Sari direct la conținut

Oficial francez despre cazul celor trei romani arestati pe nedrept: Confuzia duce la stigmatizari gresite, dar Franta a sustinut intotdeauna Romania

HotNews.ro

David Douillet, secretar de stat însărcinat cu francezii din străinătate, a declarat, vineri, chestionat in legatura cu povestea celor trei români arestaţi pe nedrept în Franţa si acuzati ca ar fi furat un iPhone, că recomandă jurnalistilor prudenţă la astfel de subiecte, deoarece deseori oamenii se prezintă pe Internet ca jurnalişti şi oferă informaţii false: „Eu sunt foarte prudent faţă de genul acesta de scrieri. În zilele noastre văd deseori, din păcate, în mod special pe Internet, oameni care se prezintă ca fiind jurnalişti şi care scriu lucruri fără a verifica informaţiile, iar în spate este întotdeauna o manipulare ideologică”, potrivit Mediafax.

„Dacă această situaţie continuă, din păcate, dumneavoastră, care sunteţi buni jurnalişti, veţi fi afectaţi de această situaţie. Deci sunt foarte foarte prudent când citesc astfel de poveşti. Fără a intra în detalii, este vorba de amalgamul de care vorbeam”, a mai spus secretarul de stat francez.

David Douillet a fost întrebat la întâlnirea cu jurnaliştii despre referirile unor oficiali francezi la delincvenţa românească din Franţa: „Se comite o eroare. Nu este vorba despre delincvenţa comisă de români. Este focalizată pe un tip de populaţie. Este un amalgam care se face şi care creează o confuzie şi care duce la stigmatizări greşite. (…) Există reţele mafiote care exploatează o populaţie, din păcate (…). Este vorba de populaţia roma, care locuieşte şi aici, dar şi în Bulgaria şi în alte ţări şi acest amalgam de a spune «atenţie la români» nu este corect. Există emisiuni cu caricaturi şi marionete care lasă să existe această confuzie”.

„Franţa a susţinut întotdeauna România şi o susţine în continuare. Nu există distorsiuni între cele două ţări, ci, dimpotrivă, o putenică colaborare, miniştrii îşi pot scrie, se pot întâlni, nu există niciun milimetru de neînţelegere”, a mai spus David Douillet.

El a mai povestit că şi în alte ţări au fost cazuri în care se spunea despre echipele Franţei că au membri de culoare: „Este regretabil şi vă spun că viitorul acestei lumi nu poate sta decât într-o construcţie comună”.

El a recomandat experienţa pe care o au sportivii în satele olimpice. „Într-un sat olimpic există 10.000 de sportivi. Stau împreună într-un perimetru securizat oameni de diverse culori şi naţionalităţi. Şi se înţeleg foarte bine împreună”, a explicat David Douillet. David Douillet a fost campion olimpic la judo înainte de a se retrage din sport, alegând o carieră politică.

  • Romani acuzati pe nedrept ca ar fi furat un iPhone

Trei români care locuiesc în Franţa au fost arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei după ce au fost identificaţi în mod eronat de un bărbat ca fiind hoţii care i-au furat un iPhone, a relatat site-ul Rue89.com, într-un articol intitulat „Poliţişti, un român care are un iPhone nu înseamnă că l-a furat”.

Constantin, în vârstă de 34 de ani, a venit în Franţa în 2007, lucrează ca antreprenor, iar în octombrie 2010 a primit primul său titlu de sejur pentru zece ani. În 2010, soţia sa Georgiana a părăsit România pentru a i se alătura. Ea s-a înscris la un master de turism la Sorbonna, pe care l-a absolvit în mai 2011 şi a fost acceptată la un al doilea master, care îi va oferi posibilitatea de a obţine titlu de sejur în Franţa, în cazul în care îl va absolvi. Benjamin, cel mai bun prieten al lui Constantin, lucrează şi el ca antreprenor în construcţii şi şi-a început demersurile pentru a obţine titlul de sejur.

Vineri, 3 iunie, ei s-au aflat însă în locul nepotrivit şi în momentul nepotrivit, când unui bărbat i s-a furat un iPhone pe terasa unui restaurant din Paris. Hoţii au folosit „tehnica petiţie”, respectiv ascunderea telefonului pus pe masă cu o foaie de hârtie şi sustragerea lui. Bărbatul le-a transmis semnalmentele hoţilor poliţiştilor care patrulau prin cartier, descriindu-i ca fiind doi români, unul în cămaşă albastră, iar celălalt în cămaşă albă, haine similare celor purtate de Constantin şi Benjamin. Cei trei tineri vorbeau între ei în română, deşi stăpânesc bine franceza, ceea ce i-a determinat pe poliţişti să îi controleze.

Toţi trei aveau asupra lor câte un iPhone. Deşi le-au arătat poliţiştilor pozele personale din telefoane pentru a le demonstra că le aparţin, aceştia i-au ridicat şi i-au dus la comisariat.

Georgiana a fost eliberată după cinci ore, deoarece ea nu corespundea semnalmentelor oferite de victimă, şi a contactat site-ul Rue89 prin pagina de Facebook. Traumatizată de arestul preventiv, ea a povestit cum a fost tratată cu sarcasm de poliţişti. „Studiezi la Sorbona? Nu este cea adevărată, nu? Există o altă Sorbona pentru săraci, pentru români?”, i-a spus acesta, potrivit site-ului francez.

„Gura, nu îmi plac românii”, i-ar fi spus altul lui Constantin.

Recunoscuţi de păgubit, cei doi bărbaţi au fost ţinuţi în arest toată noaptea la comisariat, după care au fost transferaţi la centrul de detenţie al Palatului Justiţiei, unde şi-au petrecut cea de-a doua noapte. În ziua următoare, Constantin şi Benjamin au fost duşi în faţa unui judecător, care i-a pus în libertate, dar i-a convocat în ziua următoare pentru o audiere, care până la urmă a fost amânată pentru 9 septembrie.

Cazul lor a fost rezolvat în 30 de minute, judecătoare subliniind ea însăşi că acuzaţiile sunt slabe: „Au fost arestaţi doar pe baza declaraţiei victimei. Telefoanele sunt ale lor. În plus, cei doi domni nu corespund profilului: românii pe care îi vedem de obicei locuiesc la Montreuil, nu vorbesc franceza şi cerşesc”.

Fără a se mai retrage pentru a delibera, judecătoarea i-a eliberat, dar în loc de scuze a recunoscut: „Alte persoane de aceeaşi naţionalitate cu voi fură telefoane şi voi suportaţi consecinţele”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro