Orașul după criza COVID: Un ONG propune Primăriei Capitalei pietonalizarea străzilor din jurul parcurilor ca oamenii să poată respecta distanța socială
Parcurile din București au devenit neîncăpătoare, iar în contextul pandemiei COVID 19 este dificil de păstrat distanța socială. Pentru a rezolva problema, Asociația ARCEN propune Primăriei Capitalei pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice pe durata weekend-urilor. Proiectul se numește „Străzi deschise”, iar pentru început vizează extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, iar dacă va funcționa, poate fi aplicat în tot orașul.
”Propunerea pe care am înaintat-o Primăriei Capitalei, Primăriei Sectorului 1 și Sectorului 2, vizează extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, începând cu data de 6 iunie 2020, prin pietonalizarea străzilor din proximitate, în contextul crizei generate de coronavirus și al nevoilor create de ieșirea treptată din izolare și de încetarea stării de urgență. Respectarea noilor reguli de conviețuire urbană stabilite pentru protejarea sănătății publice cere mai mult spațiu public în interiorul orașelor. În prezent, Bucureștiul are doar 3 mp de parcuri și grădini publice pentru fiecare locuitor”, a scris Edmond Niculușcă, reprezentantul ARCEN, pe pagina de Facebook.
În prima etapă a proiectului, ONG-ul propune extinderea spațiului celor două grădini publice, Icoanei și Ioanid, care însumează doar 20.000mp. ”Prin devierea fluxului de circulație a cinci străzi din proximitate și pietonalizarea parțială sau totală a altor șaisprezece, spațiul de recreere se triplează, ajungând la un total de 60.000mp pentru locuitorii Bucureștiului care au nevoie de activitate fizică individuală și contact social”, au explicat reprezentanții ARCEN.
”Crearea condițiilor de recreere în spații deschise, prin păstrarea distanțării fizice, este fundamentală pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor orașului. E nevoie să regândim rapid viața orașului; această criză poate deveni o oportunitate pentru un nou tip de conviețuire urbană”, precizează ARCEN.
Pietonalizarea străzilor se va face prin intermediul conurilor de trafic pentru a permite accesul rezidenților și vehiculelor aparținând serviciilor de urgență. Închiderea străzilor va permite staționarea și parcarea autoturismelor rezidenților, dar va impune reducerea vitezei de deplasare la 20 km / oră pe segmentele pietonalizate, în zilele de vineri ora 18.30 până duminică la ora 21.00, pe durata măsurilor de distanțare fizică.
Faza pilot a proiectului „Străzi deschise” propune pietonalizarea de weekend a străzilor: str. Icoanei – segmentul strada Ion Movilă-str. Jean Louis Calderon; str. Dimitrie Orbescu; Piața Spaniei; str. Dumbrava Roșie; str. Aurel Vlaicu – segmentul bdul Dacia-str.Icoanei; intrarea Ion Voicu; str. Corneliu Botez; str. Schitul Darvari; str. Arthur Verona – segmentul str. Icoanei-B-dul Magheru; str. Pitar Moș; str. Eremia Grigorescu; str. Al. Donici – segmentul str. Icoanei-str.Vasile Lascăr; str. Ion Luca Caragiale – segmentul str. Maria Rosetti-str. Icoanei; str. A.D.Xenopol; str. Polonă – segmentul bdul Dacia-Piața Cantacuzino pe sensul de mers spre Șoseaua Ștefan cel Mare; str. Cristofor Columb.
Circulația poate fi deviată:
– pe Bulevardul Dacia – obligatoriu înainte sau stânga în intersecțiile cu străzile: Polonă și Aurel Vlaicu – ocolire prin strada Vasile Lascăr;
– pe strada Vasile Lascăr – obligatoriu înainte sau stânga/dreapta în intersecția cu strada Alexandru Donici;
– pe străzile C.A. Rosetti – Maria Rosetti – obligatoriu înainte sau la dreapta în intersecțiile cu străzile: Schitul Dârvari și Pitar Moș;
– pe strada Dionisie Lupu – obligatoriu înainte la intersecția cu strada Arthur Verona;
– pe strada Icoanei – obligatoriu la stânga la intersecția cu strada Ion Movilă.