OMS aprobă vaccinul anti-Covid Covaxin, primul ser dezvoltat în întregime în India
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat de urgență, miercuri, vaccinul anti-Covid Covaxin, primul dezvoltat în întregime în India și al optulea care primește prețioasa undă verde, relatează AFP.
Acest vaccin – care are o eficiență de 78% – este recomandat tuturor grupelor de vârstă începând de la 18 ani. Necesită două doze la intervale de patru săptămâni, dar este „în special potrivit pentru țările cu venituri mici și medii, datorită ușurinței cu care poate fi depozitat”, potrivit unui comunicat al OMS.
Este primul vaccin dezvoltat și fabricat în întregime în India care a primit aprobarea organizației ONU.
Se alătură vaccinurilor anti-Covid de la Pfizer-Biontech, Moderna, Astra Zeneca (OMS are două vaccinuri AZ dintre care unul este fabricat în India), Johnson & Johnson, Sinopharm și Sinovac pe această listă.
Anunțul vine în momentul în care pragul oficial de 5 milioane de decese din cauza Covid-19 tocmai a fost depășit. Bilanțul real al bolii, detectată la sfârșitul anului 2019 în China înainte de a deveni cea mai gravă pandemie din ultima sută de ani, ar putea fi, în opinia OMS, de două sau trei ori mai mare.
Virus inactivat
Vaccinul Covaxin, sau BBV152, este un vaccin cu virus inactivat, o tehnologie relativ clasică dar cu un nou adjuvant care îl face mai eficient, potrivit producătorului.
Acest adjuvant este cel care îl deosebește de celelalte două vaccinuri cu virus inactivat deja autorizate de OMS, cele de la laboratoarele chinezești Sinovac și Sinopharm.
Depozitarea este mai simplă decât în cazul vaccinurilor cu ARN mesager precum Moderna și Pfizer-Biontech, care s-au dovedit a fi cele mai eficiente dintre toate serurile autorizate până acum, dar care trebuie transportate și depozitate la temperatură foarte scăzută.
Aprobarea de către OMS face posibilă facilitarea recunoașterii internaționale a vaccinului și în special a agențiilor ONU și a sistemului Covax – înființat pentru a facilita accesul la imunizarea anti-Covid în țările cele mai defavorizate.
„Aprobarea OMS este un pas semnificativ către accesul global la Covaxin, care este sigur, eficient și deja utilizat pe scară largă în India”, a declarat Dr. Krishna Ella, CEO al Bharat Biotech.
Ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar s-a bucurat și el într-un mesaj pe Twitter. El crede că aprobarea „va face călătoriile mai ușoare pentru mulți cetățeni indieni și contribuie ”accesul egal la vaccin.
Inechitatea în vaccinare – cele mai bogate țări și-au rezervat majoritatea dozelor de vaccin disponibile – este o problemă care a fost denunțată fără încetare de OMS și de țările care sunt victime ale acesteia.
Potrivit Bharat Biotech, capacitatea de producție a fost de 50 până la 55 de milioane de doze pe lună în octombrie, iar compania se așteaptă să atingă o capacitate de producție anuală de un miliard de doze până la sfârșitul anului 2021.
Transferurile de tehnologie „sunt în curs și către companii din India, Statele Unite și alte țări”, spune Bharat Biotech.