Sari direct la conținut

O nouă „provocare” pe TikTok. Zeci de adolescente dintr-un oraș s-au automutilat

HotNews.ro
Logo TikTok, Foto: Mikhail Primakov, Dreamstime.com
Logo TikTok, Foto: Mikhail Primakov, Dreamstime.com

Când Eranda Kumnova-Baci, inspector şcolar în Kosovo, a luat telefonul în mână, la 8 octombrie, a crezut că va avea de-a face cu o problemă comună. Ea a descoperit însă că zeci de adolescente din oraşul ei se mutilau luând parte la o provocare care circulă pe reţeaua socială TikTok, relatează joi AFP, conform Agerpres. Vârsta fetelor este cuprinsă între 9 și 17 ani.

„O mamă m-a sunat ca să-mi spună că fiica ei, elevă în clasa a cincea, s-a mutilat împreună cu prietenele ei în timp ce participa la o provocare TikTok”, a declarat pentru AFP inspectoarea din Gjakova, un oraş cu 80.000 de locuitori din sud-vestul Kosovo.

Ea a apelat apoi la toţi profesorii, managerii educaţionali şi psihologii şcolari, care au identificat 22 de cazuri de automutilare în rândul adolescentelor, în decurs de câteva săptămâni. Primele cazuri datează din luna ianuarie a acestui an. 

Inițial, psihologii școlari și profesorii au crezut că fetele s-au lovit intenționat în zona brațelor.

„După examinările medicale, ne-am dat seama că unele dintre fete aveau zeci de tăieturi pe tot corpul. N-a fost un şoc doar pentru comunitatea educaţională, a fost un cutremur pentru toată lumea”, a spus pentru AFP inspectoarea școlară.

Nu există modalități de verificare a vârstei

TikTok are peste 1,5 miliarde de utilizatori și a devenit atât de popular în rândul adolescenților și copiilor pentru provocările sau trendurile care se postează pe platformă.  Conform termenilor și condițiilor aplicației de socializare, vârsta minimă pentru folosirea TikTok este de 13 ani, însă nu există nicio modalitate de verificare a vârstei reale.

Din acest motiv, cea mai tânără victimă a provocării la automutilare a fost o fetiță de 9 ani. 

„Este ca un joc pentru fetele cu vârste între 9 şi 17 ani, care reproduc ceea ce văd pe TikTok. A devenit cel mai rău coşmar al meu”, a explicat mama uneia dintre fetele care s-au automutilat.

Teoretic, TikTok interzice și conţinutul care promovează automutilarea sau sinuciderea. Cu toate acestea, experţi, cercetători, medici şi părinţi avertizează că rețelele sociale, în special TikTok, pot avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor.

„A fost un cutremur pentru toată lumea”

Din discuțiile purtate de jurnaliștii AFP cu oameni din comunitatea din Gjakova a reieșit că multe dintre victime au văzut în automutilare o modalitate de a-şi gestiona tristeţea. Altele au vrut să-și testeze rezistenţa la durere.

Inspectoarea Kumnova-Baci a explicat că fenomenul a depășit pragurile școlii.

„Este incredibil de greu pentru noi să admitem că aceşti copii ai noştri şi-au făcut rău în mod deliberat”, a declarat Besfort Krasniqi, un om de afaceri în vârstă de 45 de ani, tată a trei copii.

Pentru a combate această tendinţă, comunitatea educaţională a lansat noi iniţiative menite să-i atenţioneze pe elevi cu privire la riscurile reţelelor sociale.

Pentru psihologul Mirevete Aziri, aceste acţiuni de automutilare sunt probabil legate de „accesul necontrolat la reţelele sociale, chiar şi atunci când copiii sunt la şcoală sau împreună cu familiile”.

Justiţia kosovară a preluat cazul şi a deschis o anchetă, a confirmat pentru AFP Drin Domi, purtătorul de cuvânt al procuraturii. Poliţia a fost autorizată să „ia toate măsurile” necesare pentru a face lumină în acest caz, a precizat el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro