O saptamana in Romania
Intr-un fel am un avantaj: vin in Romania doar de 2-3 ori pe an asa ca pot sa-mi dau seama daca si ce anume s-a schimbat. Anumite lucurui se schimba, si chiar destul de repede, altele par a nu se schimba niciodata. Cele de mai jos s-ar putea sa nu fie adevarate, ele se bazeaza pe observatii personale in perioada 16 – 23 aprilie:
Drumurile: au ramas la fel ca anul trecut, poate un pic mai proaste. Autostrazi si variante ocolitoare ale localitatilor se construiesc in ritm de melc. Exista drumuri nationale pline de gropi unde mergi cu o viteza de 40-50 km/h. Oamenii inca ies la poarta si se uita la masinile ce trec pe soseaua nationala in fata caselor lor. Stau si ma intreb cu cat este mai scurta viata acestor oameni care nu numai ca respira un aer murdar, dar sunt expusi unui risc ridicat de accidente. Poate nu mai scurta decat a bucurestenilor?
Desi drumurile sunt proaste si multe localitati au strazile neasfaltate iar multe case nu au utilitati, totusi casele sunt din ce in ce mai mari, cat mai mari, cat mai impunatoare, cat mai scumpe. Cu toate astea impozitul pe case este un mizilic, doar o fractiune din cat se plateste in Occident. Nu ar fi oare mai bine ca impozitele locale sa creasca? Daca iti permiti un palat, oare un impozit local de 200 de euro nu este cam mic?
Autostrada Bucuresti – Ploiesti: am vazut din avion ca se lucreaza la aceasta austostrada. Insa nu il cred pe dl. Berceanu ca se va deschide in iunie 2010. Daca se va deschide intr-adevar atunci, probabil ca – asa cum ne-a obisnuit deja prin legatura feroviara dintre Bucuresti si Aeroportul Otopeni – ei bine, probabil ca va fi inchisa in august 2010.
Religia: cred ca am devenit din ce in ce mai bisericosi. Am vazut multe biserici noi si in constructie, in aceleasi localitati fara canalizare si cu drumuri proaste. Am vazut mai multi oameni la biserica iar cateva cunostinte care sunt oameni de afaceri si-au marit donatiile catre biserici.
Cersetori: nu am vazut. Nici macar in metrou. Este adevarat ca nici nu m-am uitat dupa ei si nu am stat decat o saptamana, mai mult cu fundul in masina. Insa nu imi amintesc cersetori. Au disparut?
Parcuri: panourile cu “Nu calcati pe iarba” inca exista. M-am bucurat sa vad ca exista initiative civice pentru a schimba legea in acest sens.
Initiative civice: ca o nota generala am auzit din ce in ce mai multe cazuri de oameni care nu asteapta ca altcineva sa le rezolve problemele. Ba ca este vorba de un parc pe care unii vor sa construiasca, ba ca e vorba de o cetate pe care unii vor sa o transforme, ba ca este vorba de construit inca un etaj care deranjeaza vecinii, ei bine am auzit de initiative civice care au reusit sa-i blocheze pe “intreprinzatori”.
Piste ciclabile: am vazut ca sunt respectate in multe locuri, mai ales acolo unde sunt protejate cu tarusi de fier destul de solizi. In schimb, langa Universitate, masinile foloseau pista ciclabila pe post de parcare. As vrea sa vad insa si o retea ciclabila nationala, sa poti sa mergi linistit cu bicicleta de la Bucuresti la Cluj, de exemplu.
Alte lucruri despre Bucuresti. Este mai curat. Sunt mai multe locuri de parcare, mai ales la marginea strazilor insa exista prea putine parcari construite. Gradinita la care am fost acum 30 de ani arata acum mult mai bine, este curata, colorata, prietenoasa; are asistenta medicala la intrare, fiecare copil are dulapiorul lui, etc, etc. Un pas mare inainte.
Soferii: in cadrul UE cred ca avem cei mai multi pretendenti la rolul de Michael Schumacher, mai ales pe autostrada. Chiar trebuie sa conducem ca niste inconstienti?
Gigi Becali: am fost inundati, mai ales la TV, cu stiri despre si cu Gigi Becali. Nu stiu care a fost intentia realizatorilor, insa mi-a lasat un gust amar.
Citeste si comenteaza pe Jeopardy.