Oficial MFP: Romania indeplineste doua din cele cinci criterii de adoptare a monedei euro
Romania indeplineste in acest moment doar doua din cele cinci criterii de aderare la zona euro, respectiv datoria publica globala si fluctuatiile cursului de schimb, a declarat joi Dorin Mantescu, seful directiei generale de analiza macroeconomica si politici financiare din Ministerul Finantelor. La capitolul neindepliniri se regasesc inflatia, nivelul dobanzilor pe termen lung si valoarea deficitului bugetar consolidat.
El a mai spus ca Romania trebuie sa faca eforturi pentru indeplinirea celorlate trei criterii, fiind necesara continuarea reformelor structurale si instituirea unui cadru bugetar pe termen mediu.
Lucian Croitoru: 2015 este inca o tinta fezabila
Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, este de parere ca anul 2015 este o tinta fezabila in acest moment pentru adoptarea monedei euro, insa a avertizat ca „daca nu se intampla ce trebuie in domeniul fiscal” aceasta tinta se indeparteaza.
„Romania are capacitatea de a-si mobiliza resursele umane si materiale daca are obiective majore. Acum ne trebuie o alta tinta. Euro este o astfel de tinta. Insa, daca nu se intampla ce trebuie in domeniul fiscal, 2015 se indeparteaza. Spun si eu acum ce a spus guvernatorul: daca nu suntem pregatiti, e mai bine sa nu adoptam euro”, a declarat Lucian Croitoru in cadrul unei dezbateri pe teme economice.
Theodor Stolojan: Nu mai cred ca Romania va adopta euro in 2015
Exista insa si voci care nu vad posibila aderarea Romaniei la zona euro in 2015.
Astfel, liderul PDL Theodor Stolojan a precizat ca nu mai crede ca Romania va adopta moneda euro in 2015, in conditiile in care UE ia in calcul introducerea unor criterii mai stricte de aderare la zona euro.
„Eu nu mai vad posibila aderarea la euro in 2015 pentru ca si UE isi schimba gandirea. Deja se discuta nu numai despre indeplinirea celor cinci criterii, acum se discuta pe termen mediu, iar discutia se muta spre competitivitate. Nu s-a luat inca o decizie, dar acestea sunt parerile exprimate la nivelul ministrilor finantelor din statele membre ale zonei euro”, a spus Stolojan.
El a mai subliniat ca in Romania „sunt inca multi care nu doresc euro”, precizand ca acestia „castiga bine din diferenta de dobanda si merg pe ideea ca Romania nu va mai lasa moneda nationala sa o ia razna si va lua toate masurile necesare sa pastreze stabilitatea.