Operatie facuta cu bisturiul
Operatia cu bisturiul este recomandata in interventiile asupra tiroidei, deoarece glanda este accesibila si vizibila chirurgului, a declarat pentru Agentia NewsIn dr. Corin Badiu, specialist de la Institutul de endocrinologie Parhon. Badiu a explicat ca sunt excluse interventiile de tip laparoscopic asupra tiroidei, ca si cele de tip endoscopic.
Doctorul Badiu spune ca laparoscopia presupune introducerea in abdomen a unui instrument subtire, prevazut cu un sistem optic, sistem care permite vizualizarea de la distanta a tiroidei, aflate in zona gantului.
In privinta endoscopiei, medicul a precizat ca este vorba de doua tipuri de astfel de proceduri – in primul rand, endoscopia superioara, care se refera la introducerea endoscopului in tubul digestiv prin gura, procedeu de investigare ce permite medicului sa exploreze interiorul esofagului, stomacului, a primei parti a intestinului subtire si a duodenului.
De asemenea, endoscopia inferioara este o procedura care vizeaza introducerea endoscopului in corp prin anus.
Dr. Corin Badiu a adaugat ca din cauza specificului acestor interventii chirurgicale, atat laparoscopia, cat si endoscopia nu pot fi adaptate interventiilor asupra glandei tiroide, iar operatia cu bisturiul este cea recomandata