Sari direct la conținut

Oficial: România, Bulgaria și Turcia vor forma un grup operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

HotNews.ro
Vânător de mine din clasa Sandown, Foto: Fraser Gray / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vânător de mine din clasa Sandown, Foto: Fraser Gray / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat joi la Istanbul Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, o inițiativă în premieră pentru statele aliate riverane. Grupul operativ va fi format din nave militare din România, Bulgaria și Turcia.

Alături de ministrul român, la ceremonia de semnare au participat, din partea statelor inițiatoare, ministrul turc al apărării, Yaşhar Güler, și ministrul adjunct al apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov, transmite MApN.

În cadrul ceremoniei oficiale de semnare a Memorandumului, oficialul român a evidențiat importanța acestui proiect pentru siguranța navigației în Marea Neagră, dar și pentru postura aliată de descurajare și apărare pe flancul estic, transmite MApN.

Ministrul apărării naționale a subliniat că securitatea regiunii Mării Negre rămâne o prioritate absolută pentru România, iar Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră va permite și altor state aliate și partenere să contribuie la această inițiativă.

„Agresivitatea și disprețul Federației Ruse față de normele de drept internațional fac din Marea Neagră nu doar o problemă regională, ci una cu implicații globale”, a afirmat ministrul Tîlvăr.

„Prin lansarea MCM Black Sea demonstrăm solidaritatea și angajamentul nostru comun în contracararea amenințărilor minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră. Aștept cu încredere implicarea, pe viitor, a partenerilor NATO riverani, Grupurilor Navale Permanente ale NATO și a altor state aliate, consolidând astfel cooperarea și interoperabilitatea în asigurarea securității Mării Negre și a regiunii Euro-Atlantice. La nivel național, depunem eforturi să realizăm mai mult. Luna trecută, prima dintre cele două nave vânătoare de mine achiziționate din Marea Britanie a intrat în serviciul Forțelor Navale Române. Această nouă capabilitate, înzestrată cu tehnologie de ultimă generație, va contribui semnificativ la îndeplinirea misiunilor de identificare și neutralizare a minelor din Marea Neagră”, a mai declarat ministrul român.

România s-a dotat cu nave moderne pentru lupta anti-mină în Marea Neagră

Reamintim că România a preluat la finalul anului 2023 prima sa navă de tip vânător de mine, prima din cele două nave din clasa Sandown cumpărate din Marea Britanie.

În contextul amenințărilor minelor marine în Marea Neagră, România a cumpărat din Marea Britanie pentru circa 150 de milioane de euro două nave vânătoare de mine modernizate din clasa Sandown. Cele două nave britanice au fost lansate la apă în anii 1999 și 2000 (M110 Ramsey și M111 Blyth), dar vin modernizate și cu tehnologie de ultimă generație pentru a conta în lupta împotriva minelor marine.

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine care a ajuns în România, urmând ca a doua navă să vină în primăvară.

Nava este interoperabilă cu structurile NATO, are un deplasament de 600 de tone, un echipaj de circa 40 de militari, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM). Navale au sisteme radar, sonar și armament de calibru mic (un tun de 30mm și mitraliere), iar scopul lor principal este de cercetare, detecție, clasificare, urmărire și distrugere/neutralizare a minelor marine.

Navale sunt realizate din materiale nemetalice, preponderent fibră de sticlă pentru a evita pe cât mai mult să atragă minele marine tradiționale.

La bord, nava se bazează pe trei sisteme cheie cu care depistează, cataloghează și neutralizează minele: sonarul Thales 2093 de mare definiție, în bandă largă și care operează la adâncimi variabile – considerat a fi „de ultimă generație”; sistemul de management al luptei M-Cube, gândit special pentru operarea navelor tip vânător de mine și capabil de operarea sistemelor autonome; sistemul de drone subacvatice telecomandate SeaFox care permit identificarea și neutralizarea de la distanță a minelor de suprafață și de adâncime. Despre aceste sisteme, detalii mai jos.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro