Sari direct la conținut

Ordonanțele pe legile justiției, adoptate de deputați. Pensionarea anticipată se amână până în 2020, se păstrează criteriul de 10 ani vechime pentru procurorii DNA și DIICOT

HotNews.ro
Ordonanțele pe legile justiției, adoptate de deputați. Pensionarea anticipată se amână până în 2020, se păstrează criteriul de 10 ani vechime pentru procurorii DNA și DIICOT

Camera Deputaților a adoptat miercuri cele două legi de aprobare a ordonanțelor de urgență pe legile justiției – OUG 90 și OUG 92, plus modificările aduse acestora în cadrul Comisiei speciale conduse de Florin Iordache. Principalele prevederi au rămas în lege – se va înființa și organiza secția specială pentru investigarea magistraților în cadrul Parchetului General, se amână până la începutul lui 2020 a pensionării anticipate pentru magistrații cu minimum 20 de ani vechime, fiind așteptat un punct de vedere de la CSM. De asemenea, a fost păstrată prevederea prin care vechimea necesară pentru procurorii DNA și DIICOT crește la 10 ani.

Au fost 171 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și 9 abțineri pentru OUG 90, respectiv 170 voturi „pentru”, 92 „împotrivă” și 6 abțineri pentru OUG 92. La acest ultim vot, cei de la PNL au cerut reluarea votului. După o dispută pe regulament, Eugen Nicolicea a supus votului procedura de reluare a votului, care a fost respinsă.

„Este un lucru incalificabil ce ați făcut, ați creat impresia tuturor că există un fenomen în rândul magistraților, ați aruncat o anatemă asupra magistraților”, a afirmat deputatul PNL Ioan Cupșa cu privire la secția specială de investigare a magistraților, el arătând că anul trecut au fost doar 6 cazuri de magistrați puși sub acuzare.

Cei de la USR anunțaseră de luni că vor contesta legea la CCR, avertizând că nu a fost clarificată chestiunea neretroactivităţii acestei ordonanţe de urgenţă, în privința criteriului vechimii necesare pentru procurorii DNA și DIICOT. Ministrul Justiției Tudorel Toader a afirmat în trecut că legea nu se va aplica retroactiv.

Ce modificări au fost aduse legilor justiției prin acest proiect de aprobare a OUG 92:

– Se amână până la 1 ianuarie 2020 și prevederile privind formarea auditorilor din justiției în cadrul Institutului Național de Magistratură.

Acest amendament propus de PSD și ALDE a fost contestat chiar de senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, care a afirmat că este o „greșeală politică a PSD”. El a fost singurul care a votat împotrivă.

– A fost introdus criteriul „neîndeplinirea condiției privind buna reputație” pentru eliberarea din funcție a unui judecător sau procuror;

– Promovarea procuroriilor din cadrul Parchetului General, DNA și DIICOT se face în cazul în care aceștia să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani (până acum nu exista un termen);

– „Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la <> în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin acesta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia”.

– În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție vor funcționa, prin detașare, ofițeri sau agenți de poliție judiciară, numiți pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

– S-a eliminat prevederea potrivit căreia: prevedea că „sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, iar concluziile auditului sunt publice”.

– S-a eliminat prevederea potrivit căreia „în situaţia în care mai multe sesizări privesc aceeaşi faptă şi aceeaşi persoană, sesizările se conexează”.

Aici pot fi consultate toate modificările aduse textului OUG 90

Aici pot fi consultate toate modificările aduse textului OUG 92

Cele două legi de aprobare vor reveni la comisia specială pentru un nou raport, unde s-ar putea face alte modificări, și apoi vor merge la votul final în plenul Senatului, care este cameră decizională.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro