Sari direct la conținut

Oficiali britanici: Este putin probabil ca vaccinul anti-HPV sa fi provocat moartea elevei Natalie Morton

HotNews.ro

Este putin probabil ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin sa fi determinat decesul elevei Natalie Morton, in Marea Britanie. Acesta este raspunsul pe care oficialii din domeniul sanatatii l-au facut public marti noapte, dupa ce o tanara de 14 ani a murit, informeaza Times Online. Natalie Morton, care invata la o scoala din Coventry, a incetat din viata luni dupa-amiaza la Spitalul Universitar din oras, la cateva ore dupa ce i s-a facut vaccinul impotriva cancerului de col uterin cu Cervarix.

Investigatiile preliminarii arata ca tanara avea „o stare grava de sanatate”, dar nu ofera detalii concrete despre cauza mortii. Caron Grainger, director al autoritatii publice de sanatate din Coventry si al consiliului local, a declarat ca „rezultatele preliminarii ale examinarii post-mortem au aratat ca o stare grava de sanatate a cauzat decesul. Suntem in asteptarea a mai multe rezultate, care vor lua mai mult timp. Cu toate acestea, indiciile arata ca este putin probabil ca vaccinul anti-HPV sa fi cauzat moartea”.

Departamentul pentru sanatate a anuntat retragerea a zeci de mii de doze Cervarix, dar a precizat ca programul national de vaccinare va suferi numai intarzieri minore si va continua pe masura ce livrarile sunt disponibile.

Natalie Morton a murit la cateva ore dupa ce i s-a facut vaccinul impotriva cancerului de col uterin cu Cervarix. Medicii nu au reusit sa stabileasca o legatura clara intre vaccinul facut fetei si deces, insa au oprit deocamdata campania de vaccinare, ca masura de precautie. Oficialii din sanatate au decis demararea unei investigatii urgente si sustin ca decesul nu poate fi asociat automat cu vaccinul, inaintea unor analize amanuntite, pentru a fi stabilite cauzele mortii tinerei.

Vaccinul Cervarix, produs de firma GlaxoSmithKline, protejeaza impotriva virusului HPV, care sta la originea a 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. In Marea Britanie, 3.000 de femei sunt diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin si in jur de 1.000 mor anual din cauza acestei boli. Peste 1,4 milioane de eleve din Marea Britanie au fost vaccinate de la debutul campaniei, anul trecut, insa acesta este primul deces inregistrat. Autoritatile britanice intentioneaza ca, pana in anul 2011, toate fetele mai mici de 18 ani sa fie vaccinate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro