Sari direct la conținut

Op-ed: O legislație în domeniul farmaceutic potrivită pentru secolul XXI – crearea unei piețe unice pentru medicamente în UE

HotNews.ro
Stella Kyriakides, Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia
Stella Kyriakides, Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Perturbarea fără precedent cauzată de pandemie a readus asistența medicală în centrul politicilor publice. În Europa nu a fost niciodată mai clar faptul că, în ceea ce privește protecția sănătății cetățenilor, UE este mult mai puternică atunci când acționăm împreună. Tocmai această experiență a dus la crearea uniunii europene a sănătății, o activitate aflată în curs care a început în 2020 și un proiect bazat pe oportunitățile oferite de criză pentru a aborda provocările și deficiențele de lungă durată care afectează sistemele de sănătate din întreaga Uniune.

Medicamentele reprezintă un exemplu elocvent în acest sens. Accesul la medicamente este unul dintre cele mai puternice simboluri ale unui sistem de sănătate eficient. În prezent, medicamentele nu ajung la toți pacienții suficient de repede, deoarece medicamentele inovatoare și promițătoare care sunt introduse pe piață nu sunt întotdeauna disponibile în mod egal în toate statele membre.

De asemenea, există încă prea multe boli fără opțiuni de prevenire sau de tratament. În același timp, mulți pacienți și multe sisteme de sănătate nu își pot permite anumite medicamente din cauza prețurilor ridicate, iar penuria de medicamente reprezintă o problemă cronică care poate lipsi pacienții de terapiile de care au nevoie. Tensiunile geopolitice au evidențiat, de asemenea, vulnerabilitățile și dependențele din sistemele noastre de sănătate, care ne expun la dependența față de țările terțe. Între timp, prioritățile presante, cum ar fi creșterea numărului de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice, nu sunt abordate cu rapiditatea și eficiența necesare.

Europa are nevoie de o schimbare radicală în ceea ce privește medicamentele. De la punerea în aplicare a normelor actuale ale UE în urmă cu peste 20 de ani, noile mega-tendințe științifice și tehnologice au revoluționat peisajul sanitar și farmaceutic. Sistemul nostru de reglementare nu își poate permite să rămână în urmă.

Un sistem farmaceutic modern, rezistent la crize și capabil să răspundă nevoilor cetățenilor în fiecare zi reprezintă o parte esențială a unei uniuni europene a sănătății puternice pe care o construim în contextul experienței câștigate în urma pandemiei de COVID-19. Indiferent dacă este vorba de tratarea durerilor de cap sau a alergiilor, de vaccinarea unui copil sau de tratarea unui pacient bolnav de cancer cu cel mai recent medicament inovator, acestea sunt produse esențiale la care cetățenii trebuie să aibă acces. În 2019, 23% din persoanele din România au beneficiat de medicamente prescrise.

Cu toate acestea, în timp ce pacienții din unele state membre occidentale și din state membre mai mari au acces la 90 % din medicamentele nou aprobate, în unele state membre estice și state membre mai mici acest procentaj este de 10 %. Timpul de așteptare pentru accesul la aceste medicamente diferă, de asemenea, foarte mult, pacienții trebuind să aștepte mai mulți ani în unele state membre și doar câteva luni în altele. În mod concret, aceasta înseamnă că unii pacienți sunt lăsați fără opțiuni eficace de tratament pentru boala lor. Acesta este motivul pentru care este atât de important să se asigure faptul că pacienții au acces atât la medicamente inovatoare, cât și la prețuri accesibile și că, în același timp, industria noastră farmaceutică de vârf la nivel mondial rămâne în continuare puternică și competitivă la nivel internațional.

Normele noastre universale și piața unică fragmentată a medicamentelor fac parte din această problemă. Trebuie oferite stimulente pentru industria noastră inovatoare, dar acestea trebuie să fie mai strâns legate de abordarea nevoilor pacienților și ale sistemelor de sănătate. Asigurarea accesului pacienților în toate cele 27 de state membre este esențială pentru noi.

Acesta este motivul pentru care vom promova, ca primă ordine de prioritate, norme care să garanteze că medicamentele ajung la toți pacienții din UE, permițând în același timp concurența care, la rândul său, reduce prețurile și asigură sustenabilitatea sistemelor de sănătate din toate statele membre. Trebuie să creăm o piață unică pentru medicamente.

În al doilea rând, însă la fel de important, este sprijinirea inovării prin intermediul unor norme care să stimuleze cercetarea și să reducă birocrația din sistem. Abordarea noastră va economisi 300 de milioane EUR prin evitarea sarcinilor administrative inutile.

Pentru a preveni penuria, este necesar, de asemenea, să se îmbunătățească supravegherea lanțurilor de aprovizionare cu medicamente, în special pentru a stabili necesitatea de a consolida autonomia strategică a UE în ceea ce privește producția de medicamente și pentru a identifica necesitatea de a solicita stocuri de urgență pentru anumite medicamente.

În cele din urmă, rezistența la antimicrobiene trebuie abordată în mod direct înainte ca această „pandemie tăcută” să devină următoarea noastră criză mondială. În prezent, 35 000 de persoane din UE își pierd viața în fiecare an din cauza bacteriilor rezistente la antimicrobiene. Vom propune instrumente îndrăznețe, inclusiv vouchere transferabile de exclusivitate a datelor pentru antimicrobiene noi, mecanisme de achiziții publice și măsuri de utilizare prudentă, pentru a aborda această problemă și pentru a stimula dezvoltarea și producția unei game largi de produse, care au fost deficitare în ultimele decenii.

Cheia succesului acestei reforme poate fi găsită într-un singur cuvânt: „echilibru”. Industria farmaceutică europeană trebuie să rămână pe culmea inovării și, în același timp, trebuie să ne asigurăm că normele UE contribuie la accesul cetățenilor și al pacienților din întreaga UE la aceste inovări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro