Sari direct la conținut

Oana Gheorghiu (Dăruiește Viață) despre închiderea spitalelor pentru non-urgențe: Guvernul ar fi găsit soluții dacă i-ar fi păsat mai mult de oameni decât de bătălii politice

HotNews.ro
Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, Foto: Hotnews
Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, Foto: Hotnews

​Sistemul de sănătate nu face față și suntem într-o situație „cum nu a mai trăit România”, însă Guvernul ar fi găsit soluții „dacă i-ar fi păsat mai mult de oameni decât de bătălii politice”, este reacția Oanei Gheorghiu, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață, ONG care a construit două spitale modulare ATI COVID în pandemie, după anunțul lui Raed Arafat că spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu reprezintă urgențe.

O soluție propusă de Oana Gheorghiu: „parteneriate cu spitale private, pe termen limitat, astfel incât și dreptul pacienților non-COVID de a beneficia de îngrijire să fie respectat”.

„Înțeleg perfect ce se întâmplă în sistemul de sănătate, înțeleg că nu face față și că e o situație cum nu a mai trăit România. Totuși au trecut 18 luni în care pacienții cronici și mai ales cei oncologici nu au avut acces la tratamente sau diagnosticare. Consecințele se vor vedea în perioada următoare, în lunile și anii următori, dar cine să evalueze afevărata situație și cui să-i pese?”, scrie vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Soluții? Da, sunt sigură că dacă guvernului i-ar fi păsat mai mult de oameni decât de bătălii politice le-ar fi găsit. Eu zic doar una: parteneriate cu spitale private, pe termen limitat, astfel incât și dreptul pacienților non-COVID de a beneficia de îngrijire să fie respectat. Vocea acestor oameni nu e stridenta, nu se aude acolo sus…Nu se aude, nu contează, așa funcționează România”, adaugă Oana Gheorghiu.

Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, a construit în ultimul an, cu bani strânși din donații și sponsorizări, două spitale modulare de Terapie Intensivă pentru pacienți COVID-19 – unul la București, în curtea Spitalului Elias, și unul la Piatra Neamț, unde secția ATI a Spitalului Județean a fost distrusă complet în incendiul din noiembrie anul trecut.

Spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu sunt urgențe, a anunțat luni seară șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. El a precizat că această măsură este luată din cauza crizei COVID.

„Suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență”, a anunțat Raed Arafat.

Arafat a precizat că aceste măsuri nu se aplică pacienților oncologici, celor care fac dializă, gravidelor și urgențelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro