Sari direct la conținut

Parlamentul a validat Consiliul de Administratie al TVR/ George Orbean, nominalizarea Guvernului, a fost propus drept presedinte-director general de colegii din CA/ Votul se da miecuri; PSD a anuntat ca nu il voteaza

George Orbean, audiat in comisiile de cultura, Foto: Hotnews
George Orbean, audiat in comisiile de cultura, Foto: Hotnews

Parlamentul reunit in sedinta comuna nu a reusit marti sa finalizeze procedura numirii unui Consiliul de Administratie (CA) si a unui presedinte-director general (PDG) la TVR. Dupa ce au validat, prin vot secret cu bile, componenta noului CA, deputatii si senatorii au plecat, asa incat sedinta de plen a fost suspendata din lipsa de cvorum. In paralel, noul CA a votat sa il propuna pe George Orbean – cel care a fost nominalizat de Guvern – drept candidat pentru functia de presedinte-director general, in detrimentul Irinei Radu. La audierile din comisiile de cultura, Orbean s-a confruntat cu mai multe intrebari si comentarii ostile din partea mai multor parlamentari, iar liderul deputatilor PSD a anuntat ca PSD nu va vota pentru investirea sa. La randul sau, Orbean i-a acuzat pe acestia ca fac “bascalie generala”. Nemultumiti in mod aparte de studiile candidatului, membrii comisiilor de cultura au dat de altfel un aviz negativ, care insa este consultativ. Urmeaza ca plenul reunit, convocat pentru miercuri la 10.30, sa voteze in legatura cu investirea lui Orbean.

  • Daca investirea lui Orbean este respinsa, procedura se reia. Membrii titulari ai noului CA se reunesc in sedinta si voteaza o noua propunere de PDG – sanse mari ca aceasta sa fie Irina Radu – aceasta noua candidatura este audiata de comisiile de cultura care dau aviz, ulterior numirea merge la vot final in plenul reunit.
  • Orbean, catre membrii comisiei: “Ma scuzati ca am fost atat de penibil asa incat sa produc aceasta stare de bascalie generala.
  • Orbean a confirmat pentru HotNews.ro ca cei de la PSD  i-au propus sa isi retraga candidatura, insa a refuzat.

UPDATE 19.15: PNL precizeaza ca il va sustine pe Orbean si ca nu i-a cerut sa isi retraga candidatura.

UPDATE 17.30 Senatorul PSD Georgica Severina declarat pentru HotNews.ro ca trei lucruri au contat cand PSD s-a pronuntat impotriva lui. Primul e “Sorbonica de la Spiru”, anume faptul ca Orbean “n-are studii” sau are studii “limitate” si prea recente: trei ani de Relatii Internationale la Spiru Haret, facultate terminata recent, plus Istoria, pe care o frecventeaza inca la aceeasi universitate. Al doilea motiv – ca si-a schimbat prea des locul de munca, ceea ce a trezit neincredere. Al treilea motiv – “faptul ca habar nu avea, nu putea sa zica ce e in TV (…) fiind consilierul fostului presedinte Stelian Tanase, ma asteptam sa cunoasca mai bine problemele”. [N.red.: in cazul ultimilor PDG ai TVR, Stelian Tanase si Claudiu Saftoiu, ambii propusi politic, votul de investire a fost facut desi acestia nu aveau cunostinte detaliate despre situatia din TVR si nici planuri bine puse la punct pentru revirimentul institutiei].

Cine este George Orbean

De la sfarsitul anilor ’90, George Orbean– care si-a inceput activitatea jurnalistica in presa locala – a trecut ca producator sau manager de proiect pe la numeroase posturi mari si mici de televiziune:

  • 1998-2001 – producator executiv Prima TV
  • 2001-2003 – senior editor la stirile Antena 1
  • 2003-2004 – producator general National TV
  • 2006-2007 – manager de proiect si director Neptun TV
  • 2008-2009 – managerul dezvoltarii retelei de posturi locale Realitatea TV
  • 2009-2010 – manager de proiect Jurnal TV (Republica Moldova)
  • 2011-2013 – manager de proiect Digi 24

Mai jos, desfasurarea LIVE TEXT a celor mai importante momente si declaratii ale zilei:

UPDATE 16.10: PSD i-a propus lui Orbean sa renunte la candidatura pentru PDG, insa Orbean a refuzat, a confirmat acesta pentru HotNews.ro.

UPDATE 15.55: Comisiile de cultura au dat un aviz negativ pentru numirea lui Orbean. Candidatul a primit 15 voturi pentru si 18 impotriva.

UPDATE 15.50: Georgica Severin, PSD, presedintele comisiei de cultura din Senat: PSD nu va vota niciodata asa ceva.

UPDATE 15.49: Votul in plen pentru investirea lui Orbean va fi dat miercuri la ora 10.30 cand a fost din nou convocat plenul reunit. Sedinta de marti a fost suspendata din lipsa de cvorum.

UPDATE 15.35: Liderul grupului PSD Florin Paslaru a anuntat ca PSD nu va vota pentru investirea lui Orbean.

UPDATE 14.55 George Orbean, cel care a fost propus de Guvern, a fost ales de membrii titulari ai noului CA drept presedinte – diretor general. El este audiat de comisiile de cultura reunita. Potrivit unor surse din interiorul sedintei, el a primit 7 voturi in timp ce Irina Radu, actualul director interimar, a primit 6.

Principalele declaratii din audierile din comisie:

Orbean: Multumesc doamnei Irina Radu pentru felul in care a condus TVR, acesta functie care este mai mult o pacoste decat o placere.

Salariatul o sa vada un nou CA si un nou PDG si va auzi aceleasi cuvinte. Mesajul pe care trebuie sa il dam se adreseaza acestor oameni, daca oamenii din TVR nu cred ca se poate schimba ceva atunci totul va fi in zadar.

Mai multe nu vreau sa spun acum. Daca vreti sa ma intrebati ceva sunt disponibil sa va raspund.

Intrebare: Cum va ganditi sa salvati TVR?

Orbean: TVR poate fi salvat asa cum se poate salva orice intreprindere aflata in criza. Identificand probleme si eliminandu-le.

Aveti in vedere concedieri, intrarea in insolventa?

Orbean: “Insolvanta este imposibil de aplicat al TVR acum. Nu am in vedere concedieri, aici discutia este lunga. Parerea mea personala este ca o decizie in sensul asta se poate lua cand iti dai seama cum functioneaza lucrurile din interior.

30 de zile sunt suficiente pentru o analiza a situatiei.

Intrebare: Ati fost consilierul lui Stelian Tanase (cand era PDG – n.r.). Trebuie sa veniti cu o strategie.

Orbean: Nu pot veni cu o strategie acum.

Intelegerea mea este ca aceasta procedura se refera la alegerea noului CA si ulterior a noului presedinte. Ceea ce propuneti dvs ar fi fost o procedura prin care se alegea un business plan sau o metoda de redresare, in mai putina masura s-ar fi referit la o persoana anume.

Ma feresc sa intru in detalii, dar televiziunea este chiar domeniul in care pui in balanta productia si bugetul, nu se echilibreaza asa cum ne imaginam ca se face in alte domenii. Sunt productii care costa enorm de mult si sunt profitabile.

E greseala mea ca nu am venit cu hartii.

Intrebare: In cate institutii media ati fost in total?

Sase.

Nu, 12. Nu stiu cat ati putut sa profesati daca ati schimbat locuri de munca odata la doi ani. In cat timp veti pune TVR pe picioare? Daca ati candidat trebuie sa aveti o strategie.

Orbean: Imi pare rau, nu am (o strategie – n.r.).

Intrebare: Aveti studii superioare?

Orbean: Da. Relatii internationale, Spiru Haret.

Intrebare: Considerati ca intrarea in insolventa este o solutie pe care sa o luati in calcul?

Orbean: Ma scuzati ca am fost atat de penibil asa incat sa produc aceasta stare de bascalie generala.

Da intrarea in insolventa este o varianta, nu stiu daca este prima, daca nu exista un audit.

Va mai doriti sa fiti PDG?

*niciun raspuns.

Intrebare referitoare la deschiderea unui canal de comunicare cu Guvernul.

Orbean: Fiind reprezentantul Guvernului in CA cred ca asta este rolul meu, de a deschide un canal de comunicare cu Guvernul.

***

In plen au fost 312 voturi pentru si 21 voturi impotriva.

Toti membrii CA au depus juramantul in fata parlamentului.

LISTA completa cu propunerile:

PSD:

Irina RADU, titular (este in prezent director interimar)

Doina GRADEA, titular

Alfred BULAI, titular

Elena Anca DINDIRICA, supleant

Smaranda VORNICU SHALIT, supleant

Lucian ROMASCANU, supleant

PNL:

Ionica STANCIULESCU, titular

Radu CARP, titular

Adriana – Silvia MESESIAN, supleant

Cristian Vasile PETCU, supleant

UDMR:

DEBRECZENI Hajnal, titular

ROSTAS – PETER Istvan, supleant

UNPR:

Ruxandra GAROFEANU, titular

Savu Catalin CATANA, supleant

ALDE:

Valeriu Cristian HADJI- CULEA, titular

Gheorghe BALASOIU, supleant

Grupul Parlamentar al Minoritatilor Nationale:

Raico CORNEA, titular

Andrea-Julika GHITA, supleant.

Personalul angajat al Societatii Romane de Televiziune:

Monica Simona GHIURCO, titular

Teodor Gabriel GIURGIU, titular

Cornel MIHALACHE, supleant

1Luminita VELCIU, supleant

Presedinte:

Christel Topescu, titular

Ana Maria Sandu, supleant

Guvern:

George Orbean, titular

fara supleant

Cine sunt noii membri ai conducerii TVR:

Noul Consiliu de Administratie propus reuneste persoane cu experienta in managementul de televiziune – vezi cazurile Doina Gradea (fosta secretara a lui Adrian Sarbu, fosta director de corporate affairs in trustul Pro, fosta sefa Pro TV International, mai recent consultant TVR), George Orbean (fost manager de proiecte inclusiv la Digi24, mai recent consultant al lui Stelian Tanase la TVR), Irina Radu (angajata veche a TVR, fost, membru in CA al TVR intre 2008-2012, care a condus programele si productiile Kanal D, apoi Intact Production timp de cativa ani, incepand din 2007), Cristian Hadji-Culea, fost presedinte-director general TVR.

Alaturi de acestia, sunt membri in CA persoane fara experienta relevanta de management TV (ex: sociologul Alfred Bulai, criticul de arta Ruxandra Garofeanu, jurnalista Oana Stanciulescu). Mai sunt si fosti membri din CA-urile recente ale TVR, demise de Parlament (Radu Carp, Raico Cornea, Debreczeni Hajnal).

O parte dintre membrii noi au fost implicati, de-a lungul timpului, in scandaluri publice. Cel mai recent, Oana Stanciulescu, fosta jurnalista Cotidianul, Antena 3 si Realitatea TV, a fost acuzata de un grup de intelectuali ca sprijina legionarismul, prin faptul ca si-a declarat simpatia pentru reprezentanti marcanti ai miscarii legionare, intr-o emisiune din februarie de la Realitatea TV.

Despre Christel Topescu, Inpolitics.ro nota recent ca a fost racolata de fosta Securitate, dar ca, totusi, nu i se poate atribui statutul de colaborator al Securitatii.

De notat ca, daca va fi adoptat in formula actuala un recent proiect de modificare a Legii SRTv-SRR, propus de senatorul Georgica Severin, membrii CA nu vor mai putea fi angajati ai TVR. In atare situatie, ar putea fi afectata Irina Radu, actualul director interimar, care a detinut si postul de director de programe in Televiziunea publica.

Scandal in plen din cauza Oanei Stanciulescu, UDMR a parasit sala

Dezbaterile din plen s-au axat pe numirea Oanei Stanciulescu, propunerea PNL, care a fost acuzata de faptul ca a contribuit la cultivarea memoriei unor personalitati si valori legionare.

Deputatul Aurel Vainer a luat cuvantul si a declarat ca nu este de acord cu nominalizarea lui Stanciulescu in Consiliul de Administratie al TVR, aratand ca va vota impotriva.

“Salutam ideea adoptarii unor decizii privind CA al TVR, o problema insa ni se ridica in legatura cu propunerea PNL, partid care a initiat Legea 217/2015 in care se combate nationalismul, extremismul, cultul persoanelor implicate in astfel de activitati. In TVR si in presa romana au avut loc diverse manifestari pe aceasta tema. Doamna Oana Stanciulescu, ziarista recunoscuta de inalta calitate, s-a implicat fundamental in acest proces de a combate legea, care a fost propusa si initiata de PNL. Vreau sa punctez atitudinea pro aducerea pe primul plan a Miscarii Legionare si a unor liderii ai Miscarii Legionare – este vorba de poetul Radu Gyr, care a fost un pilon al Miscarii Legionare”, a spus Vainer.

El a adaugat ca nu poate fi de acord ca in CA al TVR “sa functioneze un membru cu viziuni de acest fel. Ma opun nominalizarii si voi vota impotriva”, a precizat Vainer.

Ulterior au luat cuvantul senatoarea Cristiana Anghel si senatorul PNL Puiu Hasotti in apararea acesteia.

Hasotti a explicat ca Stanciulescu nu a adus laude unor personalitati din Miscarea Legionara, iar Anghel a sustinut ca jurnalista nu poate fi acuzata de antisemitism.

Parlamentarii UDMR au parasit sala inainte de vot dupa ce senatorul Marko Bella i-a cerut atat Oanei Stanciulescu cat si celor care au luat cuvantul si au aparat numirea acesteia.

Intrucat acest lucru nu s-a intamplat, parlamentarii UDMR au iesit din sala de plen.

“Eu sunt aici in Parlament de 26 de ani nu am apucat o luare de cuvant in care sa se apere Miscarea Legionara si mi-am respectat colegii. Sa ne trezim in 2016 ca in mod direct sa apere cineva miscarea legionara eu nu pot concepe acest lucru. Vom parasi sedinta daca cei care au sarit in apararea Miscarii legionare nu-si vor cere scuze, inclusiv doamna care a fost acuzata de antisemitism. Solutia este foarte simpla: sa fie poftita la microfon si sa-si ceara scuze si sa-si clarifice pozitia. Daca nu se intampla acest lucru, noi vom parasi sala fiindca nu vrem sa participam la un debut care timp de 26 de ani a fost evitat” a declarat Marko Bella.

Amintim ca toti membri propusi au primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de cultura.

Oana Stanciulescu

Oana Stanciulescu

Foto: Agerpres

Cazul Oana Stanciulescu

Saptamana trecuta, mai multi oameni de cultura si profesori universitari au semnat o scrisoare de protest pe care au adresat-o liberalilor privind numirea lui Stanciulescu.

Redam scrisoarea acestora:

“Am fost socati de stirea desemnarii doamnei Oana Stanciulescu, la propunerea Partidului National Liberal, ca membra a Consiliului de Administratie a Televiziunii Romane.

Oana Stanciulescu s-a facut cunoscuta ca foarte activa in cultivarea memoriei unor personalitati si valori de extrema dreapta din istoria culturii romanesti. Cu o consecventa, ce trebuie subliniata, jurnalista isi face un crez din a reabilita, si eroiza o serie de personalitati de orientare legionara, xenofoba, antieuropeana si antidemocrata. Pe acestia i-a declarat repetat “eroii nostri”. Cateva exemple sunt revelatoare: la 23 februarie, acest an, intr-o dezbatere la Realitaea TV, Oana Stanciulescu declara ca Radu Gyr, cunoscut poet legionar, autorul imnului miscarii legionare, personalitate recuperata de Ion Antonescu, in regimul caruia a ocupat importante demnitati si scriitorul si publicistul Vintila Horia, cunoscut ca prohitlerist sunt “reperele ei morale”. Si, cu prestigiul castigat intotdeauna de omul de pe ecran, recomanda societatii romanesti sa adopte aceste repere morale.

Doamna Stanciulescu a fost extrem de activa in combaterea legii 217, supranumita in media “legea antilegionara”. Am aminti ca aceasta lege a fost propusa de parlamentari PNL, cu scopul de a impiedica propaganda extremista din Romania. Doamna Stanciulescu, impreuna cu alti colegi “intru credinta” neolegionara au atacat brutal Institutul National pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel”, organism al Guvernului Romaniei si au adus injurii grosolane directorului general al Institutului.

Nu este lipsit de interes sa amintim forma de exprimare a doamnei Stanciulescu caracterizata prin agresivitate, autosuficienta, minimalizarea adversarului de idei.

Consideram ca pozitiile publice ale doamnei Oana Stanciulescu contribuie la crearea unui climat politic si moral insalubru si sunt periculoase pentru democratia romaneasca. Ele sunt contrare optiunii europene a societatii romanesti, optiune in care PNL a avut un rol important. Aceasta optiune este incompatibila cu mostenirea fascista.

Cu atat mai grav consideram ca ar fi promovarea publicistei intr-o pozitie importanta a Televiziunii publice.

Nu putem fi decat consternati de propunerea Partidului National Liberal pentru completarea Consiliului de administratie al TVR. Fie ca imbratisam sau nu drumul politic al PNL, am vazut intotdeauna in acest partid o structura democratica importanta. Am crezut intotdeauna in compatibilitatea conceptelor de democratie, europenism si liberalism.

Sa amintim ca in istoria sa, PNL a ‘beneficiat’ de atentia violentei legionare, care l-a asasinat pe unul din liderii partidului, primul-ministru in functie, I. G. Duca.

Stimata Doamna si stimate Domnule,

Va rugam sa luati in considerare, impreuna cu organismele de conducere a PNL, retragerea propunerii privind desemnarea doamnei Stanciulescu in importantul forum al TVR.”

Pozitia liberalilor, exprimata intr-un comunicat de deputatul Daniel Gheorghe:

“Intr-un moment delicat pentru postul national, noi, liberalii am considerat ca desemnarea unor persoane integre si avizate in materie de presa este o necesitate. Oana Stanciulescu este, fara doar si poate, o persoana deopotriva integra – dupa mai bine de doua decenii de activitate, numele sau nu este asociat niciunei controverse – si competenta, cu o cariera importanta in cotidiene centrale si televiziuni de stiri.

Dincolo de aceste considerente, Oana Stanciulescu este un om liber, care a criticat atunci cand a considerat ca partidele – inclusiv PNL – se departeaza de menirea lor, si care si-a recunoscut simpatiile, atunci cand a simtit ca societatea are nevoie de modele. Martirii inchisorilor comuniste sunt modele propuse de Oana Stanciulescu. Detinutii politici sunt modele propuse de Oana Stanciulescu. Cei care, in anii negrii ai stalinismului, s-au opus distrugerii sistematice a fibrei acestui neam sunt modelele propuse de Oana Stanciulescu.

Concluzionez, amintind ca tot intr-o temnita comunista, alaturi de multi dintre cei pe care Oana Stanciulescu ii propune ca modele, a sfarsit si marele liberal Gheorghe Bratianu. In memoria lui, a partizanilor din munti si a celorlalti luptatori anticomunisti, avem acum datoria de a refuza sa acceptam cenzura libertatii de constiinta.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro