Sari direct la conținut

Omul pe care Putin îl vrea la conducerea Ucrainei îl compară pe Biden cu Brejnev după tentativa de asasinare a lui Trump / Ce spune despre „trumpiști”

HotNews.ro
Omul pe care Putin îl vrea la conducerea Ucrainei îl compară pe Biden cu Brejnev după tentativa de asasinare a lui Trump / Ce spune despre „trumpiști”
Viktor Medvedciuk într-o întâlnire cu Vladimir Putin înainte de declanșarea invaziei ruse pe scară largă, FOTO: Pool Sputnik Kremlin / AP / Profimedia

Fostul deputat ucrainean Viktor Medvedciuk spune în comentarii despre tentativa de asasinare a lui Donald Trump că Statele Unite au ajuns în situația URSS înainte de căderea imperiului sovietic și îl compară pe președintele Joe Biden cu fostul lider Leonid Brejnev, relatează TASS.

Medvedciuk, un oligarh care a condus partidul ucrainean pro-rus „Platforma Opoziției – Pentru Viață” înainte ca acesta să fie interzis de Kiev după începerea războiului, spune într-o rubrică publicată pe platforma smotrim.ru că tentativa de asasinare a lui Trump „se încadrează în lanțul de evenimente al situației disperate în care se află democrații americani”.

Fostul deputat al Radei Supreme de la Kiev susține de asemenea că „există o criză gravă în guvernarea” SUA și că „Biden este pentru Statele Unite ceva de genul lui Brejnev pentru regretata URSS, după care țara, schimbându-se, poate ajunge într-o prăpastie, iar odată cu ea se mai poate bucura de puțină liniște”.

În aceeași notă, Medvedciuk susține că Ucraina devine pentru SUA ceea ce a fost Afganistanul pentru Uniunea Sovietică, o referință la faptul că numeroși istorici sunt de părere că invazia sovietică din Afganistan a accelerat căderea URSS din cauza costurilor sale financiare importante.

„Nu iese prea bine, Ucraina s-a transformat de mult într-o gaură neagră pentru economiile americane și europene și nu are sens nici pe câmpul de luptă, nu se justifică nici în jocurile diplomatice, iar aceasta este o lovitură directă pentru sistemul de guvernare al SUA”, subliniază el.

Oligarhul pro-rus spune că „trumpiștii americani” îi „zdrobesc” pe cei care visează la „hegemonia” SUA

Medvedciuk notează de asemenea în cadrul unor ample comentarii asupra subiectului că SUA au acum un adversar nu doar în Rusia, ci și în China, și că „establishment”-ul american, în special cel din Partidul Democrat, nu este dispus să vadă această realitate și să renunțe la pretențiile sale de „hegemonie” mondială.

„Trumpiștii sunt astăzi pragmatici americani care îi zdrobesc pe romanticii măreției americane, iar Biden reprezintă astăzi steagul, deși extrem de decrepit, al acestei foste măreții, iar masa liderilor americani nu vrea să-l lase să plece”, conchide Medvedciuk.

Odată unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, Medvedciuk a încercat să fugă din țară după începerea invaziei rusești, însă a fost capturat de forțele de securitate înainte să reușească să treacă granița. În momentul începerii războiului cu Rusia el se afla în arest la domiciliu din cauza unui dosar de trădare care a inflamat relațiile dintre Kiev și Moscova.

Ucraina l-a predat Rusiei pe Medvedciuk în septembrie 2022 în schimbul militarilor și comandanților regimentului Azov care au apărat uzina Azovstal din Mariupol în primele luni ale invaziei, înainte de a fi nevoiți să se predea.

Kremlinul ar intenționa să îl instaleze pe Medvedciuk în fruntea Ucrainei dacă Rusia va câștiga războiul

După ce a ajuns în Rusia el a fondat așa-zisa „mișcare” Cealaltă Ucraină, alcătuită în mare parte din politiceni ucraineni pro-ruși care au fugit la Moscova. Analiștii consideră că el a devenit între timp favoritul Kremlinului pentru a fi instalat la Kiev în cazul unei căderi a Ucrainei în condițiile în care fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a dispărut în mare parte din viața publică după ce a fugit în Rusia în februarie 2014.

Cunoscutul ziar ucrainean Ukraîinska Pravda scria în martie 2022 că el se află la Minsk și că forțele ruse se pregătesc să îl instaleze la Kiev dacă ofensiva lansată împotriva capitalei ucrainene de pe teritoriul bielorus va fi încununată de succes. Ea a eșuat în cele din urmă și Ianukovici a dispărut din nou din atenția publică.

Medvedciuk în schimb este considerat de asemenea un prieten personal al președintelui Vladimir Putin, care a recunoscut în cadrul unui interviu acordat în 2019 regizorului american Oliver Stone că a botezat una dintre fiicele deputatului ucrainean.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine”, a spus Putin. „El a fost șeful de cabinet al fostului președinte al Ucrainei Leonid Kucima și tocmai în această calitate mi-a cerut să iau parte la botezul fiicei sale. Conform tradiției ortodoxe ruse, nu poți refuza o astfel de cerere.”

Urmărește ultimele evoluții din a 873-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro