Sari direct la conținut

ONG de pacienți despre medicii care se solidarizează cu doctorii anchetați pentru mită de la pacienți: „Nu fac decât să culpabilizeze toți profesioniștii din domeniu”

HotNews.ro
Șpagă la medic în spital, Foto: Roman Romaniuk | Dreamstime.com
Șpagă la medic în spital, Foto: Roman Romaniuk | Dreamstime.com

​Medicii care se solidarizează cu colegii lor anchetați pentru luare de mită de la pacienți „nu fac decât să culpabilizeze toți profesioniștii din domeniul medical și asta nu este ok, pentru că cunosc foarte mulți medici care nu primesc nici măcar bomboane de la pacienți. Nu vreau să atârne suspiciunea de mită/foloase necuvenite asupra fiecărui medic nevinovat și care își practică meseria cu dăruire și respect pentru pacienți”, afirmă Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România.

Reacția vine după ce o parte dintre medici au postat, în ultima perioadă, pe rețelele de socializare, mesaje de susținere pentru colegii lor de la Institutul Marius Nasta, anchetați pentru luare de mită de la pacienți.

„Diferenţa între mită şi primirea de foloase necuvenite este momentul în care se comite infracţiunea. Dacă banii sau bunurile sunt primite înainte de îndeplinirea actului în cauză, atunci infracţiunea este de mită. Dacă banii sunt dați după îndeplinirea actului, dar a existat o înţelegere prealabilă, este vorba tot de infracţiunea de mită. Vorbim despre primire de foloase necuvenite doar în cazul în care banii sau bunurile sunt primite după îndeplinirea actului, fără ca înmânarea acestora să fie discutată înaintea îndeplinirii acestuia. Este definiția dată de Transparecy International România”, arată Rozalina Lăpădatu.

„Cam așa arată din punct de vedere legal oferire de diferite „atenții” medicilor cu și fără condiționarea actul medical. Unii medici justifică primirea atențiilor prin faptul că nu vor să supere pacienții sau să-i facă să se simtă prost. Total greșit! Eu vă asigur că dacă refuzați „atențiile” unui pacient, nu se va supăra, o să vă privească cu uimire pentru faptul că a întâlnit un medic care îl respectă!”, adaugă președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România

„Dincolo de discursurile, emoțiile și derapajele din ultimile zile, este timpul să normalizăm relația medic pacient. Acoperirea celor care încalcă legea nu face decât să culpabilizeze toți profesioniștii din domeniul medical și asta nu este ok, pentru că cunosc foarte mulți medici care nu primesc nici măcar bomboane de la pacienți. Nu vreau să atârne suspiciunea de mită/foloase necuvenite asupra fiecărui medic nevinovat și care își practică meseria cu dăruire și respect pentru pacienți. De aceea este important ca derapajele să fie sancționate conform legii și gunoiul să nu mai fie acoperit sub preș”, mai spune Rozalina Lăpădatu.

„Și ca să fie clar, legea îl pedepsește pe cel care primește dar și pe cel care oferă „atenții”. Așa că sfatul meu este să nu oferiți „atenții” medicilor, indiferent ca sunt bani sau nu, măcar ca să vă țineți departe de păcat pe voi dar și pe ei”, încheie președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Foto: Dreamstime.com.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro