Sari direct la conținut

Opinii pe net: Gaz si Gaza; Europa si provocarea lui Obama; Mai credem in „greaua mostenire“?"

HotNews.ro

In editorialul „Mai credem in greaua mostenire?„, Mircea Marian aminteste fatul ca „pentru a respecta criteriile de convergenta la moneda euro, tara noastra se angajase sa se incadreze intr-un deficit mai mic de 3%. Comisia Europeana are suficiente motive pentru a ne sanctiona, prin declansarea procedurii de deficit excesiv. Liberalii nu pot pasa raspunderea pentru aceasta situatie, invocand criza economica. De exemplu, fondurile europene prevazute in bugetul pe 2008 au fost cheltuite in proportie de aproximativ o cincime. Incasarile la buget incepusera sa scada inca din iunie, dar, in toamna, guvernul Tariceanu a gasit cateva sute de milioane de euro pentru a le distribui arbitrar catre primarii PNL si PSD. Pana la sfarsitul lunii septembrie, liberalii i-au potopit pe alegatori cu pomeni electorale. In schimb, investitiile in infrastructura au fost blocate”. (Integral in EvZ).

In „Gaz si Gaza„, Traian Ungureanu vorbeste despre consecintele epocii informatiei – cunoasterea universala si, totodata, accesul nelimitat la ignoranta. „Epoca informatiei a inceput cu o promisiune generoasa – cunoasterea universala – si continua cu o invitatie demonica: accesul nelimitat la ignoranta. Reintoarcerea la binefacerile colective ale nestiintei a fost intotdeauna tentanta. Acum e si televizata. Doua teme domnesc grandios asupra bunului-simt si ameninta sa transforme, curand, adevarul intr-o valoare inutila. Le cunoasteti, pe numele lor mediatic: „holocaust in Gaza“ si „diferend comercial bilateral ruso-ucrainean“. Ce se intampla in Gaza e usor de inteles. Israelul foloseste forta pentru a pune capat atacurilor asupra statului si a populatiei civile israeliene. Asta e tot, dar dependenta de mitologia oprimarii e mult mai puternica decat evidenta rationala. Prostia, resentimentul si naivitatea, toate componentele adolescentei prelungite a caracterului, tanjesc dupa fabula eroica a oprimatului zdrentaros in lupta cu bestia suprautilata.” (Integral in Cotidianul).

Dominique Moisi, in „Europa si provocarea lui Obama„, se intreaba daca anul 2009 si startul presedintiei lui Barack Obama vor marca inceputul unei noi ere in relatiile transatlantice. „Sau vor mai lancezi inca vechile diviziuni, alimentate de profunzimea si gravitatea crizei economice? Va genera criza atitudini nationaliste si egoiste de ambele parti ale Atlanticului, impiedicand mult asteptatul rapprochement, daca nu chiar reconcilierea deplina? Este, desigur, mult prea devreme sa dam raspunsuri. Chiar daca aripa stanga a stangii europene – ca de altfel si cei mai liberali dintre democratii americani – isi manifesta ingrijorarea ca Obama si-a ales pana acum un cabinet mult prea centrist, formele clasice de antiamericanism vor bate cu siguranta in retragere in Europa. E foarte improbabil ca europenii sa iasa in strada pentru a denunta „esenta” Statelor Unite – adica atat ceea ce sunt, cat si ceea ce fac SUA –, asa cum s-a intamplat in era Bush si chiar si in anii Clinton.” (Integral in Romania libera).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro