Sari direct la conținut

Orban, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Au considerat că nu e conflict ca să nu se pronunţe pe fond / Nu ne e frică, dacă PSD-ul vrea să continue procedura, îi aşteptăm

HotNews.ro
Ludovic Orban, Foto: Guvernul Romaniei
Ludovic Orban, Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Ludovic Orban spune că decizia Curţii Constituţionale, conform căreia nu există conflict juridic între Guvern şi Parlament în privinţa moţiunii de cenzură, nu este una „nici în favoarea, nici în defavoarea PNL sau a Guvernului”, ci „au considerat că nu e conflict ca să nu se pronunţe pe fond”.

  • „Din informaţiile care au răzbătut de la Curtea Constituţională, ei consideră că nu există conflict juridic, adică nu s-au pronunţat pe fond. (…) Nu este o decizie nici în favoarea, nici în defavoarea PNL sau a Guvernului, este o decizie că ei au considerat că nu e conflict ca să nu se pronunţe pe fond”, a susţinut premierul, răspunzând unei întrebări.
  • „Punctul nostru de vedere l-am exprimat de atunci: este neconstituţional să depui moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Ca să nu mai spun, într-o sesiune extraordinară depui moţiune, în altă sesiune extraordinară vrei să dezbaţi moţiunea, iar acum ar fi culmea să se mai… Nouă nu ne e frică, dacă PSD-ul vrea să continue procedura, să o continue, îi aşteptăm. Până una alta, le readuc aminte că nici măcar n-au fost în stare să asigure cvorumul”, a adăugat Orban.

El a spus că aşteaptă o comunicare oficială a CCR privind decizia luată.

CCR a anunțat marți că a respins cererea formulată de premierul Orban şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat moțiunea de cenzură a PSD „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Doi membri ai Curții Constituționale, fiind de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă, potrivit CCR.

Guvernul a reclamat la CCR un posibil conflict juridic de natură constituţională comis de Parlament prin depunerea de către social-democraţi a unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară. Argumentul invocat de Orban era că sesiunea a fost convocată special pentru citirea moţiunii şi urma să fie votată în altă sesiune a Parlamentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro