Sari direct la conținut

Oil Terminal a aprobat construirea unui terminal de bitum cu Euronova Energies S.A. / Presa din Moldova: Euronova Energies a intermediat o afacere cu combustibili între Rusia și Transnistria

HotNews.ro
Oil Terminal, Foto: Oil Terminal
Oil Terminal, Foto: Oil Terminal

Acționarii companiei de stat Oil Terminal au aprobat, în ședința de luni, încheierea unui acord de parteneriat cu Euronova Energies S.A. Scopul parteneriatului este construirea și exploatarea unui terminal de bitum în portul Constanța, în Secția Platformă Port a Oil Terminal.

Acționarii Oil Terminal au mai aprobat încheierea unui contract de prestări servicii Euronova Energies privind exploatarea exclusivă a terminalului de bitum.

Oil Terminal este o companie listată pe bursă, la care acționar majoritar este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participație de 87,75%.

Euronova Energies S.A. este o companie elvețiană care, în februarie 2024, a câștigat o procedură de selecție organizată de Oil Terminal pentru dezvoltarea unui terminal de bitum în Portul Constanța. Compania a câștigat în fața a încă șapte participanți la procedură, printre care companii precum OMV Petrom și Socar Petroleum.

Cum a intermediat Euronova Energies o afacere între Rusia și Transnistria și legăturile cu Oil Terminal

“Este o investiție strategică pentru România, dar și pentru viitorul efort de reconstrucție a Ucrainei”, declara, în noiembrie 2023, ministrul energiei Sebastian Burduja.

Despre Euronova Energies, presa din Republica Moldova a scris că s-a ocupat de o afacere cu combustibili între Rusia și Transnistria. Combustibilul era transportat din Portul Novorosiik, Rusia, în Portul Constanța, România, de unde era preluat de tirurile moldovenești și dus în Transnistria, scria Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova, în decembrie 2021.

Schema transportării de combustibil în regiunea separatistă transnistreană începea din Portul rusesc Novorosiisk de la Marea Neagră, potrivit unui răspuns oferit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).

Produsele petroliere erau transportate pe cale maritimă până în Portul Constanța din România, la Oil Terminal.

Afacerea era intermediată de firma elvețiană Euronova Energies SA, cu sediul la Geneva, deschisă în 2013. Compania se ocupă de comerțul, transformarea, stocarea și transportarea produselor generatoare de energie, în particular produse petroliere și derivate de produse petroliere în nume propriu sau în calitate de agent.

Euronova Energies SA a câștigat mai multe licitații pentru volume de petrol din zona munților Urali, organizate de compania rusească de stat Zarubezhneft la bursa, Spimex, din Sankt-Petersburg în 2021.

„România contribuie, fără să știe, la alimentare cu benzină și motorină armatei ruse din Transnistria”, titra, în aprilie 2022, publicația Timpul.md.

Euronova Energies era al patrulea cel mai important client al Oil Terminal după primele 9 luni ale anului trecut, cu facturi emise de 26,4 milioane lei, reprezentând peste 9% din total, potrivit Profit.ro.

Firma este parte a Euronova Holding SA, grup controlat și condus de elvețianul Christopher Slaboszewicz și de ex-iugoslavii Stephane Jovanovic și Nikola Mandic.

INTERVIURILE HotNews.ro