Oportunitate majoră de finanțare pentru noi investiții în stocarea energiei electrice din Fondul pentru modernizare
Stocarea energiei electrice reprezintă un subiect de actualitate pentru producători și prosumatori deopotrivă, dar și un pas esențial în tranziția energetică a României. Capacitățile de stocare contribuie la creșterea adecvanței, flexibilității și eficienței Sistemului Electroenergetic Național (SEN), permițând astfel absorbția și utilizarea optimă a energiei produse din surse regenerabile. Investițiile în noi capacități de stocare conectate la instalațiile existente de producere a energiei din surse regenerabile asigură astfel stabilitatea rețelei de transport și reduc dependența de sursele de energie convenționale, contribuind la obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
În acest context, Ministerul Energiei a aprobat recent o nouă Schemă de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), conform Ordinului nr. 1355/2024[1] publicat în Monitorul Oficial nr. 982 din 1 octombrie 2024 (Ordinul nr. 1355/2024). Această inițiativă este finanțată din Fondul pentru modernizare și se estimează că va fi lansată oficial în ultimul trimestrul al anului 2024.
Valoarea maximă a finanțării publice
Unul dintre aspectele cele mai atractive ale acestei scheme este valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi solicitat. Conform Ordinului nr. 1355/2024, ajutorul de stat poate acoperi până la 100% din cheltuielile eligibile reprezentate de costurile de investiții (costurile de operare nefiind eligibile). Din perspectiva cuantumului, valoarea ajutorului de stat care poate fi solicitat pentru un proiect este de maximum 100.000 euro/ MWh instalat de stocare.
[1] Ordinul nr. 1355/2024 al ministrului energiei pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare, publicat în Monitorul Oficial nr. 982 din 1 octombrie 2024.
Citește continuarea articolului pe blogul PwC România
Articol semnat de Sonia Voinescu, Avocat Senior Coordonator D&B David și Baias și Gabriela Ifrim, Avocat Senior
Articol susținut de PwC România