Sari direct la conținut

Olaf Scholz a povestit ce i-a spus Putin cu câteva zile înaintea războiului la „masa aceea lungă de care își amintește toată lumea”

HotNews.ro
Olaf Scholz si Vladimir Putin au purtat discutii la Kremlin pe 15 februarie 2022, Foto: Kremlin Pool / Alamy / Alamy / Profimedia
Olaf Scholz si Vladimir Putin au purtat discutii la Kremlin pe 15 februarie 2022, Foto: Kremlin Pool / Alamy / Alamy / Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz a relatat cum a decurs discuția pe care a avut-o la Kremlin cu Vladimir Putin, „la masa aceea lungă de care își amintește toată lumea”, cu doar câteva zile înainte ca acesta să declanșeze invazia din Ucraina, relatează Ukraîinska Pravda.

Vorbind duminică la Festivalul Democrației, un eveniment de 3 zile organizat la Berlin pentru a celebra 75 de ani de la adoptarea Constituției germane, Scholz a relatat că Putin i-a spus că Ucraina „aparține” Rusiei și că liderul de la Kremlin și-a detaliat ideile imperialiste potrivit cărora granițele unei țări pot fi „schimbate cu forța”, fără a ține cont de dreptul internațional.

Scholz a povestit de asemenea că în timpul întrevederii de 4 ore ce a avut loc pe 15 februarie 2022 la Kremlin că Putin a încercat să îi demonstreze că „Ucraina și Belarus sunt părți ale Rusei”. Cancelarul german a spus la evenimentul de la Berlin că nu are niciun fel de dubii că dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko cunoaște foarte bine aceste opinii ale lui Putin.

Scholz a relatat de asemenea că i-a răspuns lui Putin că este exclus ca Ucraina să fie acceptată în NATO în următorii 30 de ani, după ce liderul de la Kremlin a justificat tensiunile dintre Moscova și Kiev prin faptul că țara vecină „se îndreaptă către NATO”.

Liderul rus i-a mai vorbit invitatului său german și despre „regimul nazist din Ucraina”.

„La asta i-am răspuns că președintele [Zelenski] este evreu. Imaginați-vă cât de absurd și rușinos este să justifici războiul [din Ucraina] în acest fel”, le-a spus Scholz celor prezenți la Festivalul Democrației.

Olaf Scholz spune că Ucraina este ajutată să se apere în fața unei agresiuni imperialiste

Când un membru al publicului i-a strigat că livrările de armament către Ucraina „alimentează războiul”, Scholz l-a contrazis.

„Îi dăm Ucrainei ocazia să se apere (…) Oferim sprijin maxim pentru a împiedica reușita unui atac imperialist asupra unei țări vecine. Dar în același timp ne asigurăm că el nu escaladează într-un război major între Rusia și NATO”, a transmis Olaf Scholz germanilor.

El a mai spus că războiul din Ucraina ia vieți ucrainene și rusești „doar pentru ca într-o bună zi, peste 100 de ani, cărțile de istorie să nu poată să scrie nici măcar că el (n.r. Putin) a cucerit câțiva kilometri [de pământ]”.

Scholz a subliniat însă că Germania se opune folosirii armelor occidentale pentru lovituri împotriva teritoriului rusesc deoarece dorește evitarea „escaladării conflictului într-un război major”.

Putin, care l-a primit în vizită pe Scholz cu mai puțin de două săptămâni înainte să declanșeze războiul, l-a așezat pe liderul german la masa lungă de la Kremlin devenită faimoasă în timpul pandemiei de COVID-19. Cu o săptămână înainte liderul francez Emmanuel Macron a fost poftit de Putin să ia loc la aceeași masă.

Masa albă, acoperită cu sticlă, cu motive florale, a devenit subiect de meme pe internet după ce s-au publicat imagini de la convorbirile dintre Macron şi liderul rus.

Ca şi Macron, Scholz a refuzat să se supună unui test rusesc PCR înainte de discuţii, optând în schimb pentru efectuarea unui test de către un medic de la ambasada germană în avionul său după aterizare, înainte chiar de a coborî din avion.

Urmărește ultimele evoluții din a 824-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro