Sari direct la conținut

Orașe întregi din Republica Moldova ar putea fi deconectate de la energia electrică – cea mai gravă criză energetică din istoria țării

HotNews.ro
Energie - contor, Foto: Lovelyday12 | Dreamstime.com
Energie - contor, Foto: Lovelyday12 | Dreamstime.com

Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obţinerea independenţei, în 1991, declară vicepremierul moldovean Andrei Spînu, într-un interviu acordat Agerpres. Potrivit acestuia, actualul deficit de energie este atât de mare încât autorităţile iau în calcul şi cele mai negre scenarii, printre care şi deconectarea totală a unor localităţi.

  • „Cred că nu voi exagera dacă voi spune că e cea mai profundă criză energetică prin care trece ţara noastră de la independenţă. Ţinând cont că, în acest moment, în special după atacurile Federaţiei Ruse în Ucraina, pe lângă livrările de gaz care sunt incerte, vom avea probleme sau deja avem probleme şi cu livrările de energie electrică.
  • De două zile avem insuficientă energie electrică contractată comercial şi în prezent ne bazăm pe acel contract de avarie între Moldelectrica şi Transelectrica, prin care preluăm o parte din energie. Soluţiile pe termen scurt, din păcate, în domeniul energetic sunt mai puţine.
  • Personal, regret că Moldova nu a întreprins paşi mai curajoşi, în trecut, să-şi diversifice partenerii în domeniul energetic”, a declarat vicepremierul Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, autoritățile fac tot ce pot pentru a economisi și vin cu apeluri în acest sens către instituţii publice, cetăţeni, agenţi economici. În septembrie, consumul de gaz a fost redus cu 37%, iar în primele 23 de zile din octombrie consumul de energie electrică a fost redus cu 16%.

În căutare de noi furnizori

  • „Un alt aspect este că noi dorim să rupem, pe termen lung, dependenţa de o singură sursă şi de un an de zile suntem în căutarea altor parteneri care să asigure furnizarea resurselor energetice pentru ţara noastră.
  • Suntem în discuţie cu Azerbaidjan, suntem în discuţie cu România, cu Comisia Europeană şi alţi furnizori care ar putea să ne ajute. Iar dacă vorbim de această iarnă, Guvernul a aprobat un plan de pregătire pentru sezonul de încălzire şi avem peste 30 de măsuri pe care le întreprindem”, a mai spus vicepremierul moldovean.

Cel mai negru scenariu

Întrebat dacă această criză s-ar putea acutiza, Andrei Spînu a spus că în contextul agresiunii Rusiei lucrurile ar putea să se complice şi mai mult.

  • „Sincer vorbind, noi luăm în calcul toate scenariile, inclusiv deconectări în lanţ, aşa ca să păstrăm echilibrul sistemului electro-energetic.
  • Ce facem la moment este că, chiar azi comisia de situaţie excepţională a luat anumite decizii, aşa cum aţi menţionat, de reducere a iluminatului stradal, a iluminatului decorativ, iluminatului publicitar, pentru a reduce consumul de energie electrică, dar nu excludem faptul că vom fi într-o situaţie în care să deconectăm oraşe sau sate în totalitate de la energia electrică în anumite ore pentru a reduce consumul”, a adăugat vicepremierul Republicii Moldova. (Foto: Dreamstime.com)

.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro