Sari direct la conținut

O țară europeană încearcă să reducă prețul locuințelor și chiriilor prin taxarea imobilelor nelocuite

HotNews.ro
O țară europeană încearcă să reducă prețul locuințelor și chiriilor prin taxarea imobilelor nelocuite
Clădiri de locuințe în Croația, FOTO: Rudi Gigler / Imago Stock and People / Profimedia

Croaţia intenţionează să introducă o taxă asupra imobilelor nelocuite pentru a încerca să obțină scăderea prețurilor locuințelor şi a chiriilor, a declarat luni ministrul său de Finanţe, Marko Primorac, citat de Reuters și News.ro.

În Croaţia există 600.000 de proprietăţi fie goale, fie disponibile doar pentru închiriere pe termen scurt în ţara cu 3,85 milioane de locuitori, ceea ce face dificil pentru tineri să găsească apartamente pe termen lung, în special în oraşele turistice de pe coasta Adriaticii.

Primorac a declarat Consiliului Economic şi Social al Croaţiei că noua legislaţie ar trebui, de asemenea, să încurajeze întoarcerea croaţilor din străinătate, să digitalizeze sistemul fiscal şi să consolideze disciplina fiscală.

Locuinţele au devenit indisponibile pentru mulţi, a spus Primorac, deoarece oamenii au cumpărat proprietăţi imobiliare ca fiind cea mai sigură modalitate de investiţie, în timp ce şi cumpărătorii străini s-au grăbit să investească din cauza impozitelor scăzute, creând un dezechilibru pe piaţă.

„Sperăm să creăm condiţii pentru dezvoltarea unei politici stabile, previzibile pentru gestionarea imobiliară şi să încurajăm o închiriere pe termen lung”, a spus Primorac.

Apartamentele vor fi supuse în principal la noi taxe, în timp ce proprietăţile utilizate pentru agricultură, producţie şi servicii vor fi scutite.

Deţinătorii de proprietăţi care sunt disponibile pentru închiriere pentru cel puţin 10 luni pe an vor fi, de asemenea, scutiţi de plata impozitelor.

Administraţia fiscală a definit intervalul de taxe între 0,6-8,0 euro pe metru pătrat.

Noua legislaţie fiscală ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, după ce va fi aprobată de parlament, a spus Primorac.

INTERVIURILE HotNews.ro