Sari direct la conținut

[P] Viața cu HIV, în plină pandemie COVID-19. Dublă provocare pentru pacienți

Smile Media
HIV, Foto: Freepik.com
HIV, Foto: Freepik.com

„Ești pozitiv?” – Sunt cuvintele care până nu demult, dacă răspunsul era afirmativ, provocau rușine, teamă, stigmă și discriminare. Dincolo de povara unui astfel de diagnostic, perioada pandemiei de coronavirus a adus temeri noi pentru persoanele care trăiesc cu virusului HIV.

În rutina unei astfel de persoane vizitele la spital pentru a lua tratamentul lunar, sau pentru analizele de control sunt o necessitate care nu poate fi amânată. De cele mai multe ori, acești pacienții (aproximativ. 16.000 la nivel național, conform statisticilor oficiale) se adresează medicilor infecționiști pentru diagnostic, terapie și urmărirea evoluției bolii.

În perioada pandemiei de coronavirus însă, medicii de specialiate au devenit suprasolicitați iar clinicile de boli infecțioase au fost transformate în spitale suport COVID-19. În plus, măsurile luate pentru siguranța populației au limitat accesul la vizitele pacienților, pentru a evita răspândirea virusului. În cazul celor cu boli cornice infecțioase, infectarea cu Sar-Cov-2 poate duce la complicații grave sau chiar risc de deces. În același timp, și eventuale sincope în tratamentul zilnic luat împotriva virusului HIV pot avea repercursiuni grave.

Care sunt riscurile?

Când accesul la medic este restricționat și evaluările clinice se fac cu întârziere, sănătatea persoanelor care trăiesc cu HIV riscă să fie alterată, iar acest fapt atrage după sine alte potențiale riscuri. Când tratamentul nu e luat la timp, există riscul scăderii aderenței la terapia anti-retrovirală. Totodată, dacă o persoană nu e diagnosticată la timp, șansele ca virusul să fie transmis și altor persoane cresc. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul femeilor însărcinate care, fără să știe, pot transmite virusul și către copiii lor. Prin urmare, un nou val de infectări este exact lucrul pe care țara noastră s-a străduit să îl țină sub control și îl prevină în ultimii 30 de ani.

Cum mare parte a actelor medicale au fost condiționate de restricțiile sanitare, specialiștii din Centrele HIV din toată țara, au propus aplicarea unor soluții imediate în timpul pandemiei de COVID-19. Iulian Petre, Director Executiv UNOPA (Uniunea Nationala a Organizațiilor Persoanelor afectate de HIV/ SIDA) trage un semnal de alarmă și susține că „sunt zone întregi ale țării unde pacienții cu HIV nu se pot interna cu o problemă de sănătate specifică infecției cu acest virus, de aceea este nevoie de distribuirea medicamentelor la domiciliul pacienților. Unele spitale au făcut acest lucru în timpul stării de urgență, spre exemplu Institutul și Institutul , însă e nevoie de o practică generalizată pentru ca pacienții din toată țara să nu aibă sincope în tratament.” Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe privind Siguranta pacientului cronic cu boli infecțioase la care au participat atât medici cât și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. Specialiștii au dezbătut propuneri pentru soluții concrete care să le facă viața pacienților cu HIV mult mai ușoară în această perioadă dificilă.

Care sunt soluțiile așteptate de pacienți?

Pentru ca vizitele la spital să nu mai fie o povară, specialiștii au propus distribuirea medicamentelor pe o perioadă de 3-4 luni și chiar livrarea tratamentului direct acasă. Acest proiect se poate realiza, însă, doar în condițiile în care alocările bugetare sunt realizate la timp iar stocurile de medicamente pentru tratarea HIV sunt permanent actualizate. În plus, consilierea prin telefon poate fi și ea o soluție benefică pentru cei care trăiesc cu HIV, lucru care ar face posibil și evitarea deplasărilor la medic.

Pentru a nu scăpa virusul de sub control și pentru a preveni un nou val de infectări în această perioadă de grea încercare pentru sistemul medical, specialiștii vorbesc și despre terapiile moderne, cu molecule noi, care sunt mult mai eficiente și ar îmbunătății starea generală a persoanelor care trăiesc cu HIV. Un răspuns în acest sens, pentru ca cinci molecule noi să intre pe lista medicamentelor complensate, a venit deja de la Ministerul Sănătății care a aprobat recent propunerile.

Cum putem pune stop răspândirii virusului?

În țara noastră, numărul celor seropozitivi crește anual cu peste 500 de cazuri nou diagnosticate. Tocmai de aceea, este important de știut că fiecare dintre noi poate contribui la stoparea transmiterii acestui virus, acordând, astfel, o mână de ajutor sistemului medical. Informarea corectă asupra modului în care ne putem feri de acest virus este un prim pas. În plus, dacă pacienții cronici sunt încurajați să urmeze întocmai schema de tratament recomandată de specialiști, ei pot să nu mai reprezinte un pericol de infectare pentru cei din jur. În acest sens, recent a fost lansat în România proiectul STOPS WITH U, o inițiativă internațională susținută de ARAS (Asociația Română Anti-Sida), a cărei scop este acela de a trage un semnal de alarmă asupra gradului mare de stigmatizare a persoanelor seropozitive și efectele negative pe care le are discriminarea asupra celor care trăiesc cu HIV. Proiectul a fost lansat alături de un video care prezintă percepția românilor privind persoanele care trăiesc cu HIV. Întreg materialul video poate fi urmărit aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro