Olimpiada Internationala de Matematica 2018 va fi organizata de Romania
Romania va organiza Olimpiada Internationala de Matematica in anul 2018, anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat remis HotNews.ro. „Consiliul Consultativ al Olimpiadei Internationale de Matematica a incredintat Romaniei organizarea editiei din anul 2018 a celei mai prestigioase competitii pentru elevi din domeniul stiintelor matematice”, precizeaza ministerul.
- Amintim ca anul acesta elevii romani au obtinut trei medalii de argint si trei de bronz la Olimpiada Internationala de Matematica, iar anul trecut lotul olimpic al Romaniei la matematica a ocupat primul loc in UE si locul 10 in lume.
Va fi pentru a sasea oara cand Romania va organiza Olimpiada Internationala de Matematica, dupa editiile din anii 1959 (Brasov), 1960 (Sinaia), 1969, 1978 si 1999 (toate trei, la Bucuresti).
De asemenea, Romania se numara printre fondatorii competitiei, alaturi de Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, fosta Republica Democrata Germana, Ungaria si fosta URSS. Romania si Bulgaria detin si recordul de prezente (54), cu participare la toate editiile olimpiadei.
Palmaresul loturilor olimpice romane la Olimpiada Internationala de Matematica este de 269 de medalii: 73 de medalii de aur, 124 de medalii de argint, 96 de medalii de bronz si 3 mentiuni.
Anul acesta, cea de-a 54-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica s-a desfasurat in perioada 18-27 iulie in Columbia. Elevii romani au obtinut sase medalii: trei medalii de argint si trei de bronz. Multiplu medaliat la concursurile regionale si internationale de matematica, Omer Cerrahoglu, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare, si-a trecut in palmares o medalie de argint. Ceilalti doi laureati cu argint sunt Stefan Spataru (medalie de bronz la precedenta editie) si Marius-Ioan Bocanu, ambii elevi in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.
Medaliile de bronz au fost obtinute de Stefan-Cosmin Gramatovici, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Tudor Vianu” din Bucuresti, respectiv Hai Tran Bah si Andrei-Viorel Bud, elevi in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Capitala. Editia din acest an a Olimpiadei Internationale de Matematica a reunit 547 de participanti din 103 tari.
Descarca de aici Subiectele pe care olimpicii le-au avut de rezolvat anul acesta
Anul acesta, punctajul maxim pe care un concurent il putea obtine a fost de 42 de puncte, iar medalii de aur au obtinut olimpicii cu ≥ 31 puncte. Medaliile de argint au fost obtinute pentru un punctaj ≥ 24 puncte, iar medaliile de bronz pentru un punctaj ≥ 15 puncte. Detalii aici
Anul viitor, olimpiada se va desfasura in Cape Town, Africa de Sud.
UPDATEUn cititor HotNews.ro ne-a semnalat faptul ca in acest an si in lotul Marii Britanii se afla un roman, Matei Mandache. Tanarul a obtinut medalia de aur la olimpiada internationala de matematica de anul acesta (sursa), iar tatal sau – Nicolae Mandache – a castigat de asemenea medalia de aur la Olimpida Internationala de Matematica din 1983, ocupand locul 5 in lume cu scorul obtinut individual (sursa aici si aici).
De asemenea, coordonatorul lotului olimpic din Pakistan este Barbu Rudolf Berceanu, el insusi multiplu medaliat la olimpiada internationala de Matematica: in 1970 si 1969 a obtinut medalie de argint, in timp ce in 1968 a castigat medalie cu scor perfect de 100% care i-a adus si locul I in lume (sursa). Elevii din Pakistan au participat pentru prima oara la Olimpiada Internationala de Matematica in 2005, iar anul acesta au obtinut trei mentiuni (sursa).
Printre tarile care participa in mod constant la Olimpiadele Internationale de Matematica se afla: Albania, Algeria, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Bahrein, Bangladesh, Belarus, Belgia, Benin, Bolivia, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Brunei, Bulgaria, Cambodgia, Canada, Chile, China, Columbia, Costa Rica, Croatia, Cuba, Cipru, Cehia, Slovacia, Danemarca, Ecuador, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Ungaria, Islanda, India, Indonezia, Iran, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kazahstan, Coreea de Sud, Kosovo, Kuweit, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxembourg, Macao, Macedonia, Malaezia, Mauritania, Mexic, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Maroc, Mozambic, Olanda, Noua Zeelanda, Nicaragua, Nigeria, Norvegia, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Filipine, Polonia, Portugalia, Puerto Rico, Romania, Rusia, El Salvador, Arabia Saudita, Senegal, Serbia, Singapore, Africa de Sud, Spania, Sri Lanka, Suedia, Elvetia, Siria, Taiwan, Tadjikistan, Tanzania, Tunisia, Turcia, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam.
Citeste si: