Sari direct la conținut

Orchestra Romana de Tineret – turneu aniversar 10 ani

HotNews.ro

Orchestra Română de Tineret va susţine sub bagheta lui Cristian Mandeal un turneu prin care aniversează 10 ani de la înfiinţare. Primul concert va avea loc la Ateneul Român din Bucureşti în seara de 17 martie, de la ora 18.30, evenimentul marcând în acelaşi timp 140 de ani de la înfiinţarea Societăţii Tinerimea Română şi 10 ani de la înfiinţarea Orchestrei Române de Tineret.

Concertul va avea în program Rapsodia a II-a de George Enescu, Fantezia ungară S123 şi Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 de Liszt, solistă find pianist de origine bulgară Plamena Mangova., iar în partea a doua a serii Simfonia a II-a de Rachmaninov.

Pianista Plamena Mangova este o prezență artistică plină de temperament, care a confirmat premiile internaționale câștigate, prin impresionante prezențe solistice alături de multe mari orchestre ale lumii precum, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, BBC Philharmonic, RAI Torino Orchestra, Moscow Tchaikovsky Symphony Orchestra, Tokyo Philharmonic ș.a.

Acelaşi program va fi reluat pe 18 martie la Sala Teatrului din Ruse, în contextul Festivalului Internaţional March Music Days, festival aflat la ediția cu numărul 58, la care Orchestra Română de Tineret a devenit un invitat traditional.

Vor urma două concerte în Republica Moldova, pe 20 martie de la ora 18, la Sala cu Orgă din Chişinău şi pe 21 martie de la ora 18, la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi, ambele seri fiind organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău.

Orchestra Română de Tineret va interpreta sub bagheta lui Cristian Mandeal Rapsodia a II-a de George Enescu şi Simfonia a II-a de Rachmaninov, care vor încadra, de această dată spectaculoasa lucrare a lui Saint-Saens – Introducere și Rondo Capriccioso, op. 28 pentru vioară și orchestră, solist violonistul Dan Iulian Druţac.

Directorul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română”, violoncelistul Marin Cazacu, declara cu această ocazie : “În spiritul tradiției Societății Tinerimea Română, Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” are nobila misiune culturală generatoare de schimbări importante în mentalitatea tinerilor și al celor ce frecventează concertele și spectacolele noastre și urmăresc profesionalismul, entuziasmul și optimismul pe care acești tineri îl imprimă vieții muzicale românești. În anul Centenarului Marii Unirii când sărbătorim și cei 70 de ani ai Ansamblului folcloric Cununa Carpaților, 46 de ani ai Corului de cameră Preludiu, 33 de ani ai Ansamblului Archaeus, 12 ani ai Cvartetului Arcadia și 10 ani ai Orchestrei Române de Tineret, Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” construiește prin acțiunele sale, cu dăruire și pasiune, o instituție modernă capabilă să garanteze viitorul vieții artistice din România.”

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu“ și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day“ de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro