Sari direct la conținut

Parlamentul a înființat comisia specială pentru legile justiției / Componența comisiei

HotNews.ro
plen Parlament , Foto: AGERPRES
plen Parlament , Foto: AGERPRES

Parlamentul a votat joi, în şedinţă comună, înființarea Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei. De adoptarea legilor justiției depinde ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (M.C.V.) și intrarea în Schengen a României. De asemenea adoptarea legilor justiției este jalon de îndeplinit pentru România în PNRR (Planul Național de Redresare si Rezilientă).

Cu 273 de voturi pentru și 42 împotriva, deputații și senatori au înființat comisia specială pentru elaborarea legilor justiției. Comisia este formată din 25 de membrii și va funcționa 60 de zile de la data înființării. La finalul activității, membrii trebuie să întocmească rapoarte pe inițiativele dezbătute.

Componența comisiei speciale

  • Din partea PSD

Marian Rasaliu

Oana Florea

Maia Teodoriu

Steluța Cătăniciu

Dumitrița Gliga

Robert Cazanciuc

Laura Moagher

Cristinel Rujan

Marius Toanchină

  • Din partea PNL

Gabriel Andronache

Ioan Cupșa

Cristina Trăilă

Diana Moraru

Mihaela Banu

Daniel Fenechiu

Augustin Niculescu Ţâgârlaş

Cristian Augustin

  • Din partea USR

Simiona Spătaru

Oana Murariu

Silviu Dehelean

Stelian Ion

  • Din partea UDMR

Csaszar Karoly Zsolt

Ladanyi Laszlo Zsolt

  • Din partea AUR

Sorin Cristian Mateescu

Sorin Titus Muncaciu

  • Din partea Minorităţilor

Ionel Stancu

Guvernul Ciucă a adoptat în urmă cu o săptămână cele trei legi ale justiției, criticate de o parte a sistemului și societatea civilă. Noile legi ale justiției au fost elaborate de Guvern cu scopul de a îndrepta modificările nocive făcute în guvernarea PSD.

Premierul Nicolae Ciucă a susținut că procesul în care s-a derulat elaborarea acestor legi este „un exemplu de maturitate şi responsabilitate pentru toate instituţiile implicate”, în timp ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit despre „consolidarea independenței justiției” prin noile acte normative.

În schimb, Asociațiile de magistrați, vorbesc despre „compromiterea unor progrese făcute în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate”.

Trei asociații de magistrați, care spun că „partenerii europeni sunt înșelați fără nicio reținere de către ministrul Justiției, într-un joc insidios și nesfârșit”, pentru că sunt menținute multe dintre modificările nocive criticate de organismele internaționale în ultimii ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro