jurnalista Sedef Kabas
Sedef Kabas, în vârstă de 52 de ani, este o prezentatoare TV care relatează în principal despre subiecte politice. Ea se află în detenție din luna ianuarie a acestui an, când a fost arestată, fiind condamnată vineri la doi ani și 4 luni de închisoare.
Avocatul ei a precizat că ea a fost eliberată până la soluționarea apelului pe care l-a formulat. El a spus de asemenea că jurnalista a fost achitată de alte două acuzații legate de insultarea ministrului de Interne Suleyman Soylu și de cea a ministrul Transporturilor Adil Karaismailoglu.
Presupusa insultă a fost sub forma unui proverb legat de un palat pe care unii l-au interpretat ca o referință la președintele Recep Erdogan și somptuosul palat prezidențial comandat de acesta și plătit din visteria statului turc.
„Există un proverb foarte celebru, potrivit căruia capul încoronat devine mai înţelept. Dar vedem că acest lucru nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, dar palatul devine staul”, a declarat Kabas la televizor, postând apoi mesajul și pe pagina sa de Twitter.
Recep Erdogan a promis personal pedepsirea jurnalistei
Comentariile sale au fost imediat condamnate de oficialii guvernului de la Ankara, Erdogan promițând personal că jurnalista nu va scăpa nepedepsită.
„Este datoria noastră să protejăm respectarea funcţiei mele, a preşedinţiei”, a spus el. „Nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare”, a spus el la sfârșitul lunii ianuarie.
CEDO a afirmat în luna octombrie a anului trecut că legislația care interzice insultarea președintelui turc ar trebui schimbată, hotărând că aceasta încalcă libertatea de exprimare.
Începând cu 2014, anul în care Erdogan a devenit președinte, procurorii turci au demarat peste 160.000 de anchete vizând presupuse insulte la adresa președintelui, aproape 13.000 de persoane fiind condamnate în ultimii 8 ani în virtutea acestei legi.
Doar în 2020 au fost începute peste 31.000 de investigații legate de insultarea lui Erdogan.