Sari direct la conținut

Ofer vot. Rog seriozitate

Evenimentul Zilei

PSD a pierdut alegerile. Si nu la scor strins, ci la unul rusinos, 30a la 70a. Pentru ca restul partidelor, inclusiv PRM si PUR, au primit voturi, intocmai ca si Alianta PNL-PD, in urma unor campanii construite in totalitate pe mesaje anti-coruptie, antibaroni, anti-mafia de stat. Adica, anti-PSD.

Insa, ce folos? Pentru ca ultimele zile ne arata ca politica inteleapta a PSD de a-si pune ouale in mai multe cosuri este pe cale de a-l salva de la dezastru.

Aripa nationalist-securista (PRM) si cea “liber-schimbista” (PUR) a nucleului neo-comunist, care a preluat friiele Romaniei dupa Ô90, au sarit deja in ajutorul fratelui mai mare si incheie intelegeri peste intelegeri pentru sefia consiliilor judetene.

In Vrancea si Constanta, partidul “justitiarului” Vadim (cel ce promitea procese pe stadioane pentru mafioti, va amintiti?) a batut palma sau negociaza cu baronii Oprisan si Mazare.

La Bacau, partidul lui Voiculescu, dusmanul declarat al gruparii Hrebenciuc-Iacobov-Sechelariu, a anuntat ca nu intentioneaza sa duca o campanie intensa pentru a-si sustine propriul candidat la primarie, dindu-i o sansa nesperata edilului “un cirnat si-o bere”.

Cum de au ajuns PRM si PUR sa se alieze tocmai cu baronii impotriva carora urlau in urma cu o saptamina? Nu exista o justificare credibila pentru aceasta duplicitate. Slabiciunea in fata mirosului irezistibil al puterii si al banilor, precum si compatibilitatea dintre membrii lor si fratii pesedisti sint singurele explicatii care stau in picioare.

Interesant este insa ce vor face la toamna alegatorii celor doua partide, care vor realiza curind ca au votat tot niste mici pesedei imbracati in blana de oaie.

Vor mai vota ei partidele demagogilor care au consimtit, deindata ce au fost alesi la locale, sa puna umarul la perpetuarea dominatiei baronilor? Se vor mai lasa amagiti de aceleasi discursuri gaunoase, de aceeasi falsa opozitie?

Greu de spus. Insa este limpede ca aceasta patura de votanti, suficient de motivati, dupa cum am vazut duminica, pentru a taxa prestatia partidului de guvernamint, poate inclina decisiv balanta in alegerile parlamentare si prezidentiale. Totul depinde de oferta electorala pe care o vor primi din partea altor formatiuni politice.

Scorul obtinut de votantii anti-PSD a spulberat, de fapt, un mit. Acela ca aproape toti romanii sint masochisti si ca, desi traiesc prost, vor continua sa voteze acelasi partid care s-a dovedit incapabil sa-i ajute sa traiasca mai bine.

Pe 6 iunie, s-a vazut limpede ca lucrurile nu stau asa. Majoritatea alegatorilor au aratat ca stiu sa-si faca treaba. Au dovedit ca nu se lasa pacaliti de propaganda, indiferent prin cite guri de tun s-ar revarsa ea, si au sanctionat hotia, minciuna si incompetenta. Insa nu este suficient pentru ca lucrurile sa se schimbe.

Pentru a reinstaura echilibrul politic, pentru ca romanii nemultumiti de actuala guvernare sa se simta

intr-adevar reprezentati, opozitia autentica ar trebui sa faca mai mult decit a facut pina acum.

Surprinderea pe care au manife-

stat-o liderii PD si PNL la anuntarea rezultatelor la iesirea de la urne a fost cea mai clara recunoastere a superficialitatii cu care s-au aruncat in lupta electorala. Nu le-a venit sa creada ca au obtinut atit de multe voturi deoarece stiau cit de putin efort au investit in a-i convinge pe cetateni ca merita sa se intoarca la putere.

Opozitia a primit un cec in alb si un mesaj. Romanul de rind – mai ales locuitorii marilor orase – le-a reamintit ca problema nu este la el, ci la partide, la elita acestei tari, in general.

Ca isi da seama cine il fura si il minte, ca nu mai este dispus sa se lase pacalit, dar ca asteapta o contraoferta politica serioasa pentru a vota schimbarea.

Ca nu se va obosi sa mearga la urne pentru a vota aceleasi fete ponosite si imbatrinite in vicii pe care le vede de 15 ani incoace. Ca vrea sa-si dea votul unor oameni noi, energici, curajosi, care il pot convinge ca sint capabili sa faca ceva concret pentru binele comunitatii.

Dupa votul de duminica, nimeni nu va mai putea sa invoce “prostia” romanilor ca sa-si justifice lenea sau lasitatea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro