Sari direct la conținut

Parlamentarii care vor să plece din USR și să se înscrie în partidul lui Cioloș

HotNews.ro
USR PLUS - Ciolos si Barna, Foto: Uniunea Salvati Romania - USR
USR PLUS - Ciolos si Barna, Foto: Uniunea Salvati Romania - USR

După demisia lui Dacian Cioloș și anunțul lansării unui nou proiect politic există tensiuni și discuții aprinse în interiorul USR. Dincolo de cei patru europarlamentari care sunt alături de fostul lider USR mai există un număr de deputați și senatori care intenționează să demisioneze în următoarea perioadă.

Din vechiul PLUS care a fuzionat cu USR fac parte 22 de deputați și senatori din cei 80 câți are partidul. Surse din interiorul USR au declarat pentru HotNews.ro că în acest moment cinci deputați și senatori și-au anunțat în intern intenția de a demisiona și a merge alături de Dacian Cioloș iar alți trei sunt indeciși.

Potrivit surselor citate, cei care vor să plece sunt în acest moment deputații Lorant Sas, Andrei Lupu, Alin Prunean și senatorii Cosmin Poteraș și Ion Dragoș Popescu.

În schimb, parlamentarii de București au informat conducerea partidului că au decis să rămână să-și continue proiectele începute. Printre aceștia se numără Oana Țoiu, Simona Spătaru, Ștefan Pălărie și Alexandra Cambera.

HotNews.ro i-a contactat pe parlamentarii care au stat alături de Dacian Cioloș atunci când PLUS a fuzionat cu USR dar, o mare parte din aceștia nu au dorit să vorbească despre situația și opțiunile membriilor din organizațiile pe care le reprezintă. Redăm mai jos declarațiile celor care și-au asumat opțiunile.

  • Alin Prunean, deputat: Este important să avem consultări de jos în sus pentru că avem consilieri locali. Cel mai probabil vor fi opțiuni individiuale. Sunt colegi, membri simpli care și-au dat demisia. Opțiunea este de consultare în filială cu colegii pentru că este important să aflăm pulsul, mai multe nu pot să vă spun.
  • Cosmin Marian Poteraș, senator: Eu cred că o decizie legată de demisie nu se ia la cald. Sigur că există nemulțumiri în partid dar mai ales sunt legate de agenda noastră pe care ne-am asumat-o. Nu am o decizie în acest moment, reflectez. Este o decizie care trebuie cumpănită și mi s-ar părea neserios să vorbesc despre demisie fără a o depune înainte. Chiar dacă s-a anunțat înființarea unui partid trebuie să fiu convins că USR nu mai este un partid care ar putea aduce o schimbare în România iar apoi intervine decizia dacă voi pleca .
  • Andrei Lupu, deputat: Iau în calcul foarte serios să-mi dau demisia. Nu am semnale că actuala conducere USR ar lua în calcul problemele pe care le-am sesizat de-al lungul timpului deși s-a cerut în mod insistent în interior organizarea unor dezbateri interne asupra statutului USR, dar și realizarea unor audituri pentru alegerile interne. Asta a deranjat și a nemulțumit mulți colegi. Atât timp cât USR nu înțelegere că este un moment de cotitura pentru partid, iau în calcul să-mi depun demisia.

Senatoarea USR, Anca Dragu și o apropiată a lui Dacian Cioloș nu a dorit să comenteze situația din USR precizând că „este un moment delicat”.

Dacian Cioloș și cei patru eurodeputați care au demisionat din USR la începutul săptămâniii și au depus joi, cererea de înființare a partidului REPER – Reînnoim Proiectul European al României, la Tribunalul București.

Este vorba de cei cinci membri fondatori sunt europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș. Potrivit actului constitutiv al REPER, conducerea interimară a formațiunii politice va fi asigurată, până la primul congres, în copreședinție, de Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru.

Europarlamentarii își propun „o nouă iniţiativă politică de dialog şi interacţiune cu societatea şi comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane şi soluţii pentru crizele şi provocările actuale din societatea românească”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro