Sari direct la conținut

OFICIAL ​ASF retrage autorizatia de functionare si solicita intrarea in procedura de faliment pentru Astra Asigurari

HotNews.ro
ASF cere falimentul Astra Asigurari, Foto: Hotnews
ASF cere falimentul Astra Asigurari, Foto: Hotnews

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis miercuri, 26 august, retragerea autorizatiei de functionare pentru Astra Asigurari si va solicita intrarea in procedura de faliment a acestui asigurator, a anuntat miercuri Misu Negritoiu, presedintele ASF. Decizia ASF a fost luata in baza raportului facut de Administratorul Special, KPMG Advisory, care a stabilit incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitatile banesti ale Astra, scaderea valorii marjei de solvabilitate sub jumatate din limita minima legala si imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii. La 30 iunie 2015, Astra avea un coeficient de liciditate de 0,03 si un necesar de capital de 968 de milioane lei. Datoriile pe termen scurt ale Astra sunt de peste 200 milioane lei, a mai spus presedintele ASF.

  • Misu Negritoiu: Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati si 2,5 milioane de polite. Din calculele noastre, Astra ar avea de platit pentru aceste polite circa 700 milioane lei, iar Fondul de Garantare are disponibilitati de aproape 1 miliard de lei.
  • Victor Ponta, reactie pe Facebook: ASF a spart buboiul de coruptie si fraude de la ASTRA ASIGURARI

Premierul Victor Ponta a reactionat pe Facebook la acest anunt, afirmand ca dupa mai multi ani, ASF a spart buboiul de coruptie si fraude de la ASTRA ASIGURARI.

„Inca din 2013 Guvernul, ASF si BNR am sesizat organele penale si am informat public asupra incredibilelor matrapazlacuri facute de Dan Adamescu (paguba este estimata la cel putin 500 milioane lei), dar protectia politica si mediatica pe care acesta a cumparat-o de-a lungul anilor a fost extrem de eficienta (din banii deturnati de la asigurati, 120 milioane de lei au fost folositi pentru finantarea „deontologilor” de la „Romania Libera” care si azi dau lectii de morala tuturor in timp ce incaseaza bani furati, iar politicienii PDL/PNL stimulati generos au luptat cu toate armele ca sa-l protejeze pe generosul domn Adamescu, cel care si acum se plimba linistit prin strainatate si sfideaza opinia publica!).

Vreau sa spun foarte clar ca niciun asigurat (persoana fizica sau juridica) nu este in pericol, masurile luate de ASF in baza legislatiei acopera orice risc – dar refuz sa accept ca pentru 500 milioane frauda si dupa ce a fost falimentata intentionat cea mai mare societate de asigurari din Romania vom ramane iar fara vreun vinovat!”, a scris Ponta, pe Facebook.

ASF a mai decis miercuri, 26 august, si inchiderea procedurii de redresare financiara si revocarea si incetarea atributiilor KPMG Advisory. Practic, Astra Asigurari revine la fosta conducere.

  • Ce se intampla cu plata despagubirilor?

Chiar daca ASF a decis retragerea autorizatiei, Astra nu mai are voie sa vanda asigurari, dar gestioneaza dosarele de dauna. Asiguratii trebuie practic sa se adreseze catre Astra Asigurari pentru a-si primi despagubirile solicitate. Fondul de Garantare poate incepe sa faca plati abia dupa ce falimentul Astra va fi decis definitiv in instanta, lucru care ar putea dura cateva luni.

  • Redam mai jos integral Decizia ASF in privinta Astra Asigurari:

„Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a analizat in sedinta de astazi situatia Societatii Asigurare-Reasigurare Astra SA pe baza unui raport inaintat de administratorul special KPMG Advisory privind stadiul planului de redresare financiara si optiunile existente in urma esuarii procesului de majorare a capitalului social.

Potrivit concluziilor raportului, sunt intrunite toate cele trei conditii legale (conform art. 5, pct. 31 din Legea nr. 85/2014) care definesc starea de insolventa:

  • Incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitatile banesti;
  • Scaderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumatate din limita minima prevazuta de reglementarile legale in vigoare pentru fondul de siguranta;
  • Imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii de asigurare-reasigurare in cadrul procedurii de redresare financiara.

La 30 iunie 2015, Astra inregistra o marja de solvabilitate disponibila negativa de circa 871 mil. lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 si un necesar de capital de aproximativ 968 mil. lei.

In urma analizei si pe baza concluziilor raportului KPMG, Consiliul ASF a adoptat urmatoarele decizii:

  • Inchiderea procedurii de redresare financiara a societatii Astra;
  • Revocarea si incetarea atributiilor de administrator special ale KPMG Advisory;
  • Retragerea autorizatiei de functionare a societatii Astra;
  • Constatarea starii de insolventa a societatii Astra si solicitarea intrarii in procedura de faliment.

Consiliul ASF a constatat ca planul de redresare financiara nu si-a atins obiectivul central de evitare a intrarii in procedura falimentului. Parametrii financiari au fost tinuti sub control pe parcursul implementarii planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfarsitul anului 2014, insa problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudentialitate – solvabilitatea, lichiditatea si capitalizarea – nu au putut fi readusi in marjele de conformitate in absenta unei majorari de capital pe masura necesarului determinat de auditori.

Esuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra, in ciuda interesului unor investitori cu reputatie internationala, a fost cauzata in principal de absenta colaborarii din partea actionarilor principali.

Conform mandatului statutar, principala preocupare a ASF in perioada urmatoare va fi protejarea intereselor clientilor societatii Astra, in stransa cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), si mentinerea stabilitatii sistemului de asigurari.

FGA este, incepand din 27.07.2015, persoana juridica de drept public si are drept misiune protejarea asiguratilor in cazul in care o societate de asigurare intra in stare de insolvabilitate. Pe baza evaluarii mai multor scenarii, Consiliul ASF a constatat ca Fondul are capacitatea de a acoperi potentialele cereri de despagubire din partea asiguratilor, in limita plafonului de 450.000 lei per asigurat, conform legislatiei in vigoare”

  • 18 luni de eforturi pentru redresarea Societatii Asigurare-Reasigurare Astra SA

„Pe tot parcursul perioadei de un an si jumatate care s-a scurs de la instituirea regimului de administrare speciala la Astra, obiectivul ASF a fost mentinerea stabilitatii companiei si a capacitatii acesteia de a-si onora obligatiile, pana la capatul planului de redresare propus de administratorul special KPMG Advisory si aprobat de Consiliul ASF, in incercarea de a fructifica toate sansele posibile de remediere.

Premisele de ordin financiar ale intrarii in administrare speciala si parcursul procedurilor de redresare

1. Deteriorarea lichiditatii si a solvabilitatii societatii Astra Asigurari pana sub nivelurile minime cerute de lege au fost determinate de trei categorii de cauze:

  • Managementul defectuos al activitatii companiei;
  • Servirea anumitor interese personale sau ale grupului de firme la care Astra este afiliata, prin utilizarea activelor companiei;
  • Raportarea distorsionata atat a pozitiei si a performantei financiare, cat si a indicatorilor de prudentialitate, avand ca efect crearea aparentei de conformitate cu regulile in vigoare.

(a) Conform datelor financiare proprii, Astra Asigurari a raportat la 31.12.2013 o marja de solvabilitate de 188 mil. lei (valoare pozitiva), un coeficient de lichiditate de 0,81 si un ‘surplus’ de capital de 43 mil. lei.

(b) La o prima verificare/analiza diagnostic realizata de KPMG in martie 2014, a rezultat insa ca Astra Asigurari avea o marja de solvabilitate disponibila de -779 mil. lei (valoare negativa) si inregistra un necesar de capital* de 924 mil. lei.

(c) Datele financiare ajustate in urma analizei KPMG au fost verificate ulterior de Deloitte si confirmate, auditul pentru 31.12.2013 identificand o marja de solvabilitate de -928 mil. lei (valoare negativa), un coeficient de lichiditate de 0,12 si un necesar de capital de 939 mil. lei.

(d) Exercitiul de evaluare bilantiera BSR realizat de ASF in colaborare cu Comisia Europeana si EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) pe cifrele de la 30.06.2014, a reconfirmat situatia financiara necorespunzatoare: marja de solvabilitate de -1.029 mil. lei (valoare negativa) si un necesar de capital de 1.174 mil. lei – conform Raportului Mazars.

(e) Un nou audit realizat de Deloitte pentru situatia de la 31.12.2014 a intarit constatarea situatiei financiare dificile a Astra: marja de solvabilitate negativa de 908 mil. lei, coeficient de lichiditate de 0,08 si un necesar de capital de peste un miliard de lei.

*calculat in baza valorii activului net si a cerintelor minime de capital – pentru asigurari generale si asigurari de viata.

2. Majorarea capitalului social – conditie indispensabila pentru refacerea situatiei financiare si iesirea societatii din administrarea speciala

(a) Aprobarea majorarii capitalului Astra de catre AGEA

Pe 12 mai 2014, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Astra a aprobat delegarea Administratorului Special pentru majorarea capitalului social cu pana la 490 mil. lei. Pe langa injectia de capital, planul de redresare a prevazut masuri fara impact la nivelul lichiditatii (non-cash) precum:

  • extinderea programului de reasigurare pentru riscul de catasfrofa: retentia neta a Astra fost redusa de la 10 mil. euro la 3 mil. Euro;
  • garantarea/darea in plata a imprumuturilor intra-grup (peste 119 mil. lei, inclusiv dobanda datorata); demersurile in acest sens nu au putut fi finalizate; Astra a inaintat o cerere de deschidere a procedurii de insolventa a debitoarei Medien Holding, controlata tot de actionarii principali ai societatii;
  • stingerea amiabila a litigiilor aferente contractelor de asigurare incheiate cu compania Romstrade in favoarea CNADNR: pe 29 septembrie este programat urmatorul termen in litigiul dintre Astra si CNADNR, care vizeaza o potentiala obligatie de plata de 95 mil. lei.

(b) Prima etapa de majorare a capitalului social

Pe 18 februarie 2015, ASF a validat majorarea de capital social realizata prin aportul actionarilor existenti, in suma de 65 mil. lei – total insuficienta in raport cu nevoile societatii.

(c) A doua etapa – si ultima masura din planul de redresare

Pe 27 mai 2015, ASF a aprobat prospectul pentru a doua etapa a majorarii de capital prin care se urmarea mobilizarea a 425 mil. lei prin aport in numerar. La incheierea ultimei faze destinate investitorilor calificati, pe 19 august 2015, a fost constatata absenta unei subscrieri semnificative, procesul de majorare a capitalului social al Astra fiind considerat esuat. Intreaga etapa le-a fost deschisa si actionarilor existenti, care insa nu au mai facut nicio subscriere.

(d) Actiunile KPMG de identificare de investitori potentiali

Pentru a maximiza sansele incheierii cu succes a majorarii capitalului social, administratorul special a fost mandatat de AGEA, in aprilie 2014, sa demareze si sa coordoneze procesul de identificare a unui investitor strategic, in vederea ducerii la indeplinire a masurilor de redresare financiara. Intregul demers a avut sprijinul constant al ASF.

KPMG a mobilizat resurse din echipa locala, dar si din reteaua globala a grupului, respectiv din Germania, Polonia, Marea Britanie, Franta sau SUA, a organizat inclusiv o camera de date virtuala si a sustinut o corespondenta de business intensa cu peste 30 de potentiali investitori strategici, institutionali si/sau intermediari (banci de investitii, buticuri de fuziuni si achizitii, firme de consultanta), in incercarea de promova cat mai eficient oportunitatea de investitie in Astra.

3. Atitudinea necooperanta a actionarilor in procesul de redresare financiara

(a) Contestarea in instanta a Deciziei ASF de instituire a administrarii speciale

Pe 21 februarie 2014, actionarii si conducerea Astra au initiat o actiune in instanta de contestare a deciziei ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala. Nu a fost singura interventie in justitie impotriva planului de redresare, fiind contestata si Decizia ASF nr. 999/25 mai 2015 privind restrictionarea activitatii de subscriere si incercandu-se stoparea ultimei etape a majorarii de capital.

(b) Lipsa de cooperare in rezolvarea operatiunilor financiare intra-grup

Administratorul Special al Astra a solicitat in repetate randuri sprijinul actionarilor majoritari existenti in vederea recuperarii creantei de peste 119 mil. lei de la societatea Medien – Holding controlata de catre acestia. In ciuda initierii unor negocieri in vederea stingerii amiabile a creantei, Medien nu a mai furnizat un raspuns clar la propunerile KPMG.

(c) Boicotarea actiunii de vanzare si salvare a societatii

In ciuda interesului real manifestat de anumiti investitori potentiali, actionarii majoritari existenti au ridicat pretentii de pret care au fost considerate exagerate prin prisma injectiilor de capital necesare in viitor, evaluarea propusa a actiunilor fiind perceputa ca nerealista. Subscrierea integrala de catre un investitor a sumei de 425 mil. lei prevazute pentru a doua etapa a majorarii de capital ar fi asigurat o detinere de maximum 62% din actiunile Astra, insa investitorii interesati de companie isi doreau cotrolul absolut, invocand inclusiv reputatia vechilor actionari. Ca atare, majorarea de capital ar fi trebuit dublata de o tranzactie de vanzare a actiunilor existente, tranzactie care nu a putut avea loc din cauza pretului prea mare din punctul de vedere al potentialilor investitori.

4. Inchiderea procedurii de redresare financiara

a) Esuarea demersului de majorare a capitalului, prevazut prin planul de redresare financiara, dar blocat de actionari prin atitudinea neconstructiva manifestata la negocierile cu potentialii investitori, a marcat etapa finala a planului si implicit incheierea acestuia dupa aproximativ 18 luni de eforturi pentru gestionarea unor simptome cu tendinta de agravare pe parcursul mai multor ani si care in final s-au generalizat la nivelul societatii. Pe langa majorarea capitalului, readucerea Astra in zona de conformitate a indicatorilor de prudentialitate era conditionata de succesul in implementarea masurilor operationale din planul de redresare sau de o injectie de capital suplimentara. Parametrii financiari au fost stabilizati pe parcursul implementarii planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfarsitul lui 2014, insa problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudentialitate – solvabilitatea, lichiditatea si capitalizarea – nu au putut fi readusi in marjele de conformitate fara aportul de capital necesar.

b) Imposibilitatea aplicarii unui plan alternativ de redresare

In absenta majorarii de capital, expertii nu au putut identifica alte posibilitati de restabilire a indicatorilor financiari ai Astra, in conditiile in care societatea se confrunta deja de la o luna la alta cu dificultati evidente de sustinere a obligatiilor de plata. Fara implicarea unui investitor, procedura de redresare financiara prin administrare speciala ajunge practic la final, orice alta forma de redresare devenind imposibil de imaginat prin raportare la datele financiare ale societatii

c) Situatia financiara a societatii Astra la 30 iunie 2015

  • Marja de solvabilitate disponibila:   – 870,9 mil. lei (valoare negativa)
  • Coeficientul de lichiditate: 0,03
  • Necesarul de capital*: 967,8 mil. lei

*calculat in baza valorii activului net si a cerintelor minime de capital – pentru asigurari generale si asigurari de viata”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro