Sari direct la conținut

"Omul de serviciu roman" – printre cele mai folosite sabloane despre romanii din Irlanda

HotNews.ro

In Spania si Italia, barbatii romani s-au integrat cel mai bine pe piata constructiilor, in timp ce femeile au devenit mai cunoscute pentru muncile efectuate in casele familiilor localnicilor. Care este situatia insa in Irlanda, acolo unde traiesc, potrivit unor statistici neoficiale, aproximativ 50.000 de romani (dintre care peste jumatate numai in capitala Dublin)?

Mina de aur de dupa 1999

Cei mai multi dintre barbatii romani care au venit sa faca bani in Irlanda au ajuns pe piata constructiilor. Femeile, in schimb, au ajuns sa lucreze prin bucatarii de restaurante, la spalat de vase, sau prin casele irlandezilor, ca femei de serviciu/curatenie. Foarte putini dintre acesti romani au muncit insa legal.

Practic, romanii care au venit la finalul anilor ’90 au dat peste o adevarata mina de aur: o parte insemnata dintre ei, in special din zona Moldovei si din Ardeal, au strins suficienti bani incit si-au construit chiar si cite doua case in Romania.

Pentru multi romani din Irlanda actuala, inca persista mindria de avea “casa cu 4-5-6 camere in Romania”. Casa construita in Romania din banii din Irlanda reprezinta etalonul de realizare in viata pentru multi muncitori romani.

Numai ca scaderea dramatica a pietei de constructii din Irlanda a dat peste cap multe calcule, iar o parte dintre muncitorii romani au ramas fara locuri de munca. Multi au incercat o reprofilare, devenind persoane fizice autorizate si prestind tot felul de munci adiacente: curatatorie, instalatii, montari gresie si faianta, etc.

“Fata romanca in cautare de munca”

Fata romanca in cautare de munca
Foto: Hotnews

Asa suna in prezent multe anunturi de pe siteurile de profil din Irlanda. Fete sau femei care cauta sa munceasca in locuintele irlandezilor care au copii, sau care sint prea ocupati cu serviciul pentru a mai avea grija de intretinerea unei case (casa standard in Irlanda este cu etaj si cu o curte mica in spate).

De obicei, o familie irlandeza care cauta femei de serviciu din Romania cere inainte si referinte de la fostele colaborari ale persoanei respective.

Referinte oferite de o romanca
Foto: Hotnews

Dar nu numai femeile dau anunturi in cautare de munca: mai nou, o gramada de barbati romani, care s-au facut persoane fizice autorizate (si astfel, pot munci 100% legal) isi ofera servicille pentru lucrari de debarasare in urma unor mici santiere, lucrari de instalatii, pentru montat gresie si faianta, etc. In aceste cazuri, deobicei, se stabileste inainte un pret fix pentru toata lucrarea.

Daca mergi constant cu transportul public in Dublin, sint sanse foarte mari sa auzi dialoguri intre femei din Romania, care-si impartasesc experientele de munca din casele irlandeze.

10 euro pe ora

In Irlanda salariul minim pe ora este de 8,65 euro. Un roman care munceste la curatenie in casele irlandezilor cistiga 10 euro pe ora, tarif practicat de ani buni pe aceasta piata. Nu se obisnuieste sa se ceara sau sa se ofere discounturi pentru mai multe ore, de genul “doua ore costa 18 euro”. In cele mai multe cazuri, acesti bani ramin neimpozitati de catre statul irlandez.

O alte categorie a romanilor care lucreaza in serviciile de curatatorie este reprezentata de cei care au gasit o pozitie in cadrul unor firme specializate. Astfel, mai multe mici companii care au astfel de contracte cu firme mari (banci, asigurari) au in componenta si angajati romani. Acestia sint folositi in special pentru a curata cu aspiratorul birourile marilor corporatii.

“Muncile casnice sint pentru femei sau pentru romani”

Mitul “omului de serviciu roman” a ajuns si in presa irlandeza. Titlul de mai sus reprezinta exact inceputul unui editorial semnat acum doua saptamini de Kevin Myers (“The Irish Independent”) unul dintre ziaristii cei mai cunoscuti din Irlanda. Myers vorbea de volumul de munca in casa facut de femeile irlandeze in comparatie cu sotii lor, precizind ca daca barbatii irlandezi nu doresc sa munceasca in casa, atunci romanii sint cei mai potriviti pentru acest lucru.

Sperante pentru 1 ianuarie 2009

Guvernul Irlandei va anunta in octombrie sau noiembrie daca va liberaliza sau nu piata de munca pentru romani si bulgari. In prezent, doar cetatenii celor 10 tari care au aderat la UE in 2004 (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovacia, Malta si Cipru) au usile complet deschise, pentru orice meserie, pe teritoriul Irlandei.

Dupa ce economia Irlandei a inceput sa scada in ultimul an, dar si pentru ca taxele adunate de catre statul irlandez sint din ce in ce mai mici, au aparut idei care vorbesc despre liberalizarea pietei de munca pentru romani. Astfel, iesiti la “lumina”, romanii care luceaza in prezent la negru ar putea contribui cu peste 100 de milioane de euro anual la sistemul de taxe irlandez.

Hotarirea Guvernului Irlandei va depinde insa foarte mult de o decizie similara din partea Marii Britanii. In multe domenii, in special pentru forta de munca, Irlanda si Marea Britanie au luat in ultimii ani decizii asemanatoare, avind in vedere apropierea geografica si similitudinile pietei de munca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro