„O pierdere inutilă de vreme”. Kremlinul susține că summitul de pace „absurd” din Elveția va fi boicotat de multe țări
Kremlinul a afirmat marți, prin vocea lui Dmitri Peskov, că este de înțeles că unele țări refuză să participe la summitul de pace pentru Ucraina, organizat luna aceasta în Elveția, deoarece reuniunea nu are obiective clare și că este absurd ca ea să se desfășoare fără Rusia, informează Reuters.
Ucraina spune că peste 100 de țări și organizații au fost de acord să participe la summitul programat pe 15-16 iunie, la care Moscova nu a fost invitată.
„Aceasta este o activitate complet absurdă, este o pierdere inutilă de vreme”, a declarat în fața reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a spus că este evident că reuniunea nu este orientată spre rezultate și „de aceea multe țări nu vor să piardă timpul”.
Într-o lovitură dată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Beijingul a anunțat că nu va participa – lucru pe care președintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, l-a remarcat cu satisfacție marți, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.
El a citat relatări din presă potrivit cărora nici Arabia Saudită nu va veni, deși regatul nu și-a anunțat public poziția privind summitul. Peskov a spus că aceasta este o chestiune suverană pentru Arabia Saudită.
Reuniunea din Elveția are loc într-un moment crucial în cel de-al treilea an al războiului din Ucraina, unde forțele ruse au reușit o serie de avansuri treptate începând din februarie.
În ultimele săptămâni, mai multe țări NATO au anunțat că vor permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu armele pe care le-au furnizat Kievului, ceea ce președintele Vladimir Putin a avertizat că ar putea escalada războiul, transformându-l într-un conflict global.
Rusia afirmă că este deschisă la dialog pe baza „noilor realități” pe care le-a creat pe teren, unde forțele sale controlează aproximativ 18% din Ucraina.
Kievul spune că pacea se poate baza doar pe retragerea completă a tuturor forțelor ruse și pe restabilirea integrității sale teritoriale.
Peste o sută de state şi organizaţii au confirmat participarea la summitul din Elveţia, potrivit Kievului
Luni, un purtător de cuvânt prezidențial ucrainean a anunțat că, până în prezent, 107 ţări şi organizaţii de pe toate continentele au confirmat participarea la „Summitul de Pace” găzduit de Elveţia la iniţiativa Ucrainei, ce urmăreşte la această conferinţă obţinerea unui sprijin internaţional cât mai amplu pentru „formula sa de pace” în războiul cu Rusia.
În total, „107 ţări şi organizaţii internaţionale au confirmat participarea la Summitul de Pace”, a spus Serghei Nikiforov, purtător de cuvânt al biroului preşedinţiei ucrainene, citat de agențiile EFE și Agerpres.
Conform acestuia, Filipine, Singapore şi Timorul Oriental sunt ultimele ţări care au comunicat Ucrainei că vor fi reprezentate „într-o formă sau alta” la respectiva conferinţă, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu liderii acestora.
Preşedintele ucrainean a participat în Singapore la forumul de securitate Dialogul Shangri-La, unde le-a cerut liderilor din zona Asia-Pacific să participe la conferinţa din Elveţia. El a plecat din Singapore în Filipine, unde a avut o întrevedere cu preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr.
Ucraina a cerut de asemenea Chinei să participe la conferinţa din Elveţia, dar Beijingul a anunţat că nu va lua parte la aceasta dacă Rusia nu este invitată. După acest anunţ al guvernului chinez, Zelenski a acuzat China în timpul forumului din Singapore că acţionează pentru a împiedica prezenţa altor guverne şi lideri la reuniunea din Elveţia.
Preşedintele ucrainean doreşte la această reuniune să atragă un sprijin internaţional cât mai amplu pentru „formula de pace” pe care a propus-o la finele anului 2022, un document în zece puncte ce include cereri precum retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, restabilirea graniţelor acesteia recunoscute internaţional, restabilirea securităţii alimentare şi nucleare, etc.
De asemenea, a precizat Zelenski, conferinţa din Elveţia va aborda şi chestiunea revenirii copiilor ucraineni deportaţi din teritoriile ocupate de Rusia.
Aceasta din urmă, care la cererea Ucrainei nu a fost invitată la conferinţă de gazdele elveţiene, respinge integral formula de pace a lui Zelenski, pe care o consideră ca fiind de fapt o cerere de capitulare.
Ucraina doreşte ca la finalul reuniunii din Elveţia să fie adoptate documente pe care să le transmită Rusiei pentru a exercita presiuni asupra acesteia să oprească războiul. De partea sa, Rusia consideră inutilă şi lipsită de sens organizarea unei conferinţe de pace în lipsa ei.
Potrivit guvernului elveţian, care la jumătatea lunii mai confirmase prezenţa a circa 50 de delegaţii din cele aproximativ 160 invitate, această „Conferinţă la nivel înalt asupra păcii în Ucraina” va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional, iar un obiectiv al reuniunii va fi crearea „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”, formulă interpretată de Moscova ca fiind o încercare de a-i transmite un ultimatum.
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro