Sari direct la conținut

[P] Ramona Bruynseels: "Imunitatea este un abuz!"

Smile Media
Ramona Ioana Bruynseels, Foto: Partidul Puterii Umaniste
Ramona Ioana Bruynseels, Foto: Partidul Puterii Umaniste

Una dintre primele acțiuni pe care o va face candidatul Partidului Puterii Umaniste, Ramona Ioana Bruynseels, dacă va ajunge la Cotroceni, va fi aceea „de a organiza un referendum, pentru a consulta poporul dacă este de acord ca politicienii să beneficieze sau nu de imunitate. Dacă răspunsul cetățenilor va fi majoritar pozitiv, spune ea, atunci trebuie să ținem cont de voința oamenilor și să revizuim Constituția”.

Ați declarat recent că vreți să eliminați imunitatea pentru politicieni. Această temă este deja pe cât de blamată, pe atât de intangibilă.

Ramona Ioana Bruynseels: Da, așa am spus și o voi spune în continuare. Imunitatea aceasta parlamentară, în 30 de ani, a produs numai monștri, nu doar în parlament, guvern sau președinție, ci și în anumite zone din societate, astfel încât oameni fără principii și fără valori morale, puși pe căpătuială, au profitat din plin.

Mi-am propus să pun capăt privilegiilor de care beneficiază politicienii, în acest moment. Pentru că nu este normal ca politicienii să fie protejați de infracțiunile de care se fac vinovați. Ei trebuie să răspundă pentru faptele lor, ca orice român din țara aceasta. Vreau și mă voi lupta pentru ca articolul 16 din Constituție să fie respectat și pus în aplicare: „Nimeni nu e mai presus de lege”. Imunitatea trebuie readusă în granițele ei firești, inițiale: acelea de a oferi protecție doar pentru votul și opinia politică.

Niciun politician nu vrea să renunțe la acest privilegiu, cum nu renunță nici la pensiile speciale. Ce soluție aveți?

Ramona Ioana Bruynseels: Evident că politicienii se țin cu dinții de acest „drept” câștigat. Este foarte limpede de ce se înghesuie toți să candideze: nu pentru un statut social, pentru că unii dintre ei au o carieră foarte frumoasă în spate, și nici pentru salariul, ci doar pentru imunitatea pe care le-o conferă statutul. De ce ar avea nevoie un om corect, cinstit, de o imunitate atât de extinsă? De ce încalcă politicienii articolul 16 din Constituție? De ce sunt ei „mai presus de lege”?

Soluția mea este foarte simplă: voi repune Constituția în dreptul ei firesc, aceea de a fi Cartea de căpătâi a democrației noastre. Constituția nu le oferă politicienilor o astfel de imunitate, ci ei și-au luat-o singuri, cu bună știință, prin votarea Regulamentului de funcționare a Senatului și Camerei Deputaților.

Una dintre primele acțiuni pe care le voi face după ce voi ajunge la Cotroceni, va fi aceea de a organiza un referendum, pentru a consulta poporul dacă este de acord ca politicienii să beneficieze sau nu de imunitate. Dacă răspunsul cetățenilor va fi majoritar pozitiv, așa cum mă aștept, atunci trebuie să ținem cont de voința oamenilor și să revizuim Constituția. Vreau să-i asigur pe toți oamenii că am voința necesară pentru a duce la sfârșit acest demers important pentru democrația din țara noastră. Iar referendumul și revizuirea Constituției trebuie făcută până la alegerile parlamentare din 2020, pentru ca noul legislativ să nu mai beneficieze de „imunitate extinsă”. Daca trec alegerile din 2020 fără să facem o schimbare majoră, imunitatea și sora ei geamănă, nesimțirea, vor continua să ne sfideze încă 30 de ani.

Până atunci, voi continua să cred că imunitatea este prima și fundamentala cauză a abuzurilor din România. Greșit folosită de către politicieni, imunitatea s-a constituit de multe ori într-un abuz de putere față de ceilalți cetățeni și față de lege.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro