Sari direct la conținut

VIDEO FOTO Eroii de la Azovstal, printre care comandanți din regimentul Azov, au fost eliberați în schimbul „prințului întunecat” al politicii ucrainene

HotNews.ro
Ministrul ucrainean de interne Denys Monastyrsky (stânga) și comandantul regimentului Azov, Denys Prokopenko (dreapta), Foto: Ukrainian Interior Ministry Press Office / AP / Profimedia
Ministrul ucrainean de interne Denys Monastyrsky (stânga) și comandantul regimentului Azov, Denys Prokopenko (dreapta), Foto: Ukrainian Interior Ministry Press Office / AP / Profimedia

Autoritățile ucrainene l-au schimbat pe politicianul prorus apropiat al Kremlinului Victor Medvedchuk, poreclit și „prințului întunecat al politicii ucrainene”, reținut în Ucraina de luni de zile, cu peste 200 de prizonieri ucraineni, inclusiv comandanți ai batalionului Azov, și de alte naționalități care erau în mâinile ruşilor, relatează Meduza și agenția ucraineană de presă RBC. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acesta este cel mai mare schimb de până acum și că reprezintă cu ”siguranță o victorie” pentru Ucraina.

UPDATE 13:38 : Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste autoproclamate Donețk, spune că el a semnat ordinul pentru schimbul de prizonieri și a confirmat că Viktor Medvedchuk se numără printre prizonierii eliberați, potrivit TASS.

UPDATE 13:29: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Drmitri Peskov, nu a comentat schimbul de prizonieri cu Ucraina, inclusiv despre eliberarea omului de afaceri și politician ucrainean Viktor Medvedchuk, potrivit TASS.

UPDATE 12.45: Reprezentantul oficial al ministerului rus al apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov, a declarat că 55 de militari ai ”Forțelor Armate ale Federației Ruse, ale republicilor Donețk și Lugansk” au fost eliberați „de pe teritoriul Ucrainei controlat de regimul de la Kiev”, transmite agenția rusă de presă TASS, fără să menționeze și eliberarea politicianului ucrainean pro-Kremlin Victor Medvedchuk.

În cadrul schimbului de prizonieri dintre Ucraina și Rusia, 215 dintre soldații noștri au fost returnați, printre care 108 soldați ai batalionul Azov, dar și ofițeri din cadrul Serviciului de Pază a Frontierei, Forțelor Terestre, poliției, Marinei, Serviciului de Securitate, Serviciului de Stat pentru Transporturi și Serviciului Vamal de Stat.

Acesta este cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului, în timpul căruia politicianul ucrainean prorus Victor Medvedchuk și 55 de soldați ruși au fost eliberați, cu toate că în luna mai purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunea că un asemenea schimb este puțin probabil pentru că politicianul este ”cetățean ucrainean, nu este soldat și nu are nicio legătură cu Rusia”, relata în luna mai agenția rusă de presă TASS.

Schimbul de prizonieri a avut loc în regiunea Cernihiv și a fost intermediat de Arabia Saudită, având loc chiar înainte de referendumurile din regiunile din Ucraina ocupate de Rusia, care ar putea deschide calea pentru ca Moscova să declare oficial anexarea mai multor zone din vecinătatea sa, transmite Reuters.

Cine este Viktor Medvedchuk

Politicianul Viktor Medvedchuk a fost acuzat de trădare de stat în Ucraina în 2021 și a fost reținut de autoritățile de la Kiev anul acesta în luna aprilie.

Viktor Medvedciuk, un om numit adesea „prințul întunecat” al politicii ucrainene, a fost un aliat loial al lui Putin timp de două decenii, conducând ani de zile un partid politic pro-rus în Ucraina, chiar și după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și începutul războiului din Donbas, potrivit The Guardian.

Cei doi și-au petrecut vacanțele împreună la Marea Neagră, la reședința lui Putin din Soci și la vila lui Medvedciuk din Crimeea, iar Putin este nașul fiicei lui Medvedciuk, Daria.

Alți 30 de soldați ruși vor fi eliberați pe 22 septembrie, potrivit agenției ucrainene de presă RBC.

Comandanții regimentului Azov, sub protecție în Turcia

Andriy Yermak, șeful cancelariei prezidențiale din Ucraina, a precizat că mulți apărători ucraineni cunoscuți au fost eliberați: comandantul batalionului Azov, Denys „Redis” Prokopenko, fotograful regimentului Azov, Dmitro Kozatski, cunoscut sub pseudonimul Orest, Serhiy „Volyn” Volynskyi, adjunctul comandantului regimentului Azov, Svyatoslav „Kalina” Palamar, Oleg Khomenko, Yevgeny Bova, Denys Shlega, Kateryna Polishchuk și Maryana Momonova.

Sursă foto: Ukrainian Interior Ministry Press Office / AP / Profimedia

„Conform acordurilor încheiate cu președintele Turciei, Recep Erdogan, cinci dintre comandanții noștri se află în Turcia sub protecția și garanțiile sale de securitate”, a spus șeful cancelariei prezidențiale din Ucraina.

Fotograful regimentului Azov, Dmitro Kozatski, cunoscut sub pseudonimul Orest, care a făcut publice fotografii cu un puternic impact emoțional cu apărătorii ucraineni de la uzina Azovstal, este ținut prizonier de ruși din luna mai, de când militarii ucraineni s-au predat.

Citește și:

Mărturia lui Orest, soldatul-fotograf din batalionul Azov ținut prizonier de trei luni de ruși

”Ne aducem oamenii acasă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri noapte că Ucraina va face tot posibilul să aducă acasă fiecare soldat capturat de ruși, acest schimb fiind o ”victorie uriașă” pentru Ucraina.

”Ne aducem oamenii acasă. Aceasta este cu siguranță o victorie pentru statul nostru, pentru întreaga noastră societate. Și cel mai important – pentru 215 familii care vor putea să-și vadă apropiații în siguranță”, a scris Zelenski într-un mesaj postat pe Facebook.

––-

Urmărește ultimele evoluții din a 211-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro