[P] 2,7 miliarde de euro investiți de Guvernul Ciolacu în modernizarea spitalelor. Banii provin mai ales din fondurile europene
- Smile Media
2,7 miliarde de euro (13,25 miliarde de lei) va investi executivul condus de Marcel Ciolacu în sănătate, prin Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești. Banii vor fi alocați prin contracte de finanțare multianuale, până în 2031, iar pragurile maxime/unitate spitalicească sunt de până la 2 mld. lei pentru Spitale Județene, 350,5 mil. lei pentru Spitale Municipale și 250 mil. lei pentru cele orășenești. Premierul Ciolacu a vorbit despre cele mai mari investiții făcute vreodată în sănătate.
Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești, în valoare de peste 13 miliarde de lei, a fost lansat de Guvern în dezbatere publică. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu a publicat ghidul solicitantului și pe Facebook, iar anterior premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre cele mai mari investiții făcute vreodată în sănătate.
Marcel Ciolacu: “Toate restanțele clasei politice ajung să se realizeze”
Anterior lansării în dezbatere publică, într-o declarație făcută la Spitalul Marie Curie din Capitală, premierul Ciolacu a vorbit despre finanțările record ce urmau să fie demarate de Guvern.
”Se vor face multe investiții în infrastructura spitalicească. Cred că niciodată nu s-au făcut atâtea investiții. (…) Toate restanțele clasei politice, cumva și cu ajutorul Uniunii Europene, ajung să se realizeze. Pentru că avem și anumite termene-limită de această dată prin PNRR până în 2026”, a declarat premierul pe 3 septembrie 2024.
Alocări de până la 2 miliarde de lei/unitate pentru Spitalele Județene
Programul aprobat de Guvernul Ciolacu prin OUG 29/2024 se află în dezbatere publică doar până pe 10 octombrie, anunță ministrul Câciu, iar propunerile și observațiile pot fi transmise pe adresa de email consultare.pniius@mfe.gov.ro.
Alocările maxime pentru fiecare unitate spitalicească aplicantă vor fi de până la 2 miliarde de lei în cazul Spitalelor Județene și Județene de Urgență, Spitale de specialitate și Spitale clinice și clinice de urgență. Spitalele Municipale și cele Municipale de Urgență pot primi până la 350,5 milioane lei, iar cele Orășenești până la 250 de milioane de lei.
Contracte de finanțare multianuale până în 2031
Conform ministrului Adrian Câciu, cei peste 13,25 miliarde lei din Program vor fi acordați până în 2031, în baza unor contracte de finanțare multianuale, pentru următoarele categorii de investiții eligibile:
“a) 2.100.000.000 lei, pentru categoriile de investiții în spitale orășenești și municipale/municipale de urgență ;
b) 7.800.000.000 lei, pentru categoriile de investiții în spitale județene/județene de urgență, spitale de specialitate, spitale clinice și clinice de urgență;
c) 100.000.000 lei, pentru asistență tehnică alocați de la bugetul de stat, reprezentând 1% din valoare programului;
d) 500.000.000 lei, pentru investiții in unități sanitare finanțate prin proiecte derulate prin Programul operațional Infrastructură mare 2014-2020 și prin Programul operațional regional 2014-2020, care au fost declarate nefuncționale/nefinalizate;
e) 3.250.000.000 lei, pentru investiții in unități sanitare publice care au fost aprobate pentru finanțare din Planul național de redresare și reziliență de către Ministerul Sănătății”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.
Articol susținut de PSD