Sari direct la conținut

[P] Pericole de Crăciun pentru căței

Pericole de Crăciun pentru căței
Pericole de Crăciun pentru căței | Sursa foto - purina.co.uk

Perioada Crăciunului este o ocazie pentru distracție și voie bună pentru toată familia – inclusiv pentru câinele tău! Dar, din păcate, există multe pericole și factori de stres pentru câinele tău în această perioadă. Dacă vrei să te asiguri că este fericit și în siguranță de Crăciun, citește ghidul nostru.

Crăciunul este un moment de mare distracție pentru toată familia și (de obicei) include și câinele tău! Există mulți câini care adoră să sărbătorească sărbătorile alături de noi și petrec tot timpul făcând năzbâtii – cum ar fi să fure bunătățile de Crăciun sau să dărâme bradul – și, deși totul poate părea o distracție plăcută, sezonul festiv poate aduce și o mulțime de potențiale pericole la care trebuie să fii atent.

Cu Crăciunul pe cale de a veni, s-ar putea să te întrebi cum să te asiguri că această sărbătoare este la fel de veselă pentru câinele tău așa cum este pentru tine, motiv pentru care am creat acest ghid.

Câinii și brazii de Crăciun

Așa cum știi, una dintre cele mai mari tradiții de Crăciun implică împodobirea bradului, iar pentru câinele tău, această tradiție este un vis devenit realitate. Prietenul tău patruped se va uita la acest brad și ochii săi se vor lumina la gândul că are la dispoziție o mulțime de bețe de ros, iar dacă ai un câine mascul, s-ar putea să îl vadă că pe un loc excelent pentru a-și face nevoile. Unii stăpâni de câini sunt norocoși să aibă un cățel care nu este impresionat de această nouă achiziție, dar dacă ai un câine care pur și simplu nu se poate abține, vă trebui să ai un brad de Crăciun pe care să îl protejezi.

Luminițele din brad

Pe lângă brazii de Crăciun, un alt aspect periculos pentru câini sunt luminițele care strălucesc în jurul lor. Ele pot părea inofensive, dar unii câini văd firele ca pe niște jucării strălucitoare de ros – lucru mai frecvent întâlnit la câinii mai tineri sau la pui. De asemenea, dacă ai un cățel energic căruia îi place să se joace, s-ar putea să se încurce în fire.

O modalitate ușoară de a preveni ca patrupedul tău să se rănească din cauza luminițelor de Crăciun este să le deconectezi întotdeauna de la sursa de curent când ieși afară. Alternativ, dacă vrei să lași luminițele aprinse tot timpul, alege unele cu baterii și asigură-te că plasezi bateria într-un loc inaccesibil câinelui tău.

Globurile și decorațiunile suspendate

O altă modalitate de a proteja bradul de Crăciun de câini este să te asiguri că achiziționezi doar decorațiuni sigure. Evită staniolul și zăpada artificială, deoarece consumate, pot provoca blocaje digestive. Globurile din sticlă, de asemenea, nu sunt o idee bună dacă ai un câine energic, deoarece s-ar putea să se spargă, ceea ce ar putea dăuna animalului tău de companie. Alege în schimb decorațiuni din plastic non-toxic.

Dacă ai ornamente mai scumpe care sunt esențiale pentru bradul tău, plasează-le aproape de vârful bradului, unde câinele tău și coada sa veselă nu pot ajunge. De asemenea, nu pune decorațiuni comestibile, cum ar fi ciocolata sau acadele, deoarece sunt extrem de toxice pentru câini și mulți nu vor putea rezista.

Dărâmarea bradului de Crăciun 

Dacă animăluțul tău adoră să se joace cu bradul, probabil că vei avea nevoie de o soluție pentru a împiedica dărâmarea acestuia în mijlocul sufrageriei tale. Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este fie să achiziționezi o bază grea, fie să atașezi greutăți la baza bradului pentru a-l menține în siguranță la locul lui. Dacă vrei să fii și mai precaut, poți ancora bradul de tavan sau de perete.

Cadourile de sub brad 

Deși un brad de Crăciun înconjurat de cadouri împachetate cu fundițe poate fi o priveliște minunată, s-ar putea dovedi a fi o tentație prea mare pentru câinele tău. Ține cadourile ascunse până în ziua respectivă, apoi asigură-te întotdeauna că patrupedul tău este supravegheat când este în preajma lor – altfel, s-ar putea să își ia un cadou sau două! Nu pune niciodată cadourile de Crăciun pentru câinele tău sub brad, deoarece cu siguranță nu vor fi răbdători și nu vor aștepta ziua pentru a mirosi vreo delicatesă gustoasă.

Bradul de Crăciun este toxic pentru câini? 

Da, unele specii de brad produc uleiuri care sunt ușor toxice și, dacă sunt ingerate, ar putea cauza câinelui tău vărsături sau salivare excesivă. În plus, vârful ascuțit al acelor reprezintă o amenințare suplimentară, deoarece există un risc ușor ca, dacă sunt ingerate, acele să provoace leziuni interne. Totuși, este rar ca un câine să mănânce suficient din brad pentru a provoca probleme.

Dacă vrei să cumperi un brad de Crăciun natural, este cel mai bine să alegi o specie care nu își pierde acele, deoarece se pot prinde în labele câinelui tău, ceea ce poate fi foarte dureros. De asemenea, din cauza toxicității ușoare a bradului, este bine să-l plasezi într-o cameră separată a casei, unde câinele tău nu va putea să ajungă la el atunci când nu este supravegheat.

Alte pericole de Crăciun pentru câini 

Nu doar bradul de Crăciun poate reprezenta un pericol în perioada festivă, ci și multe alte lucruri la care trebuie să fii atent.

Alimente de Crăciun 

Există multe alimente de Crăciun care sunt toxice pentru câinele tău, inclusiv ciocolata, strugurii, stafidele (prezente în budincile de Crăciun și plăcintele cu carne). Multe persoane cred că a le da câte puțin pui sau curcan este un cadou frumos, dar aceste resturi pot conține oase mici care sunt periculoase – verifică întotdeauna carnea cu atenție înainte de a o da câinelui tău. Dacă vrei să îi oferi câinelui tău o cină de Crăciun, citește articolul nostru pentru informații despre ce poți și ce nu poți include.

Flori festive 

Plantele și florile festive arată minunat în casele noastre, dar, din păcate, multe dintre aceste plante sunt toxice pentru câini. Crăciunița, folosită în multe coroane și aranjamente, poate provoca iritații la nivelul stomacului, în timp ce măceșul și boabele de vâsc european sunt, de asemenea, toxice și pot cauza probleme digestive. Vâscul american, pe de altă parte, este extrem de toxic. În plus, iedera, care este adesea folosită în coroane, poate provoca vărsături și iritații ale pielii, cum ar fi dermatita de contact.

Artificiile de Crăciun 

Artificiile de Crăciun sunt o parte esențială a întâlnirilor festive, dar sunetele puternice pot fi foarte înfricoșătoare pentru câinele tău.

Dacă vei lansa artificii, este o idee bună să lași câinele în casă. De asemenea, fii atent la micile obiecte care ies din artificii, deoarece acestea vor ajunge pe podea, iar câinele tău ar putea să le mănânce.

Acesta este ghidul nostru pentru a te asigura că sărbătoarea Crăciunului va fi una sigură și fericită pentru câinele tău.

INTERVIURILE HotNews.ro