Orchestra Romana de Tineret concerte la Bucuresti si Berlin
Sâmbătă, 21 iunie, la ora 19.00, la Sala Radio și respectiv duminică, 22 iunie, la ora 11.00, la Ateneul Român, Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal va străluci din nou într-un program de concert de mare virtuozitate, ca avanpremieră a turneului extraordinar de la Berlin.
Cele Trei Dansuri Românești de Theodor Rogalski, Rapsodia Spaniolă de Ravel, alături de Dansul celor șapte voaluri din opera Salomea de Richard Strauss, alături de magnifica simfonie Patetica de Ceaikovski, sunt piesele cu care Orchestra Română de Tineret va da o nouă probă a clasei sale de nivel internațional.
În premieră pentru o orchestră din România, Orchestra Română de Tineret va evolua pe 24 iunie în cadrul unui concert extraordinar în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare în cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics.
La ediția din acest an, Festivalul Young Euro Classics comemorează 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Cu acest prilej, organizatorii au selecționat cele mai bune şase orchestre de tineret din întreaga lume, una de pe continental american (SUA), una din Asia (China) și patru din Europa – România, Franţa, Germania și Rusia.
Devenită vedetă de clasă internaţională după ediția din 2012 a prestigiosului festival berlinez, Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal revine acum ridicând ștacheta performanței artistice. Publicul de la Sala Radio și de la Ateneul Român va avea șansa de a vedea și asculta pe viu un concert captivant, de reală clasă international, în avanpremiera evoluţiei în faţa exigentului public berlinez.
Din anul 2014, Centrul Național de Artă „Tinerimea Romana” a început să se ocupe de activitatea Orchestrei Române de Tineret, odată cu preluarea conducerii instituției de către Marin Cazacu.
\u000COrchestra Română de Tineret, prima orchestră simfonică de tineret din România, a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii -Serafim Antropov”.
Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni tineri muzicieni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.
Concertele susţinute anual între 2008 şi 2013 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii ” la Sinaia, Buşteni, Sibiu, Braşov şi Bucureşti au constituit adevărate triumfuri. Apariţiile strălucitoare de pe scena Ateneului Român începând cu anul 2009, în cadrul concertelor December Music Flavours şi Spring Music Flavours, organizate de Lanto Communication, concertul extraordinar “Eurovision – Tineri muzicieni, au fost foarte apreciate de public şi elogiate de critica de specialitate.
Evoluţia impresionantă şi succesele obţinute în aceşti ani au culminat cu prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu“ din 2011 şi 2013, care au confirmat aşteptările acestui proiect.
În noiembrie 2011, Orchestra a devenit membră a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), iar în 28 şi 31 ianuarie 2012 a fost invitată să susţină concerte de mare prestigiu la Paris şi respectiv Strasbourg, în cadrul unui proiect cultural european.
În 2012, pe lângă cele 8 proiecte ce s-au desfăşurat în România, Orchestra Română de Tineret a fost invitată să concerteze în deschiderea primei ediţii de la București a Festivalului Internaţional “Sergiu Celibidache” şi să susţină un concert extraordinar în cadrul prestigiosului Festival Internaţional “Young Euro Classic“ de la Berlin, la data de 4 august 2012.
În vara anului 2013, orchestra a susţinut două concerte extraordinare în Italia, la Roma, pe cea mai prestigioasă scenă de concerte din Italia, Auditorium Santa Cecilia şi la Festivalul de la Ravello, cel mai cunoscut festival de vară din Europa.