Sari direct la conținut

[P] Educația și sănătatea, două domenii prioritare pentru candidatul la președinția Consiliului Județean Ialomița, Luminița Barcari

Smile Media
Dragoș Soare și Luminița Barcari, Foto: PNL Ialomița
Dragoș Soare și Luminița Barcari, Foto: PNL Ialomița

Educația și sănătatea sunt două domenii importante în Programul politic al viitorului președinte de Consiliu Județean Ialomița, Luminița Barcari. Fiind de profesie cadru didactic, candidatul liberal este familiarizată cu ambele domenii cărora le acordă o mare importanță, pe de-o parte prin prisma profesiilor din familia sa, cunocut fiind faptul că este profesor și activează în sistemul de învățământ de peste 30 de ani, iar soțul și fiica sa sunt medici, pe de altă parte, prin prisma faptului că sunt domenii ce presupun grija față de ființa umană, preocupare față de o dezvoltare armonioasă a acesteia.

Date fiind experiența și atașamentul față de domeniul educației, ca președinte al Consiliului Județean, Luminița Barcari va susține acțiunile menite să îi favorizeze pe cei implicați în sistemul de învățământ. Un aspect foarte important, îndeosebi în contextul redimensionării sistemului de învățământ, al tuturor schimbărilor prin care învățarea on-line și distanțarea socială se impun ca urmare a pandemiei de SARS-COV2, este cel al infrastructurii educaționale.

„Este necesară, astfel, o continuă adaptare pentru dezvoltarea acesteia şi identificarea de soluții în vederea creșterii capacității sistemului de învățământ preuniversitar de a face față noului context. Iar Consiliul Județean Ialomița, ca instituție reprezentativă pentru autoritățile județene, trebuie să aibă disponibilitatea colaborării susținute cu celelalte autorități și adoptării măsurilor prompte și adecvate pentru modernizarea și accesibilizarea infrastructurii educaționale”, a declarat Luminița Barcari.

Alte repere din programul politic al candidatului liberal, în domeniul Educație vizează înființarea și sustinerea activității Centrului de excelență județean, pentru elevii capabili de performanță școlară ridicată; acordarea (pe baza unor criterii stabilite de consiliul județean) de tichete valorice pentru copii înscriși la grădiniță sau școală și provenind din familii cu venituri cu situație financiară dificilă, în vederea asigurării accesului la educație și prevenirii abandonului școlar; desfășurarea unui Program Itinerant de Consiliere și Orientare Școlară și Profesională, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, dar și cu agenți economici și instituții de educație și cultură, pentru acordarea de sprijin și îndrumare în alegerea traiectoriei școlare și profesionale, pentru evitarea nerepartizării la admiterea în liceu sau a repartizării nedorite, precum și pentru informarea și încurajarea părinților și a elevilor în vederea optării pentru învățământ dual, pentru profesii cerute pe piața muncii.

Domeniul educației se completează cu formarea profesională și, respectiv, cu elemente de incluziune socială. De aceea, alte măsuri ar fi acordarea de tichete valorice pentru profesorii titulari debutanți din mediul rural; crearea de CENTRE PENTRU TINERI în parteneriat cu ONG-uri, pentru realizarea de programe pentru tineri dezavantajați, realizarea de cursuri de formare profesională, de limbi străine, precum și dezvoltarea abilităților antreprenoriale; crearea de CENTRE DE VULNERABILITATE SOCIALĂ pentru persoane afectate de violența domestică (co-finanțate din programe europene și fonduri norvegiene) și pentru stimularea spiritului de antreprenor în profesii de tip meșteșugăresc pentru femei dezavantajate economic; organizarea, lunar, a târgurilor de locuri de muncă în parteneriat: Consiliul Județean – organizații ale oamenilor de afaceri – primării – AJOFM, în Slobozia, Fetești, Urziceni.

Și domeniul Sănătății este abordat în cadrul programului politic al Luminiței Barcari. Modernizarea infrastructurii de servicii medicale la nivel local este o permanentă necesitate. Cu ajutorul programelor de investiții derulate la nivelul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, finanțate prioritar din fonduri europene nerambursabile, Guvernul a programat, pentru perioada 2021-2027, un buget de aproximativ 17,5 miliarde de lei pentru diferite categorii de investiții la nivelul serviciilor medicale furnizate la nivelul comunităților locale. Vorbim aici despre construirea/modernizarea a 1.450 de centre medicale în mediul rural, din totalul de 2.000 necesare la nivelul întregii țări, reabilitarea a 25 de spitale județene și reabilitarea a 110 spitale orășenești.

„În acest context propun realizarea a 25 de centre medicale în mediul rural, având în vedere posibilitățile de înființare a centrelor de permanență sau alt cadru legal care să sprijine comunitățile de populație din mediul rural care nu au niciun acces la servicii medicale, precum și construcția/reabilitarea de unități sanitare de tip ambulatoriu. Totodată, în contextul epidemiilor constante de gripă, dar mai ales al pandemiei COVID-19, la nivelul Consiliului Județean, președintele trebuie să realizeze proiecte, ținând cont și de sprijinul guvernamental menționat anterior.

Primul se referă la sabilirea posibilităților de testare pentru Covid 19, cu caravana mobilă pentru cetățenii din mediul rural prin directa implicare a primăriilor și adoptarea de planuri de măsuri pentru identificarea și izolarea zonelor de risc și monitorizarea lor. Un al doilea proiect se referă la stabilirea a trei centre zonale pentru prevenirea epidemiilor și a îmbolnăvirii populației defavorizate din mediul rural în cadrul prevenției instituite de programele naționale de prevenție (de tip COVID-19, gripă porcină, etc.), precum și a tuturor celorlalte afecțiuni incluse în programe naționale: TBC, patologii oncologice, cardiovasculare, diabet și boli de nutriție, etc. în parteneriat Consiliul Județean – DSP Ialomița”, a explicat candidatul la președinția Consiliului Județean Ialomița.

Barcari a adus în atenție și integrarea programelor naționale de sănătate prin intermediul DSP și stabilirea a cel puțin cinci puncte de efectuare de analize medicale pentru cetățenii din mediul rural , precum și sprijinirea inițiativelor private de investiții în domeniul sănătății.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro