Om de stiinta australian: Incalzirea globala a luat sfarsit. Ne asteapta o noua epoca glaciara
Dupa ce in 2007 a atins un minim al ultimilor 11 ani, activitatea petelor solare nu a fost reluata, ceea ce sugereaza ca lumea este pe cale sa intre intr-o noua epoca a inghetului, sustine un cercetator australian.
Geofizicianul Phil Chapman, primul australian ce a devenit astronaut al NASA, sustine intr-un articol publicat astazi in The Australian ca imagini furnizate de U.S. Solar and Heliospheric Observatory nu au dezvaluit nici un fel de pata pe soare.
Chapman sustine ca pamantul s-a racit cu aproape 0.7 grade Celsius intre ianuarie 2007 si ianuare 2008, lucru inregistrat de cele patru agentii care monitorizeaza temperatura globului (The Hadley Climate Research Unit in Marea Britanie, The NASA Goddard Institute for Space Studies in New York, The Christy group de la University of Alabama si Remote Sensing Systems Inc in California).
„Este cea mai rapida schimbare de temperatura cunoscuta si ea ne plaseaza acolo unde eram in 1930”, sustine Chapman, adugand ca „daca temperatura nu creste din nou, putem afirma ca incalzirea globala a luat sfarsit”.
Dr. Chapman afirma ca, in ciuda declaratiilor facute de o serie de cercetatori privind incalzirea globala, temperatura la nivel global a ramas neschimbata sau chiar a inregistrat scaderi in ultimul deceniu. Acest lucru s-a petrecut in ciuda cresterii continue a concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera, precizeaza omul de stiinta australian.
Chapman mentioneaza si cateva evenimente potrivit carora anul 2007 a fost unul racoros: prima zapada in Bagdad in ultimele secole sau iarna extrem de friguroasa din China, adaugand insa ca nu se pot trage concluzii doar din evenimentele petrecute intr-un singur an si ca trebuie sa urmarim ce se va intampla in urmatorii ani.
Petele solare reprezinta zone intunecate de pe suprafata soarelui ce pot atinge lungimi de pana la 100.000 km. Numarul petelor solare urmeaza un ciclu variabil, ce poate dura si 11 ani. Ultimul ciclu s-a inregistrat in martie anul trecut si nu a fost urmat imediat, asa cum se astepta, de un ciclu nou decat in luna ianuarie a acestui an, cand petele solare au durat doar doua zile.
Chapman sustine ca evenimentul este important deoarece este o legatura stransa intre variatiile intre ciclul petelor solare si temperatura pamantului. Omul de stiinta afirma: „este timpul sa lasam la o parte dogma incalzirii globale si sa incepem sa realizam planuri de avarie in cazul in care intram intr-o noua Epoca glaciara minora, asa cum s-a intamplat in perioada 1100-1850”, in caz contrar conseciintele fiind catastrofale pentru omenire.
Chapman prognozeaza ca racirea globala ar putea sa nu se intample in urmatorii 1000 de ani insa, daca racirea produsa in 2007 continua pentru inca 20 de ani, temperaturile la nivel global vor fi mai mici cu 14 grade in 2027.